Boligområde ramt af forurening: Søg læge ved ubehag

Pludselig begyndte det at lugte mærkeligt fra kloaken. Nu råder kommunen beboerne til at søge læge, hvis de bliver dårlige.

Rudersdal Kommune bruger dette apparat til at udlufte kloakkerne. Foto: Leif Danielsen / TV 2 Lorry

Et større boligområde i Birkerød har den seneste uge været plaget af petroleumsforurening, der er trængt ind i en kloakledning.

Det er området omkring Pilegårdsparken og Carinaparken i Birkerød, der er berørt af problemet.

Rudersdal Kommune forsøger i øjeblikket at finde frem til, hvad der har forårsaget forureningen, og imellem tiden har de udsendt en række anbefalinger til beboerne.

Der opfordres blandt andet til, at man udviser forsigtighed og søger læge, hvis man bliver dårlig, skriver kommunen søndag på sin hjemmeside.

Endvidere opfordres der til, at man tildækker afløbsriste med et våde håndklæder eller taper riste over med gaffatape. Desuden bør man skylle jævnligt ud i toilettet og lade vandhaner løbe et stykke tid samt sørge for, at samtlige vandlåse er fyldt med vand, og at der jævnligt bliver luftet grundigt ud i huset.

Læs også Kampen mod luftforurening giver ny luftforurening

Lugtgener fra kloaken

Ifølge sn.dk blev kommunen opmærksom på problemet, da kommunens forsyningsselskab Novafos sidste søndag den 4. februar fik henvendelser fra borgere i området, som oplevede lugtgener fra deres kloaker.

Kommunen har efterfølgende fundet ud af, at der tale om en petroleumsforurening, der er trængt ind i kloakledningen på et 30 meter langt stykke på et grønt areal mellem erhvervsområdet ved Bregnerødvej og Pilegårdsparken.

- Vi har lokaliseret, hvor problemet opstår, men vi ved endnu ikke, hvad der forårsager problemet. Torsdag (den 8. februar, red.) fik vi svar på prøverne, hvor vi fik at vide, at der var tale om petroleum. Vi har haft spulet kloakkerne i området for at prøve at få det væk, fordi vi troede, at der var tale om et spild, men det kom så tilbage igen, siger Maria Nielsen, miljøchef i Rudersdal Kommune, til sn.dk.

Læs også Danmarks dybeste sø glemmer ikke gammel forurening

Ifølge kommunens hjemmeside fortsætter arbejdet med at lokalisere, hvor petroleumsforureningen stammer fra. Dele af det omtalte grønne areal har tidligere været anvendt til affaldsoplagring, og det undersøges, om forureningen kan stamme derfra.

- Vi har i halvanden dag arbejdet på at spule kloakkerne og få dem tv-inspiceret. Det er jo lidt af et projekt, når der er tale om så lang en kloakledning, så der arbejder stadig på at få den renset . Vi har cirka 30 meter tilbage, som vi arbejder på at få oprenset. Hvis problemet så forsvinder, har der været et spild, men det kan også vise sig, at der er en tilkobling på kloakledningen fra gamle dage, som vi ikke kender noget til, eller det kan vise sig, at der er brud på ledningen, siger Maria Nielsen til sn.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik