Kommune advarer mod badning i Danmarks dybeste sø – du risikerer udslæt og kvalme

Der er problemer med sundhedsskadelige alger ved flere populære badesteder ved Furesø.

Sommervejret indbyder fortsat til en svømmetur, men i Nordsjælland frarådes badning i Danmarks dybeste sø ved flere forskellige bredder.

Der er fundet blågrønne alger ved fire badesteder i Furesøen, oplyser Rudersdal Kommune på sin hjemmeside.

Algerne, der kan genkendes på deres flaskegrønne farve, er giftige og potentielt sundhedsskadelige for både mennesker og dyr.

I alt er fire badesteder for tiden ramt af algerne. Det drejer sig om badstederne ved Birkerød Sejlklub, Kinabugten, Holte Roklub samt Sjælsø Strand.

Hvis man kommer i kontakt med algerne i vandet, kan man risikere at få hududslæt og forgiftning med hovedpine, kvalme og opkast.

For menneskets bedste ven - hunden - kan algerne dog være noget mere farlige.

I søer med mange næringsstoffer giver kombinationen af varmt og vindstille vejr rigtig gode betingelser for blågrønalger, og det er særlig børn og hunde, der er udsatte. Arkivfoto.
I søer med mange næringsstoffer giver kombinationen af varmt og vindstille vejr rigtig gode betingelser for blågrønalger, og det er særlig børn og hunde, der er udsatte. Arkivfoto.
Foto: Privatfoto / Martin Andersen

Blågrønne alger udskiller nemlig et giftstof, som jævnligt forårsager dødsfald blandt hunde og andre dyr, som efter at have badet i en suppe af blågrønne alger slikker deres pels og får algerne ind i kroppen, hvor giftstofferne nedbryder leveren.

Skulle man alligevel finde på at trodse kommunens anbefaling om ikke at hoppe i vandet, så anbefales det, at man skyller sig grundigt bagefter.

Vejr og vind spiller ind

Blågrønne alger er en af sommerens mest omtalte alger i de indre danske farvande.

Når Rudersdal Kommune fraråder badning i søerne, skyldes det, at mængden af algerne er stor for tiden.

Derfor har kommunen sat skilte op ved samtlige af de berørte badesteder. 

- Da disse alger befinder sig i det øverste lag af vandet, som vinden kan flytte rundt på, så er det meget vejret og især vindretningen, der er afgørende for, hvor længe vi fraråder badning på det enkelte badested, skriver Rudersdal Kommune i kommentarfeltet til et Facebook-opslag, som kommunen har delt.

Her spørger en kvindelig borger kommunen, hvad den gør for at bekæmpe algerne. Kvinden henviser til, at hun har hørt, at der i nogle kommuner anvendes forskellige forsøg for at få bugt med bakterier og alger i søer.

Ifølge kommunens svar findes der imidlertid ingen nem måde at bekæmpe bakterier eller alger – hverken ved at tilsætte stoffer eller kemikalier i vandet.

- Det, man skal gøre, er at forhindre, at de får gode vækstforhold. Det vil sige, at man skal begrænse den mængde næringsstoffer, der er i vandet. Disse næringsstoffer kommer blandt andet fra overløb fra kloaksystemerne i forbindelse med regnvejr, svarer kommunen kvinden.


Ombygning af kloaknet skal afhjælpe algedannelse

Rudersdal Kommune er netop i disse år i samarbejde med kommunens forsyningsselskab Novafos ved at planlægge en omfattende ombygning af kommunens kloaknet, så der i fremtiden bliver tilført væsentligt mindre mængder næringsstoffer til kommunens vandområder, end det er tilfældet i dag.

- Desværre er processen lang, da det vil tage mange år og koste mange penge at få ombygget hele kommunens kloaksystem, lyder det fra kommunen.

Også ved badestrandene ved kysterne mod Øresund kan der forekomme blågrønne alger, hvilket resulterer i, at man ikke må bade.

På strandene ved kysten skyldes det som regel, at der på grund af kraftig regn har været overløb fra kloakken tæt ved badestranden. Så vil der ofte kun gå få dage uden regn, inden vi igen kan åbne op for badningen, oplyser Rudersdal Kommune.

I badesæsonen kan man løbende holde sig orienteret om badevandets kvalitet på Rudersdal Kommunes hjemmeside.

Furesøen er på sit dybeste sted 37,7 meter og er dermed Danmarks dybeste sø. 

Den er tillige den største sø i Mølleåsystemet, der strækker sig gennem både Rudersdal Kommune og nabokommunen Lyngby-Taarbæk.

Gode råd: Lad være med at bade, hvis:

  • Hvis du ikke kan se dine fødder, når du står i vand til knæene. Så kan der være giftige alger i vandet.

  • Hvis vandoverfladen er betrukket med film, der ligner maling, eller et lag af meget fint andemad. Det kan også være tegn på alger i vandet.

  • Hvis der lige har været skybrud. Det kan give overløb fra kloakkerne, så der kan være bakterier i badevandet.


Kilde: Rudersdal Kommune


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik