Regeringen vil bekæmpe rotteboom

Der har været en stor stigning i antallet af rotter i flere af hovedstadsområdets kommuner de senere år.

Regeringen er på vej med en handlingsplan, der skal sætte en stopper for den vækst, der har været i antallet af rotter i blandt andet hovedstadsområdet.

Miljøministeriet er stadigvæk ved at udarbejde et udkast til planen, men en central del ser ud til at blive, at der stilles krav om rottespærrere ind til alle offentlige bygninger.

Det bakkede samtlige partier nemlig op om, da Dansk Folkeparti for nylig stillede forslaget i Folketinget:

- I dag er det af frivillighedens vej, det kører. Det skal vi have lavet om, så man skal installere dem, siger Pia Adelsteen, der er miljøordfører i Dansk Folkeparti, til TV 2 Lorry:

- Så når kommuner, regioner og stat fremover renoverer kloaker eller lave nybyggeri indsætter en rottespærre, så vi undgår at få rotter ind i bygninger.

Rottespærrerne består at to stålklapper, der monteres i hovedbrønden. Klapperne kan kun vippe én vej, så spildevand kan løbe ud, mens rotterne ikke kan komme ind den anden vej.

Stor stigning i indberetninger

De seneste 15 år er der sket en stor stigning i antallet af rotter. Tal fra Miljøstyrelsen viser, at der i 2004 var 120.000 indberetninger om rotter. De seneste tal fra 2014 viser 173.000 indberetninger.

Det er noget, der også kan mærkes her i hovedstadsområdet. I opgørelser for årene mellem 2013 og 2015 var udviklingen værst i Tårnby med hele 79 procent flere indberetninger i løbet af de to år, Gladsaxe oplevede en stigning på 76 procent og Ballerup 66 procent.

Det var i forbindelse med debatten om rottespærreren, at miljøminister Esben Lunde Larsen lovede, at regeringen vil udarbejde en handlingsplan mod det voksende rotteproblem.

Han vil ikke udtale sig om planen endnu, men Miljøministeriet oplyser til TV 2 Lorry, at man forventer at have handlingsplanen klar på den anden side af sommerferien. Det ser Pia Adelsteen frem til:

- Det er rigtig godt og går godt i tråd med beslutningsforslaget om rottespærrere, som selvfølgelig også bliver indarbejdet i denne her handlingsplan, så vi kan få gjort noget ved rotteproblemerne, siger hun. 

Kun brandslukning

Med udsigten til flere rottespærrere skulle man måske tro, at en kloakmester ville være lykkelig. Men den løser kun problemet delvist, lyder det.

- Jeg mener, det er brandslukning. Den rigtige løsning må være at renovere kloaknettet, så det er helt og intakt, siger Stig Kiefer, kloakmester fra Bellahøj.

Men Dansk Folkepartis miljøordfører fastholder, at rottespærrere er et skridt i den rigtige retning:

- Havde jeg alle de penge, så vi kunne renovere samtlige kloakker i Danmark på én gang, gjorde jeg gerne det. Men det har vi jo ikke pengene til. Så vi er nødt til at løse problemet på en anden måde, og der er det her en af mulighederne, siger Pia Adelsteen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik