"Vi er jo nok det.. Ja, et af verdens bedste juniorteams"

Mere end halvdelen af de 24 danskere, der i dag kører professionelt landevejsløb, har i karrieren kørt på Roskilde Cykle Rings ungdomshold.

- Drenge, så er der 45 minutter til. 130 kilometer i blæst. 8 omgange på Pederstrup, siger dagens holdleder, Rasmus Storm fra styregruppen i Team NPV – Carl Ras Roskilde Junior.

Der er stille blandt rytterne. De ved godt, at det bliver en rigtig, rigtig hård dag.

- Jeg vil da gerne prøve at komme op på podiet, hvis jeg kan det i dag. Jeg håber, vi skal ud at køre hårdt cykelløb, og så satser jeg på at have gode ben, siger 16-årige Patrick Frydkjær fra Næstved, der er den af de fire Roskilde-ryttere, der ligger bedst til i den samlede stilling til etapeløbet Tour de Himmelfart i Odder.

Siden januar har han været en del af Roskilde Cykle Rings talenthold, som gennem foråret har kørt løb i bl.a. Belgien og Holland. Og på den anden etape af Tour de Himmelfart kom han først hjem af de 111 startende ryttere:

Patrick Frydkjær har siden januar kørt løb med cykelholdet Team NPV – Carl Ras Roskilde Junior
Patrick Frydkjær har siden januar kørt løb med cykelholdet Team NPV – Carl Ras Roskilde Junior

- Jeg fik min første sejr her den anden dag. Første store sejr. Så det har været en lidt vild uge må man sige, siger Patrick Frydkjær smilende.

Men måske skal han vænne sig til det med at vinde. I hvert fald er han på et cykelhold, som rigtig mange af de største cykelstjerner herhjemme har kørt for i deres ungdomsår.

i 2019 bliver Mads Pedersen verdensmester i landevejscykling. Som ungdomsrytter trænede og kørte han med holdet fra Roskilde.
i 2019 bliver Mads Pedersen verdensmester i landevejscykling. Som ungdomsrytter trænede og kørte han med holdet fra Roskilde.
Foto: Ben Stansall/AFP/Ritzau Scanpix

Verdens bedste ungdomshold?

- Alle kender jo Mads Pedersen, Jakob Egholm, Julius Johansen, Lasse Norman Hansen, Mikkel Frølich Honoré og Mikkel Bjerg. Så der har været rigtig mange gennem tiderne på vores Juniorhold, siger Michael Kisum. 

Han er nyslået formand i den 90 år gamle cykelklub Roskilde Cykle Ring og en del af styregruppen bag Ungdomssatsningen Team NPV – Carl Ras Roskilde Junior.

Konceptet er, at ni udvalgte ryttere, fra de bliver 16 år og to år frem, kan få mulighed for at køre med i de allerstørste ungdomsløb herhjemme og internationalt. Og netop den løbserfaring, man får på Roskilde-holdet er en del af forklaringen på holdets succes, mener formanden: 

- Jamen, jeg er jo selvfølgelig super stolt af, at vi har været med til, at Mads P bliver verdensmester og har kørt sin juniortid hos os. Og så er der Mikkel Bjerg, der er tre gange U23 VM-mester i enkeltstart, så det er i hvert fald to resultater, vi er stolte og glade for, siger Michael Kisum, mens han viser vej hen til pokalskabet, der hænger på væggen i klubhuset.

Uden på skabet er der en hvid trøje med en blå, rød, sort, gul, grøn regnbuestribe over maven.

- Og så har vi trøjen, fra dengang Jakob Egholm blev verdensmester, siger Michael Kisum og peger op på trøjen.

- Det er lidt sjovt, at drengene kommer og kan se den, og så måske også kan drømme lidt om, at når de bliver lidt ældre, og faktisk kan få fingre i sådan en, siger han.

Ser man på listen over de i alt 24 danske ryttere, der i år er med i den såkaldte World Tour, så har over halvdelen cyklet i deres ungdomsår med holdet fra Roskilde. En del af forklaringen på, hvorfor klubben er stærkt ombejlet blandt nye unge talenter. Og et hold, som rigtig, rigtig mange unge drømmer om at køre for:

- Vi er jo nok det.. Ja, et af verdens bedste juniorteams og har været det gennem de sidste 10 år, siger Michael Kisum.

I januar i år bliver 16-årige Daniel Weis Nielsen Danmarksmester i cykelcross i aldersgruppen U19.
I januar i år bliver 16-årige Daniel Weis Nielsen Danmarksmester i cykelcross i aldersgruppen U19.
Foto: Team NPV - Carl Ras Roskilde Junior

Bjergrytteren fra Roskilde

16-årige Daniel Weis Nielsen er den anden Team NPV – Carl Ras Roskilde Junior-rytter, der ligger godt til i klassementet ved etapeløbet Tour de Himmelfart.

- Min cykel står her omme på stativet, siger Daniel Weis og viser hen til den medbragte sorte pavillon, hvor de fire Roskilde-ryttere sidder med hver deres mobiltelefon og lader op til dagens 130 kilometers blæsevejr og bakker i en campingstol.

Faktisk startede Daniel Weis Nielsens karriere på to hjul som motocross-kører. Men da hans far syntes det gik for stærk, blev hestekræfter byttet ud med rugbrødsmotor. Og i januar i år blev han dansk mester i aldersgruppen U19 Herrer i cykelcross.

I dag er mudderstierne blevet til landevej, men topfarten har han taget med sig.

- På den her er det nok 80-90 stykker. Selvfølgelig ned af et bjerg, men altså, siger Daniel Weis Nielsen og klapper styret på sin racercykel.

Den lokale roskildegenser ved godt, at rigtig, rigtig mange af de bedste ryttere herhjemme, har kørt i samme trøje, som han har på i dag:

- Ja, det føles i hvert fald sådan en lille smule sjovt at vide, at nogen af dem, man ser i fjernsynet, har kørt på samme hold, som man selv gør nu, siger han.

Team Roskilde Junior inden 5. etape af cykelløbet Tour de Himmelfart 2022
Team Roskilde Junior inden 5. etape af cykelløbet Tour de Himmelfart 2022

Professionelle forældre i bilen og på ruten

Trods den meget professionelle tilgang til cykelsporten, så er også Team NPV – Carl Ras Roskilde Junior afhængig af frivillige og opbakning fra rytternes forældre.

Ligesom dagens holdleder Rasmus Storm, så har også Jakob Frydkjær sin søn på det ni mand store ungdomshold.

I dagens løb er han mekaniker, og det er ham, der sørger for, at alt er pakket og klar, hvis en cykel skulle punktere under løbet.

- Lige nu er bilen ryddet for alt det, der ikke skal med. Vi har gjort hjul klar. Og herinde, hvor jeg sidder, har jeg lidt værktøj i sidedøren. Vi har faktisk en skruemaskine med. Det er lige før, det lugter lidt af formel 1. Og også en nøgle, så vi også lige kan spænde en saddel. Vi har lidt dunke herinde også. Vi har lidt geler, hvis vi skal lange lidt fra bilen på ruten også, siger Jakob Frydkjær, mens han viser frem inde i bilen.

- Vi har en reservecykel med også. Og den står meget bevidst her, så jeg kan komme hurtigt ud til den rytter, der skal bruge den. For hvis vi har en rytter ude, og cyklen bliver defekt, og vi hurtigt kan være der og give ham en reservecykel og få ham videre igen, så kan vi jo løse det her ret hurtigt. Og det kan jo koste et klassement, eller man kan vinde et klassement på det simpelthen, siger Jakob Frydkjær.

Forplejning er en anden vigtig del af et cykelløb. Især, hvis rytterne skal være i stand til at præstere gennem et løb på 130 kilometer. Også her står forældre klar på posterne:

- Vi har to (red. forplejningsposter). Vi har en her ved mål, og så har vi en oppe på Pedersrupbakken, som er den stejle bakke i dag.

- Vi skal gøre det ordentligt. Vi tiltrækker de bedste ryttere i landet og vi skal have et ordentligt set up, som gør at de unge mennesker kan præstere, siger han.

I 2019 mister 18-årige Andreas Byskov Sarbo livet under enkeltstartsløbet i Tour de Himmelfart, da han bliver påkørt af en bilist.
I 2019 mister 18-årige Andreas Byskov Sarbo livet under enkeltstartsløbet i Tour de Himmelfart, da han bliver påkørt af en bilist.
Foto: Team NPV - Carl Ras Roskilde Junior

Den tragiske ulykke i 2019

Det er i skyggen af en tragisk ulykke, at cykelholdet Team NPV – Carl Ras Roskilde Junior bevæger sig op mod startlinjen til Tour de himmelfart 2022.

2019-udgaven af løbet fik nemlig værst tænkelige udgang for en af rytterne fra Roskilde-holdet. I en enkeltstart bliver 18 år gamle Andreas Byskov Sarbo påkørt af en bilist, som var kørt ind på den ellers afspærrede cykelvej.

Mikael Kisum stod selv ved målområdet:

- Rytterne bliver sendt af sted, og vi holder selvfølgelig øje med tiderne. Og så lige pludselig synes jeg, at det er underligt, at vi ikke ser mellemtider på Andreas, og der går lidt mere tid, og så lige pludselig kommer en af vores ryttere og siger, an Andreas er blevet kørt ned ude på ruten, siger Michael Kisum.

- Vi ved omtrent, hvor det er. Kommer derud. Og kommer selvfølgelig op til Andreas, hvor der faktisk allerede er ambulancer og reddere til steder, og har fået ham ind i ambulancen, siger han.

Dagen efter dør det unge cykeltalent fra Gentofte af sine kvæstelser.

- Siden dengang har vi altid haft en stjerne på tøjet, ligesom for at mindes Andreas. Og også for at han altid vil være med os, siger formanden.

Cykelholdet Team NPV – Carl Ras Roskilde Junior året efter dødsulykken tilbage ved det sted, hvor de mistede deres holdkammerat.
Cykelholdet Team NPV – Carl Ras Roskilde Junior året efter dødsulykken tilbage ved det sted, hvor de mistede deres holdkammerat.
Foto: Team NPV - Carl Ras Roskilde Junior

Tour de Himmelfart 2022

På grund af corona-pandemien har Tour de Himmelfart de sidste to år været aflyst.

Så til løbet i år, er det første gang siden ulykken at Team NPV – Carl Ras Roskilde Junior og alle de andre unge ryttere er tilbage ved startlinjen til et cykelløb i Odder:

- Jeg prøver at se om jeg kan køre mig selv i top tre. Hvis det går rigtig godt, så tror jeg, at det kan lade sig gøre, siger Daniel Weis Nielsen..

Foran ham og det 111-ryttere store felt venter otte omgange a 16,2 kilometer, som rundt regnet giver et 130 kilometers cykelløb med både blæst og bakker.

Desværre for Team NPV – Carl Ras Roskilde Junior ikke et løb, der kom til at ændre det store ved den samlede stilling.

Norske Tobias Skretting vinder løbet samlet.

Og det unge talenthold må i stedet kigge frem i kalenderen til slutningen af juni måned og DM, hvor holdet og rytterne er favorit til at tage medaljer i samtlige discipliner. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik