Medicinalgigant fostrer fremtidens talenter blandt 16-årige

Nærum Gymnasium i Nordsjælland indgår samarbejde med amerikansk medicinalgigant og Københavns Universitet om at udvikle talenter til fremtiden.

Elever på Nærum Gymnasium i Rudersdal Kommune, der har valgt bioteknologi som hovedfag, vil i 2019 ikke bare blive undervist af skolens egne lærere.

Skolen har indgået et samarbejde med blandt andre medicinalgiganten Bristol-Myers Squibb og Københavns Universitet, der hver især vil bistå elevernes uddannelse.

- For os er det altid vigtigt, at vi kobler gymnasiets faglighed til noget virkelighedsnært, og det er det her et rigtig godt eksempel på, siger rektor Niels Hjølum Pedersen.

Fremtidens lifescience talenter

Samarbejdet skal, med samarbejdspartnernes egne ord, 'fostre morgendagens life science-entrepenører'.

Det er regeringens ambition, at Danmark skal være en førende life science nation i Europa.

quote Det vi ønsker er, at så frøene for fremtidens life science industri.

Anders Thelborg, adm. direktør, Bristol Myers-Squibb Danmark

Hvad er life science?

Samarbejdet er en naturlig udløber af den ambition, mener Bristol Myers-Squibb.

- Det, vi ønsker, er, at så frøene for fremtidens life science industri. Det drejer sig om at investere i danske talenter og innovation lige præcis nu. Det, vi gør med det her samarbejde, er at gå et stykke længere ned i fødekæden og kigge på gymnasiestuderende, for at fostre talenter der, siger Anders Thelborg, adm. direktør i Bristol Myers-Squibb Danmark.

Bristol Myers-Squibb er en verdensomspændende, amerikanske medicinalvirksomhed, der i over 50 år har investeret mere end 12 milliarder kroner i dansk life science. 

Deres engagement i gymnasieelevernes uddannelse sker i samarbejde med forskermiljøet på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

- For det første vil de unge kunne komme herind og få foredrag, se vores laboratorier og lave nogle laboratorie-øvelser - simpelthen få noget hands-on og se hvad forskning er i virkeligheden. Og så vil vi prøve at klæde lærerne på med forskellige øvelser, som de kan tage med tilbage på skolerne og dermed løfte niveauet i deres undervisning, siger Anders H. Lund, direktør og professor på KU's Biotech Research & Innovation Centre (BRIC).

quote For mit vedkommende synes jeg i hvert fald, at jo flere forskellige mennesker der kommer med inputs, jo flere perspektiver får man.

Amanda Bonde, 1.W, Nærum Gymnasium.

Bristol Myers-Squibb vil også stille undervisere til rådighed, både fra Danmark og USA, ligesom de vil lave case-materiale til brug i undervisningen.

Kæmpe eksport-erhverv

Iværksætteri og konkurrence

Eleverne har allerede været på ét besøg hos Københavns Universitet, men ellers er 2019 året, hvor samarbejdet for alvor vil gå igang. Det glæder de sig til.

- Hvis det kun var ens skolelærer, der stod og underviste, ville man kun få ét perspektiv, men når der kommer andre, bliver det bare mere spændende, siger Amanda Bonde fra 1.W på Nærum Gymnasium.

Bristol Myers-Squibb og Københavns Universitet vil følge det her kuld af elever fra 1.g og hele vejen til 3.g. Her kan eleverne så deltage i en konkurrence, hvor præmien er et Bristol Myers-Squibb Life Science legat på 25.000 kroner. 

Udvalgte initiativer fra regeringens vækstplan for life science

Konkurrencen er designet som en entrepenørskabskonkurrence, hvor det er elevernes innovative evner, der bliver sat på prøve og ikke bare deres viden. Entreprenørskab er et nøgleelement i samarbejdet, lyder det fra Fonden for Entreprenørskab, der også vil bidrage til at udvikle eleverne.

- Målsætningen med forløbet er at sikre høj specialiseret faglighed og ikke mindst at udvikle deres entreprenante evner til at være skabende iværksættere eller innovative medarbejdere inden for feltet, siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entrepenørskab i en pressemeddelelse.

Både Bristol Myers-Squibb og Københavns Universitet håber, at samarbejdet vil fyre op under elevernes motivation og interesse for life science. Helst skal eleverne blive så bidt af videnskaben, at interessen holder ved, også på den anden side af gymnasiet.

- Det, vi drømmer om er, at de fortsat er passioneret omkring naturvidenskaben, at de får mod på at starte egen virksomhed, og at det her er en fin bro ind til de videregående uddannelser, siger Anders Thelborg, adm. direktør i Bristol Myers-Squibb Danmark.

- Hvis vi zoomer lidt ud og går op i et helikopterperspektiv, så er vi i Danmark interesseret i at have en stærk life science sektor og en stærk biosektor, og det skal jo starte et sted. Det skal starte med, at der er nogle unge mennesker, som ser lyset i, at det her er spændende: Både forskningsdelen og innovationsdelen, siger Anders H. Lund, direktør og professor på KU's Biotech Research & Innovation Centre (BRIC).

Udover at supplere undervisningen, så bliver der lige nu også planlagt en studietur til Bristol Myers-Squibbs nye laboratorium i Boston.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Uddannelse

def_thumb,50_percent

playCorona-undervisning endt i succes: Nu opretter gymnasium online-klasse

online SFO i Solrød

playTrods nedlukning kan børn i Solrød komme i SFO: Mødes via onlineplatform

Pernille Rosenkrantz-Theil

Regeringen udvider nødpasning for de yngste elever

Katrinedals Skole i København

Opråb fra skolelærer i København: Udskyd skolestart til 11. januar

Rudersdal

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere