Mathias døde af meningitis - Børneafdeling sat under tilsyn

Herlev Hospitals børneafdeling undlod at behandle 16-årige Mathias med penicillin, selvom han havde tydelige tegn på dødelig sygdom.

For halvandet år siden døde 16-årige Mathias Baadsgaard-Lund af en pludselig meningitis-sygdom. 

quote Mathias kommer ikke tilbage. Det her handler om langt mere.

Niels Boje Lund, far

Der gik under 24 timer fra hovedpine til dødsfald, og siden har Mathias' forældre ikke kunnet lade være med at tænke på, om det kunne være undgået. 

I februar skrev moren blandt andet et opslag på Facebook, hvor hun opfordrede alle forældre til at overveje brugen af vacciner mod den frygtede sygdom.

Og noget tyder nu på, at dødsfaldet faktisk kunne være undgået. 

Det skriver Danmarks Radio.

Der blev nemlig begået alvorlige fejl på Herlev Hospital. 

Gav ikke medicin 

Mathias ankom til hospitalet, fordi han havde høj feber, kastede op og havde blødninger i huden.

Her vurderede en yngre læge på børne- og ungeafdelingen, at der ikke var tale om meningitis, og Mathias blev derfor sendt hjem igen. 

Senere viste blodprøverne dog, at der alligevel var tale om sygdommen, og derfor gik der altså fem timer fra alarmopkaldet, og indtil drengen får den antibiotika, der kan slå meningitis-bakterierne ned.

Hændelsesforløbet har fået Styrelsen for Patientsikkerhed til at udtale skarp kritik af Herlev Hospital. 

Man mener simpelthen, at drengen havde så tydelige tegn på meningitis, at det er en fejl, at personalet ikke omgående satte antibiotikabehandling igang, inden der forelå svar på blodprøverne. 

Behandlingen er ikke sikker nok

Det er tilmed tilfældet, at mens hospitalet holdt igen med at medicinere patienten, så blev personalet selv straks efter dødsfaldet tilbudt en forebyggende penicillinkur, skriver Danmarks Radio. 

Styrelsen for Patientsikkerhed har derfor ikke længere tillid til, at børne- og ungeafdelingens behandling er sikker nok, når det gælder patienter med smitsom meningitis eller tegn på sygdommen.

- Ud fra klagesagen og de oplysninger, som er kommet frem i medierne, har vi kunnet konstatere, at der potentielt også kunne være en fremadrettet risiko for patienter, der fejler meningokoksygdom (smitsom meningitis red.), siger Anette Petri, der er tilsynschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, til Danmarks Radio. 

Afdelingen på Herlev Hospital skal nu redegøre for, hvordan man fremover vil undgå lignende tilfælde. 

Far: Det handler ikke kun om Mathias

Mathias' far, Niels Boje Lund, er glad for, at Styrelsen for Patientsikkerhed tager kontrol nu og bakker familien op, men han understreger også, at hans mission som far kun lige er begyndt. 

I januar måned døde yderligere to unge mænd af meningitis, og Peter Boje Lund savner konkrete bud på, hvordan behandlingen, og, hvad han kalder, hospitalskulturen forbedres.

- Mathias kommer ikke tilbage. Det her handler om langt mere. Jeg har ikke noget ønske om at slå nogen i hovedet, men vi stiller op, fordi der skal ske noget, siger han til TV 2 Lorry.