I Nordsjælland bliver de rigere og rigere: "Det er en skævvridning"

Ti nordsjællandske kommuner topper Danmarks formuestigning. Forskellen til bundkommunerne er enorm.

Stigningen i danskernes personlige formue bliver højere og højere, jo længere man rykker mod Nordsjælland. Fra 2014 til 2015 fik en familie i Rudersdal Kommune 483.000 kroner mere i posen, mens formuen for en familie i Thisted i samme periode voksede med 3.500 kroner.

quote Der virkelig sket en skævvridning.

Jonas Schytz Juul, Analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, skriver Fagbladet 3F.

Otte af ti kommuner, der har fået mest ud af formuestigningen, ligger i Nordsjælland: Rudersdal, Hørsholm, Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Allerød, Frederiksberg, Fredensborg, og Egedal Kommune.

I modsatte ende af listen ligger landets yderområder, og nederst står kommuner som Thisted, Langeland og Vest Himmerland. 

Skævvridning

Nordsjællændernes øgede formue skyldes især, at aktierne er steget, og at prisen på boliger i Nordsjælland har taget et ryk op siden finanskrisen. Analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Jonas Schytz Juul, mener at de nye tal viser en stigende skævhed mellem Danmarks kommuner.

quote Så hvis regeringen kommer igennem med de forslag, så vil det gøre formuefordelingen i landet endnu mere skæv fremover.

Jonas Schytz Juul, Analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

- Hvis man ser på kommunerne i Vestsjælland og på Lolland-Falster i forhold til Nordsjælland, så er der virkelig sket en skævvridning. Her er markedsværdien på boliger faldet siden krisen, og den udvikling spiller ind på den samlede formue, siger Jonas Schytz Juul.

I øjeblikket forhandler regeringen om at ændre skatten på boliger, så alle i fremtiden kommer til at betale den samme skat, uanset hvor meget deres bolig er værd. Et tiltag som Jonas Schytz Juul mener vil puste til den skæve udvikling.

- Der har været skattestop siden 2002, som har givet et stort værdiløft til de boliger, hvor boligpriserne i forvejen er steget mest. Samtidig har regeringen også på tapetet, at man vil sløjfe den progressive ejendomsværdibeskatning. Det går jo udelukkende til de boliger, som er mest værd. Så hvis regeringen kommer igennem med de forslag, så vil det gøre formuefordelingen i landet endnu mere skæv fremover, siger Jonas Schytz Juul. 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Rudersdal

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere