Ildsjæl bag ny butik i Birkerød: Den skal hjælpe ledige i job

Birkerød Hovedgade har fået en ny, men ikke helt almindelig butik. En ildsjæl står bag, og han drømmer om at få ledige, der har slået sig på livet, i job.

Birkerøds nye butik Svanerne kan lidt mere end andre butikker.

Kunsthåndværket, der kan købes i butikken, er fremstillet af brugerne på Værkstederne ved Rude Skov, som er et beskæftigelsestilbud til mennesker med fysiske og psykiske handikap.
Kunsthåndværket, der kan købes i butikken, er fremstillet af brugerne på Værkstederne ved Rude Skov, som er et beskæftigelsestilbud til mennesker med fysiske og psykiske handikap.
Foto: Anne Sørensen
 
 
Foto: Anne Sørensen

Den giver nemlig ikke kun dig mulighed for at pryde dit hjem med nyt kunsthåndværk – den hjælper også ledige til at komme i arbejde. Og ikke nok med det så giver butikken også kunsthåndværk lavet af mennesker med fysiske og psykiske handikap en mulighed for at komme ud til mennesker, der kan blive glade for det.

Entreprenant ildsjæl står bag butikken

Manden bag den gode idé hedder Heine Søndergaard og har et firma, der hjælper Rudersdal Kommune med  mentorhjælp og jobafklaring til ledige.

Han fik idéen til butikken, da han var på besøg på Værkstederne ved Rude Skov. Her var han ved at etablere en virksomhedspraktik for en af sine kandidater, som han selv kalder de mennesker, han hjælper.

På Værkstederne ved Rude Skov fremstiller mennesker med fysiske og psykiske handikap kunsthåndværk.

- Så slog tanken mig: Hvorfor kobler vi ikke de her to ting? Hvorfor laver vi ikke en forretning, hvor vi kobler, det de sælger herude med folk, der har behov for at få noget støtte til at komme tilbage til arbejdsmarkedet, siger Heine Søndergaard.

Kenneth Jørgensen, mentor og misbrugskonsulent i Heine Søndergaards virksomhed, Bæredygtig Forandring, fortæller, hvordan Heine Søndergaard fik idéen til butikken - og mange andre idéer.

Mange opgaver i en butik

En butik er ifølge Heine Søndergaard "et genialt sted", fordi der er mange forskellige arbejdsopgaver, der skal løses. 

Der skal blandt andet betjenes kunder, laves regnskab og gøres rent, og så kommer der en webshop, som skal administreres, og hvor der skal pakkes og sendes varer.

De mange arbejdsopgiver giver de 25 ledige mange forskellige udfordringer og erfaringer.

Kommunen begejstret for idéen

Det er ikke kun den ledige, der har noget at vinde - det har kommunen også, siger formand for Erhvervsudvalget i Rudersdal Kommune, Randi Mondorf, Venstre.

- Han kan give vores kommunale tilbud en større bredde, siger han.

For selvom hovedformålet er at hjælpe ledige i arbejde og på længere sigt give dem et bedre liv, så er butikken også en hjælp til jobcenteret. De har nemlig brug for at få beskrevet de lediges kompetencer, så de får nemmere ved at hjælpe dem i arbejde. Og her er butikken en god ramme. 

Randi Mondorf håber derfor også, at andre vil lade sig inspirere til at foreslå nye projekter, som kan gavne mennesker, der har brug for et lille skub.

Heine Søndergaard har allerede selv en ny idé. Han har lyst til at åbne et spisested overfor, som skal drives af kvinder med anden etnisk baggrund.

Susanne Pedersen har lavet grydelapper og lys, der bliver solgt i butikken.