Medicinalgigant fostrer fremtidens talenter blandt 16-årige

Nærum Gymnasium i Nordsjælland indgår samarbejde med amerikansk medicinalgigant og Københavns Universitet om at udvikle talenter til fremtiden.

Elever på Nærum Gymnasium i Rudersdal Kommune, der har valgt bioteknologi som hovedfag, vil i 2019 ikke bare blive undervist af skolens egne lærere.

Skolen har indgået et samarbejde med blandt andre medicinalgiganten Bristol-Myers Squibb og Københavns Universitet, der hver især vil bistå elevernes uddannelse.

- For os er det altid vigtigt, at vi kobler gymnasiets faglighed til noget virkelighedsnært, og det er det her et rigtig godt eksempel på, siger rektor Niels Hjølum Pedersen.

Fremtidens lifescience talenter

Samarbejdet skal, med samarbejdspartnernes egne ord, 'fostre morgendagens life science-entrepenører'.

Det er regeringens ambition, at Danmark skal være en førende life science nation i Europa.

quote Det vi ønsker er, at så frøene for fremtidens life science industri.

Anders Thelborg, adm. direktør, Bristol Myers-Squibb Danmark

Hvad er life science?

Life science virksomheder defineres i regeringens vækstplan som alle virksomheder, der arbejder i hele eller dele af værdikæden inden for lægemidler og bioteknologiske præparater samt medicoprodukter. Det vil sige virksomheder, der laver forskning, udvikling, rådgivning, produktion og/eller salg.

 

I Danmark har vi flere store virksomheder inden for disse områder blandt andet inden for insulin, psykofarmaka, stomi og høreapparater. Medicoprodukter omfatter udstyr mv., som bruges i forbindelse med sundhedsbehandling. Det kan for eksempel være hospitalssenge eller sprøjter. Medico omfatter også i stigende grad digitale sundhedsløsninger.

 

Kilde: Regeringens vækstplan for life science af  6. marts 2018

Samarbejdet er en naturlig udløber af den ambition, mener Bristol Myers-Squibb.

- Det, vi ønsker, er, at så frøene for fremtidens life science industri. Det drejer sig om at investere i danske talenter og innovation lige præcis nu. Det, vi gør med det her samarbejde, er at gå et stykke længere ned i fødekæden og kigge på gymnasiestuderende, for at fostre talenter der, siger Anders Thelborg, adm. direktør i Bristol Myers-Squibb Danmark.

Bristol Myers-Squibb er en verdensomspændende, amerikanske medicinalvirksomhed, der i over 50 år har investeret mere end 12 milliarder kroner i dansk life science. 

Deres engagement i gymnasieelevernes uddannelse sker i samarbejde med forskermiljøet på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

- For det første vil de unge kunne komme herind og få foredrag, se vores laboratorier og lave nogle laboratorie-øvelser - simpelthen få noget hands-on og se hvad forskning er i virkeligheden. Og så vil vi prøve at klæde lærerne på med forskellige øvelser, som de kan tage med tilbage på skolerne og dermed løfte niveauet i deres undervisning, siger Anders H. Lund, direktør og professor på KU's Biotech Research & Innovation Centre (BRIC).

quote For mit vedkommende synes jeg i hvert fald, at jo flere forskellige mennesker der kommer med inputs, jo flere perspektiver får man.

Amanda Bonde, 1.W, Nærum Gymnasium.

Bristol Myers-Squibb vil også stille undervisere til rådighed, både fra Danmark og USA, ligesom de vil lave case-materiale til brug i undervisningen.

Kæmpe eksport-erhverv

Eksporten af dansk life science udgjorde 17 procent af den samlede danske vareeksport i 2016.

 

Men erhvervet skal vokse yderligere. Det slog regeringen fast i en vækstplan for life science i Danmark tilbage i foråret 2018.

Iværksætteri og konkurrence

Eleverne har allerede været på ét besøg hos Københavns Universitet, men ellers er 2019 året, hvor samarbejdet for alvor vil gå igang. Det glæder de sig til.

- Hvis det kun var ens skolelærer, der stod og underviste, ville man kun få ét perspektiv, men når der kommer andre, bliver det bare mere spændende, siger Amanda Bonde fra 1.W på Nærum Gymnasium.

Bristol Myers-Squibb og Københavns Universitet vil følge det her kuld af elever fra 1.g og hele vejen til 3.g. Her kan eleverne så deltage i en konkurrence, hvor præmien er et Bristol Myers-Squibb Life Science legat på 25.000 kroner. 

Udvalgte initiativer fra regeringens vækstplan for life science

Mere attraktivt at forske og udvikle i Danmark

- Øget skattefradrag for forskning og udvikling.

- Udmøntning af flere midler i forskningsreserven til relevante områder for life science.

 

Mere klinisk forskning til Danmark

- Etablering af national organisation til fremme af kliniske forsøg i Danmark.

- Gebyrlettelser for kommercielle virksomheder i forbindelse med kliniske forsøg.

 

Lægemiddelstyrelsen i topklasse

- Styrkelse af Lægemiddelstyrelsens engagement i European Medicines Agency (EMA).

- Videnskabelig rådgivning i Lægemiddelstyrelsen.

 

Bedre adgang til kvalifceret arbejdskraft

- Udvidelse af forskerskatteordningen.

- Evaluering af dimensioneringsmodellen for videregående uddannelser.

 

Flere startups og digital omstilling

- Indførsel af investorfradrag.

- Styrket teknologioverførsel fra universiteterne.

- Enkel og effektiv klynge- og innovationsindsats inden for life science.

 

Målrettet internationaliseringsindsats

- Styrkelse af sundhedsfaglig ekspertise i Udenrigsministeriet på eftertragtede markeder til at sikre øget markedsadgang og eksport.

- Øget indsats for tiltrækning af videnstunge life science investeringer til Danmark.

 

Ny life science enhed i Erhvervsministeriet

 

Kilde: regeringens vækstplan for life science af  6. marts 2018

Konkurrencen er designet som en entrepenørskabskonkurrence, hvor det er elevernes innovative evner, der bliver sat på prøve og ikke bare deres viden. Entreprenørskab er et nøgleelement i samarbejdet, lyder det fra Fonden for Entreprenørskab, der også vil bidrage til at udvikle eleverne.

- Målsætningen med forløbet er at sikre høj specialiseret faglighed og ikke mindst at udvikle deres entreprenante evner til at være skabende iværksættere eller innovative medarbejdere inden for feltet, siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entrepenørskab i en pressemeddelelse.

Både Bristol Myers-Squibb og Københavns Universitet håber, at samarbejdet vil fyre op under elevernes motivation og interesse for life science. Helst skal eleverne blive så bidt af videnskaben, at interessen holder ved, også på den anden side af gymnasiet.

- Det, vi drømmer om er, at de fortsat er passioneret omkring naturvidenskaben, at de får mod på at starte egen virksomhed, og at det her er en fin bro ind til de videregående uddannelser, siger Anders Thelborg, adm. direktør i Bristol Myers-Squibb Danmark.

- Hvis vi zoomer lidt ud og går op i et helikopterperspektiv, så er vi i Danmark interesseret i at have en stærk life science sektor og en stærk biosektor, og det skal jo starte et sted. Det skal starte med, at der er nogle unge mennesker, som ser lyset i, at det her er spændende: Både forskningsdelen og innovationsdelen, siger Anders H. Lund, direktør og professor på KU's Biotech Research & Innovation Centre (BRIC).

Udover at supplere undervisningen, så bliver der lige nu også planlagt en studietur til Bristol Myers-Squibbs nye laboratorium i Boston.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik