17-årig døde af sjælden sygdom: Nu skal hele gymnasiet vaccineres

En 17-årig gymnasieelev døde af en sjælden sygdom omkring nytår. Nu skal hele gymnasiet vaccineres for at undgå smitte.

Hele Birkerød Gymnasium skal vaccineres i den kommende uge. 

Omkring nytår døde en 17-årig elev af en sjælden, men alvorlig sygdom - meningokoksygdom. 

Efterfølgende har en anden 17-årig elev sandsynligvis fået samme sygdom, men er nu behandlet og rask.

Derfor anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed nu, at alle elever og medarbejdere tilbydes forebyggende behandling og vaccination.

Læger og sygeplejersker foretager forebyggende behandling på gymnasiet, mens vaccinationen sker i næste uge ved egen læge.

Der vurderes ikke at være risiko for smitte blandt pårørende til eleverne og medarbejderne,  og derfor er der heller ikke behov for forebyggende behandling til dem.

Ingen grund til bekymring
Meningokok er en bakterie, som kan give hjernehindebetændelse eller blodgiftning, og som cirka fem procent af alle mennesker bærer i næsesvælget. 

Hvorfor bakterien i sjældne tilfælde angriber kroppen, ved man ikke.

- Man skal som regel være ganske tæt på hinanden, hvis bakterien skal smitte. Men når vi ser en sammenhæng, som her hvor to elever på samme gymnasium har været smittet, så går vi bredere ud og forebygger, fortæller sektionsleder og overlæge Bente Møller fra Styrelsen for Patientsikkerhed til TV 2 Lorry. 

Er der grund til bekymring blandt eleverne på skolen?

- Vi har givet en forebyggende behandlingen til en stor del af eleverne. Så som udgangspunkt har de samme risiko, som andre har for at udvikle sygdommen. 

Hvad er meningokoksygdom?

Vaccination sker efter smitte

Oprindeligt mente Styrelsen for Patientsikkerhed ikke, at vaccination var nødvendigt: 

”Det er vigtigt at understrege, at sygdommen er meget lidt smitsom, og at det kun er nødvendigt med forebyggende behandling, hvis man har sovet sammen med eller kysset en person der er syg med meningokoksygdom inden for en periode på ti dage før sygdommens start,” skriver det fra Anette Lykke Petri, der er enhedschef, overlæge, ph.d. i Styrelsen for Patientsikkerhed kort efter dødsfaldet i en pressemeddelelse.

Nu er en person udover den afdøde 17-årige smittet.