Læger: 1813 begik fejl da 17-årig dreng døde af meningitis

En 17-årig gymnasieelev fra Birkerød ringede til 1813 med symptomer på meningitis, men akuttelefonen sendte ikke en ambulance.

Det var en fejl, at 1813 ikke sendte en ambulance, da 17-årige Hans Michael Graham Petersen fra Birkerød ringede ind med symptomer på meningitis. , Foto: TV 2 Lorry

Nytårsaften endte med en tragedie for 17-årige Hans Michael Graham Petersen fra Birkerød.

Gymnasieeleven fra Birkerød blev den 31. december alvorligt syg, men på trods af symptomer som blålige pletter på huden og stærke smerter i kroppen, sendte personalet på Region Hovedstadens akuttelefon 1813 ikke en ambulance, da den 17-årige ringede. Det skriver DR P4 København.

Og det var en klar fejl, vurderer to medicinske eksperter, efter de har læst den 17-åriges journal, båndudskrifter fra telefonopkaldene til Akuttelefonen 1813 samt en intern redegørelse fra Region Hovedstaden, der driver akuttelefonen.

Jeg synes, der skal være nogle alarmklokker, der ringer, hvis man har en ung mand, der ringer ind og siger, at han har så ondt, at han ikke kan stå på benene, 

Carsten Schade Larsen, speciallæge

- Jeg synes, der skal være nogle alarmklokker, der ringer, hvis man har en ung mand, der ringer ind og siger, at han har så ondt, at han ikke kan stå på benene, og at han samtidig har fået sorte pletter på kroppen, siger Carsten Schade Larsen, der er speciallæge i infektionssygdomme og til dagligt er overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital til DR P4 København.

De sorte pletter, som Hans Michael Graham Petersen fortæller 1813, at han har på kroppen, bør ifølge Carsten Schade Larsen vække mistanke, da de er tegn på hudblødninger, og at der dermed muligvis kan være tale om meningokokker i blodet.

- Det er en rødt flag, hvis man får blødningstendens og høj feber. Det er et alvorligt symptom, der kræver akut indlæggelse, siger Carsten Schade Larsen til DR P4 København. 

Læs også Ung mand død af meningitis: Det skal du være opmærksom på

Tiden en afgørende faktor

Den vurdering bliver bakket op af Lars Bjerrum, professor ved Københavns Universitet og speciallæge i almen medicin, der også siger, at "alarmklokkerne" skal ringe, hvis en patient med influenza ringer ind og siger, at han har fået store sorte pletter på huden.

Fra den sidste samtale, Hans Michael Graham Petersen har med 1813 om morgenen klokken 05:40, går der næsten halvanden time, inden han befinder sig på hospitalet.

Ingen af de to eksperter vil sætte procenter på den 17-åriges overlevelseschancer, hvis akuttelefonen 1813 havde sendt en ambulance. De er dog begge enige om, at tid er en helt afgørende faktor, når det gælder meningitis.

- Tiden er fuldstændig afgørende for prognosen. Jo tidligere man starter behandlingen med antibiotika, jo bedre er prognosen. Vi er nede i minutter, siger Lars Bjerrum til DR P4 København.

- Det anbefales ved mistanke om meningokok-sygdom, at patienten indlægges med lægeledsagelse, og at der gives antibiotika så hurtigt som muligt, siger Carsten Schade Larsen.

Læs også 17-årig døde af sjælden sygdom: Nu skal hele gymnasiet vaccineres

Region Hovedstaden har ikke ønsket at stille op til interview, men erkender i et skriftligt svar til DR, at det var en fejl ikke at sende en ambulance.

- De sundhedsfaglige vurderinger, der er foretaget hos Akuttelefonen 1813, følger vores retningslinjer, men vi burde have sendt en ambulance, i stedet for lade forældrene køre til hospitalet med deres søn, lyder det i svaret fra Region Hovedstaden. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik