Ældre ægtepar rystet: Falsk politimand var halvanden time i hjemmet for at lænse bankkonti

Nordsjællands Politi efterforsker nu sagen om en falsk politimand, der forsøgte at snyde sig til økonomisk gevinst efter at have snydt sig ind i Ulf Brandstrups forældres hus i Virum.

I torsdags blev Ulf Brandstrups forældre udsat for en voldsom hændelse, og nu - godt en uge efter - er de stadig rystede og chokerede.

- De er skræmte, nu tør de næsten ikke åbne døren for nogen, siger Ulf Brandstrup til TV 2 Lorry.

Hans far på 84 år og mor på 80 år var begge hjemme i huset i Virum, da telefonen ringede, oplyser Nordsjællands Politi til TV 2 Lorry. En mand præsenterede sig som betjent fra Københavns Vestegns Politi, og han sagde, at han ville komme forbi adressen senere på dagen. 

Ved 15-tiden ringede det på døren. 

En mand på omkring 40 til 50 år sagde goddag og fortalte, at han var fra politiet, forklarer Ulf Brandstrup, der har talt episoden igennem med forældrene flere gange.

- Min far kan ikke helt huske, om manden har et fysisk politiskilt, eller om han viser et politiskilt på telefonen. Han er lidt forvirret omkring det situationen taget i betragtning, siger Ulf Brandstrup, der dog pointerer, at forældrene er friske og kvikke i hovedet.

- Han kører bil, og vi spiller computerspil mod ham online, lyder det.

quote De er skræmte, nu tør de næsten ikke åbne døren for nogen

Ulf Brandstrup

Manden i døren virker troværdig og er i øvrigt iført en mørk jakke og bukser, der ifølge faderen kunne ligne en politiuniform, fortæller Ulf Brandstrup.

Han siger, at der har været et hackerangreb i parrets lokale bank, Nordea i Holte, og at han derfor er nødt til at kigge på deres computer, for at sikre sig, at alt data er beskyttet, siger Ulf Brandstrup. 

TV 2 Lorry har været i kontakt med Nordea, der oplyser, at der ikke har været noget hackerangreb i filialen i Holte. 

Skræmt væk af bedstemor

Halvanden time sad manden foran computeren i ægteparrets hjem. Undervejs ringede han til en anden person.

- Det er simpelthen rystende at gå ind i fremmede menneskers hjem på den måde, siger Ulf Brandstrup.

Manden spurgte enkelte gange Ulf Brandstrups far om spørgsmål. Faderen kan ikke huske, om han udleverede NemID.

Men manden sagde ifølge Ulf Brandstrup, at det var en god idé at overføre penge fra banken til en Bitcoin-konto (elektronisk valuta, red.), for der ville pengene stå i sikkerhed.

På et tidspunkt siger Ulf Brandstrups mor, at deres barnebarn snart kommer for at låne parrets bil.

Det får omgående manden til at bryde op og forlade huset. Først udveksler de dog telefonnumre. Umiddelbart reagerer Ulf Brandstrups forældre ikke på episoden.

- De er ældre mennesker, der er godtroende og meget autoritetstro, siger Ulf Brandstrup.

- Far blev 10 år ældre

Senere på dagen ringer Ulf Brandstrups far til den - ville det vise sig - falske politibetjent med et opfølgende spørgsmål om deres bankkonti. Men han bliver mødt af en telefonsvarer. Det får faderen til at reagere, for han mener ikke, at politiet har en telefonsvarer.

quote Min far er blevet 10 år ældre. Han er medtaget af det

Ulf Brandstrup

- Han ringer omgående til det rigtige politi bagefter og siger, at noget er helt galt, siger Ulf Brandstrup.

Politiet dukkede straks op i hjemmet i Virum, og efterfølgende står det klart, at det ikke er lykkedes den falske betjent at overføre penge fra ægteparrets konti. Men oplevelsen satte sig efterfølgende i ægteparret.

- Min far er blevet 10 år ældre. Han er medtaget af det, men jeg tror, han kommer sig, siger Ulf Brandstrup.

Han fortæller forældrenes historie for at gøre andre ældre medborgere opmærksomme på, at de kan blive udsat for det samme.

- Vi håber, at det kan forhindre andre i at blive udsat for det samme, siger Ulf Brandstrup.

Sådan ser den falske betjent ud

Nordsjællands Politi oplyser, at man har været på gerningsstedet for at lave undersøgelser og afhøre ægteparret. En egentlig efterforskning er nu sat i gang. 

Det er ikke første gang, at ældre borgere bliver forsøgt narret til at udlevere personlige oplysninger. I oktober måned sidste år franarrede en 18-årig mand en ældre herre - også han fra Virum - over en million kroner over en periode på seks måneder. 

Den 18-årige havde ringet og udgivet sig for at være fra politiet, inden han dukkede op hos den ældre borger. Den 18-årige blev dengang taget på fersk gerning, mens han var den ældre mands hjem. 

Nordsjællands Politi oplyser, at man er opmærksom på denne form for kriminalitet, og opfordrer til, at man overvejer, hvem man lukker ind i sit hjem. Desuden ville politiet aldrig bede om adgang til NemID, lyder det.

Nordsjællands Politi har følgende signalement af manden, og man bedes ringes 114, hvis man har oplysninger i sagen:

Sådan beskrives gerningsmanden: