iTrash: Smarte skraldespande alarmerer selv kommune, når de er fyldte

Op til 450 skraldespande vil fremover selv give Rudersdal Kommune et praj, når de skal tømmes. Det sparer forvaltningen tid og penge.

Overfyldte skraldespande skal være et fatamorgana i Rudersdal.

Som den første i landet har kommunen investeret i sensorer og ny teknologi på de mange skraldespande på offentlige områder.

250 sensorer er blevet installeret i affaldsspande langs kommunens veje, stier, ved busstoppesteder og i parker, som selv giver lyd, når de er tæt på at være fyldt.

Sensorerne registrerer mængden af affald i spandene og sender løbende data til driftsenheden, der på et kort har overblik over samtlige affaldsspande i kommunen og deres aktuelle fyldningsgrad.

Det oplyser Rudersdal Kommune og ingeniørvirksomheden Sweco, som har leveret teknologien, i en pressemeddelelse.

- Med et opdateret, databaseret overblik over fyldningsgraden i vores affaldsspande, kan vi gå fra planlagt drift til behovsstyret drift. Tidligere havde vi en del unødvendige kørsler til halvfyldte eller tomme spande, og nogle gange fik vi ikke tømt en fyldt skraldespand i tide. Nu kan vi løbende følge med og tømme efter behov, forklarer driftschef Peter Bjørno Jensen, hos Rudersdal Kommune.

De små sensorer giver besked, når skraldespanden er fyldt.
De små sensorer giver besked, når skraldespanden er fyldt.
Foto: Thomas Søgaard, Rudersdal Kommune

Siden marts har kommunen testet systemet på 125 affaldsspande, og nu fordobles antallet altså her i maj måned. I løbet af sommeren vil antallet af smarte skraldespande komme op på 450.

Det vil ifølge kommunen driftsenheden for unødvendige tømninger og kørsler, som belaster miljøet. Samtidig får kommunen frigjort ressourcer i driften til andre opgaver.

- En anden gevinst ved vores nye databaserede overblik er, at vi får en bedre fornemmelse af brugsmønstret. Vi kan se, hvor vi har overskud af skraldespande, som ikke benyttes og omvendt steder, hvor der måske er behov for en spand mere, siger Peter Bjørno Jensen.

Når en skraldespand er fyldt, vil den skifte farve til rød på et kort, som driftsenheden i Rudersdal Kommune overvåger.
Når en skraldespand er fyldt, vil den skifte farve til rød på et kort, som driftsenheden i Rudersdal Kommune overvåger.
Foto: Thomas Søgaard, Rudersdal Kommune

Rudersdal Kommune forventer, at den mere intelligente løsning gør det muligt at reducere antallet af skraldespande i kommunen med et sted mellem 10 og 20 procent.

Virksomheden Sweco, der har leveret teknologien, forventer dog en større besparelse.

- Det bidrager til et renere Rudersdal samtidig med, at borgerne kan glæde sig over, at kommunen bruger sit budget grønt og med stor omtanke. Konservativt sat forventer jeg, at Rudersdal kan spare 30-40% på affaldstømning med den her løsning, udtaler Danny Skjold, der har været ansvarlig for leveringen af sensorerne til Rudersdal Kommune.

I Gribskov Kommune har man også indført smarte skraldespande, dog i et mindre omfang. I 2018 blev fem af slagsen sat op ved stranden nær Tisvildeleje.


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Miljø

ko på græs

Banebrydende forsøg: Sukker skal fjerne drivhusgas fra luften

Loppemarked

Grøn og gratis julegave: Københavns Kommune afholder Green Friday

genbrugsstation

Kommunens eneste genbrugsplads lukker, så snart må borgere køre til andre byer med skraldet

20201214-141221-L-6000x4000ma

playEfter kritik af Lynetteholm kommer direktør i selskabet bag nu med løfte til borgere


Rudersdal


Forsiden lige nu

Se flere