Kommune vil være den bedste at bo i - også for insekter

I Rudersdal Kommune har man lagt en strategi for, hvordan man ved hjælp af smukke naturomgivelser bliver den bedste kommune at bo i - både for mennesker og insekter.

Hvis man bor i Rudersdal har man måske allerede opdaget det, men ellers kan man som forbipasserende på Attemosevej, Rundforbivej og Vangebovej tydeligt se, at der er blevet arbejdet på et flot grønt udtryk i kommunen.

I midten af vejene er der blevet plantet en masse grønt, som lige nu folder sig ud i fuldt flor.

Projektet hedder "Smukke grønne veje" og er en del af et overordnet politisk mål i Rudersdal Kommune om, at kommunen skal være landets bedste bokommune.

 
 
Foto: Rudersdal Kommune

De smukke omgivelser er et element i det samlede projekt, som skal være med til at give et godt og rent miljlø - men som samtidig også gavner de mange insekter, der ligeledes færdes i kommunen.

"Blomsterne giver mad og ynglemuligheder for insekter som sommerfugle og bier – og så er de ret pæne, synes vi selv," skriver kommunen i et Facebook-opslag.

Ifølge kommunen er et nyt kuld af sommerfugle netop kommet på vingerne, hvilket giver rigeligt at se på i de farverige blomsterbede.

De grønne områder langs kommunens veje har stor betydning for at opfylde målet om at være landets bedste bokommune, men mere overordnet knytter målet sig til både vejenes anlæg, beplantning, udstyr, den tilgrænsende ”facade/bebyggelse” i form af hegn og bebyggelse samt vejens renholdelse og vedligeholdelse generelt.

Endelig arbejder kommunen på en belysningsplan, en strategi for træer samt en anlægshåndbog.

Andre kommuner med lignende tilgag

I Albertslund Kommune kan man kalde sig for en såkaldt bivenlige kommune, efter at kommunen har dedikeret mere end 1.000 kvadratmeter blomstereng til bierne.

Det er ikke for sjov, at kommunen har valgt at dedikere en mark til bierne.

Ifølge kommunen er værdien af de danske biers bestøvning af afgrøder i landbrug og frugtavl så stor, at den udgør 1 milliard kroner årligt.

Desuden har bierne også en stor betydning for naturens planter, haver og fugle. Men bierne har generelt trange kår disse tider. Der er nemlig en generel fødemangel, som gør det svært for bierne at finde føde.

I Fredensborg Kommune er man igang med et andet initiativ, hvor medarbejderne fra Nordsjællands Park og Vej kun behøvet at slå halvdelen af græsset i rabatterne langs vejene.

 
 
Foto: Rudersdal Kommune

Det kan lyde både sjusket, sparsommeligt eller dovent, men der er faktisk en fornuftig forklaring, lyder det fra kommunen.

Årsagen er biodiversitet, da der vokser engkarse i vejkanten.

Engkarse er en græstype, der blomstrer i maj og juni måned. Foruden at have egenskaben til at blive både langt og selvsående, er græssorten også hjemsted for sommerfuglearten Aurora, som lægger sine æg på planten.

Ifølge Fredensborg Kommune er biomassen af insekter siden 1989 reduceret med 80 procent i Europa. Nogle kan formentligt huske, hvorledes forruden på bilerne tidligere var fyldt med insekter. Det er den ikke i dag, konstaterer kommunen på hjemmesiden.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik