Klaus Rifbjerg er død efter længere tids sygdom

Forfatteren Klaus Rifbjerg er død efter længere tids sygdom. Han blev 83 år.

En af vore største hjemlige forfattere kommer ikke til at skrive flere bøger. Klaus Rifbjerg er død efter længere tids sygdom i en alder af 83 år.

Det er Gyldendals presseservice, der over for TV2 oplyser, at man fik besked om dødsfaldet lørdag.

Klaus Rifbjerg debuterede i 1956 med digtsamlingen "Under Vejr med mig selv", men slog for alvor igennem med romanden "Den kroniske uskyld" to år senere.

Hans forfatterskab rummer foruden lyrik og romaner også noveller og børnebøger, ligesom hans produktion omfatter teaterstykker og filmmanuskripter.

Han arbejdede i en årrække som litteratur-, film- og teaterkritiker på Politiken, og var også direktør for forlaget Gyldendal i en periode.

"Store Klaus", som han blev kaldt, var i det hele taget enormt produktiv. Så sent som sidste år udsendte han hele tre bøger - hvoraf romanen "Idræt" blev den sidste.

Han var en hyppig gæst i medierne og kendt som en bidende provokatør, der blandt andet deltog i den berømte happening på en trappe i Kulturministeriet i 1970, hvor han sammen med Niels Skousen og Ebbe Kløvedal Reich røg hash i protest mod lukningen af et kunstnerisk tilholdssted.

Hans seneste markante udfald fandt sted sidste efterår, da han i DR2's Deadline hævdede, at der kun fandtes 2000 begavede mennesker i Danmark.

Han modtog et hav af ankerkendelser og priser, blandt andet De Gyldne Laurbær i 1967, Nordisk Råds litteraturpris i 1970 og Herman Bangs Mindelegat i 1997.

Hans novellesamling "og andre historier", der var Klaus Rifbjergs novelledebut fra 1964, blev desuden optaget i den danske kulturkanon i 2006.

Klaus Rifbjerg var gift med Inge Rifbjerg. Sammen fik de tre børn, Lise, Synne og Frands.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Sygeplejerske

Sygeplejerskernes varslede strejke er udskudt for nu

Nemlig.com

Københavns Kommune beskylder firma bag Nemlig.com for underbetaling af chauffører

minimumsnormering

Åben slagudveksling på rådhus om penge til minimumsnormeringer

Skindergade

Bilerne får det røde kort: Gader i København lukkes for biltrafik

Rudersdal

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere