Vikingeskibsmuseum sikres mod stormflod og corona

På Vikingeskibsmuseet i Roskilde er der opsat en stormvæg, der skal sikre den store hal mod oversvømmelse. Væggen har også vist sig at sikre afstand og ensretning på museet.

Sæsonen for stormflod står for døren, og det er hvert år en udfordring for Vikingeskibsmuseet, der ligger lige ud til Roskilde Fjord.

For andet år i træk har museet, der huser fem gamle skibe fra vikingetiden, opsat en stormvæg for at beskytte skibene mod en eventuel stormflod.

- Tidligere blev stormvæggen sat op, når der blev varslet forhøjet vandstand, men i stedet for at arbejde på bagkant, når der er udsigt til voldsomt vejr, er vi nu på forkant og sætter væggen op, når stormsæsonen starter, så den står der permanent vinteren over, fortæller Rikke Johansen, kommunikations- og marketingsansvarlig på Vikingeskibsmuseet, til TV 2 Lorry.

Coronavenlig væg

Selvom væggen beskytter de 1000 år gamle skibe mod kraftige vind- og vejrforhold, gør den ifølge Rikke Johansen ikke noget godt for æstetikken i den store hal.

- Det er lidt trist, den er der, for det gør ikke Vikingeskibshallen kønnere, men vores tekniske team ville have noget godt ud af det, så de har bygget en gangbro ovenpå væggen, så man kan se skibene oppe fra, siger hun.

I år har det også vist sig, at væggen og den tilhørende gangbro har fået en praktisk og tryghedsskabende effekt for museet.

- Den gør faktisk, at vi fortsat kan have ensretning i hallen, så der er coronasikret, så det er trygt for vores gæster at gå på museum, siger Rikke Johansen.

Ville affrede museet

Tidligere har Vikingeskibsmuseet kæmpet for at få bygget et nyt museum på grund af truslerne om stormflod. Flere steder er fundamentet begyndt at krakelere, og man har fået watertubes på museet for at forhindre en oversvømmelse.

Men da museet er fredet, har det ikke været muligt at bygge et nyt. Derfor har ledelsen bedt om at få det affredet – et ønske der blev afvist af Slots- og Kulturstyrelsen.

Men i august 2018 gennemtrumfede daværende kulturminister Mette Bock (LA) den ønskede affredning.

Det har dog vist sig at blive en dyr omgang at få bygget et nyt. Både staten og Roskilde Kommune har afsat penge til det nye museum, men der manglede i november sidste år stadig 380 millioner kroner.

Indtil videre er watertubes og stormvæg altså blevet løsningen for at sikre museet mod oversvømmelse.

På gangbroen kan man se skibene oppefra.
På gangbroen kan man se skibene oppefra.
Foto: Jacob Nyborg Andreassen

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

skøjtebane i zoo

playZoologisk Have åbner ny vinterattraktion for første gang

skøjtepige

Skøjtebaner lukker overalt, men her åbner en ny - af plastik

Roskilde Badet, svømmehal

playSkandaleramt svømmehal blev dobbelt så dyr og forsinket: Nu skal sagen kulegraves

Hillerød Madmarked

Nyt madmarked på vej: "Det er, hvad folk vil have"

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere