Valg i Roskilde: Socialdemokratiet skal finde nye ben at stå på med nye kandidater

Socialdemokratiet i Roskilde har mistet en perlerække af kandidater siden sidste valg, og Tomas Breddam (S) skal derfor arbejde for at bevare partiets styrke i den gamle domkirkeby.

Som en af landets ældste og største kommuner har det altid været forbundet med prestige at sidde med borgmesterkæden i Roskilde. Der var derfor både begejstring og stolthed hos Socialdemokratiet, da de efter valget i 2017 kunne mønstre et absolut flertal i byrådet i Roskilde Kommune. 

Men siden da er det absolutte flertal forsvundet, og det er et fingerpeg om, at Socialdemokratiet og borgmester Tomas Breddam kommer på arbejde i valgkampen. 

Hvad er der på spil?

Tomas Breddam fra Socialdemokratiet har siddet som borgmester i Roskilde siden 2019, hvor han fik overdraget titlen af den enormt populære daværende borgmester, Joy Mogensen, der blev udpeget som kulturminister. 

Men selvom han fik overdraget et byråd med absolut flertal, så markerede Joy Mogensens afgang også starten på opbrud i partiet i byrådet, som bliver en udfordring ved dette valg .

  • Joy Mogensen fik intet mindre end 14.961 personlige stemmer ved sidste valg, hvilket var stærkt medvirkende til, Socialdemokratiet fik 16 mandater og absolut flertal. 
  • Siden er to byrådsmedlemmer hoppet til andre partier, mens tre udvalgsformænd og partiets næststørste vælgermagnet ikke genopstiller.
  • Tomas Breddam har haft en række store udfordringer i sin korte tid i borgmesterstolen - lige fra voldsomme budgetoverskridelser til håndtering af corona.

Borgmester:

Thomas Breddam (S)

1. viceborgmester:

Poul Andersen (S)

2. viceborgmester:

Lars-Christian Brask (LA)


Hvem er favoritten og hvorfor?

Tomas Breddam (S) er oplagt favorit til også at sidde som borgmester efter valget.

  • Socialdemokratiet står historisk set stærkt i Roskilde, og sammenholdt med ‘borgmestereffekten’ står Breddam med et stærkt udgangspunkt.
  • Borgmesteren har et stærkt samarbejde med SF og Enhedslisten, hvilket betyder, der skal ske et decideret jordskredsvalg, før det røde flertal er truet.
  • Roskilde er et ‘must win’ for Socialdemokratiet, og der vil derfor formentlig være stor hjælp at hente fra partiet for at blive genvalgt.


Hvor mange kandidater har S mistet siden sidste valg?

Listen over socialdemokratiske kandidater fra valget i 2017, der ikke ønsker at genopstille, er bemærkelsesværdig lang. Og selvom de har forskellige bevæggrunde for at trække sig, så har de til fælles, at de besidder mange års politisk erfaring og har trukket tusindvis af stemmer ved tidligere valg. 

  • Joy Mogensen. Stoppede som borgmester  i 2019, hvor hun blev kulturminister. Tegnede sig alene for 30 procent af alle afgivne stemmer i Roskilde ved valget i 2017. 
  • Morten Gjerskov. Formand for Social- og Sundhedsudvalget. Fik næstflest stemmer ved valget i 2017. Meddelte så sent som september, at han ikke genopstiller. Begrundede det blandt andet med besparelser på ældreområdet.
  • Karim Friis Arfaoui. Formand for Klima- og Miljøudvalget. Meddelte i januar, at han ikke ville genopstille. 
  • Daniel Prehn. Tidligere formand for Plan- og Teknikudvalget. Forlod byrådet i 2020. 
  • Poul Lindor Nielsen. Tidligere borgmester i Roskilde, der stopper efter 48 år i lokalpolitik.  
  • Poul Andersen. Viceborgmester og kortvarigt borgmester efter Joy Mogensens afgang. 
  • Kaj V. Hansen. Overtog den ledige plads i byrådet efter Joy Mogensens afgang. Blev første gang valgt ind i byrådet i Roskilde i 1994. Begrundede sin afgang med, at han ikke følte sig hørt i byrådsgruppen.
  • Torben Jørgensen. Valgt ind i byrådet første gang i 2001 og senere formand for Teknikudvalget. Skiftede i september 2020 til SF, hvilket han blandt andet begrundede med, han ikke følte sig værdsat i den socialdemokratiske gruppe.
  • Pierre Kary. Blev valgt ind i 2017 men skiftede senere til Konservative, som han nu opstiller for. Begrundede afgang med utilfredshed over stigende skatter og besparelser.


Hvem er førsteudfordreren, og har hun en chance?

Jette Tjørnelund fra Venstre må som partiets spidskandidat regnes som stærkeste kandidat til at fravriste borgmesterposten fra Socialdemokratiet. 

En række omstændigheder gør det muligt - omend det stadig må regnes som opsigtsvækkende, hvis det sker.

  • Ved valget i 2017 mistede Venstre tre mandater, mens S gik frem med samme antal. Det samme kan godt ske igen med omvendt fortegn.
  • De resterende blå partier skal samtidig opleve en tilpas klar fremgang, før man kan nærme sig 16 mandater.


Hvilke temaer kommer til at fylde i valgkampen

  • Økonomi

    De seneste år har der været besparelser i budgetterne for over 100 millioner kroner. Alligevel er der i 2021 igen opstået budgetudfordringer, hvor et større planlagt overskud er endt som det modsatte.

  • Velfærd

    Den pressede økonomi har også ramt en række velfærdsområder, hvilket blandt andet har ramt ældre og handicappede, hvor der er højt sygefravær og stor udskiftning af personale. 

  • Byudvikling

    Den vestlige del af det gamle hospitalsområde Sankt Hans skal udvikles. Men der er uenighed om, hvordan det skal finansieres, hvor meget der skal være alment, og hvordan området skal udformes.

Men hvad kommer så til at blive afgørende for valget?

Joy Mogensen var en af de borgmesterkandidater på landsplan, der fik flest personlige stemmer ved sidste valg, og det kan Tomas Breddam formentlig ikke gentage. Derfor er en række andre ting formentlig afgørende. 

  • Socialdemokratiet: Der er en lang række nye og for vælgerne ukendte kandidater. De skal være i stand til træde i karakter i forbindelse med valgkampen.  
  • Støttepartierne: Både Enhedslisten og SF blev hørt ved budgettet for 2022, hvilket formentlig kun øger deres villighed til at bakke ham op. 
  • Oppositionen: Selvom Venstre og Konservative skulle opnår fremgang ved valget, vil det stadig blive meget svært for dem at nå op på de krævede 16 mandater. 


Hvordan gik det ved valget i 2017?

Socialdemokratiet gik frem med tre mandater og fik fik 16 af 31 mandater og dermed absolut flertal. De konstituerede sig efterfølgende med Enhedslisten, Konservative, SF og Radikale Venstre. Omvendt mistede Venstre tre mandater og røg ned på seks pladser i byrådet.

Hvem blev de største stemmeslugere ved valget i 2017?

Antal stemmer
1. Joy Mogensen (S) 30,1% af alle afgivne stemmer 14.961
2. Bent Jørgensen (V) 2.016
3. Merete Dea Larsen (DF) 1.654
4. Lars Christian Brask (V) 1.087
5.Jeppe Trolle (RV) 799


Hvordan har byrådet fordelt pengene ved de seneste budgetter?

Roskilde Kommune har haft store udfordringer med økonomien, og derfor har de seneste budgetter også været præget af besparelser på en række områder. 

I budgettet for 2020 skulle der spares 90 millioner kroner, hvilket blandt andet ramte børn og deres familier hårdt. Forældrebetalingen for mad i dagtilbud blev med godt 70 procent, mens åbningstiderne i dagtilbud blev nedsat med en time om ugen, ligesom der blev indført to ekstra lukkedage i dagtilbud årligt. 

Derudover blev ejendomsskatten også hævet. 

Siden er det lykkedes at stabilisere økonomien i rimelig grad, så kassebeholdningen er kommet op på de krævede 300 millioner kroner, og det lykkedes derfor at landet et budget for 2022 uden besparelser. 


Hvem har indgået valgforbund?

  • Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Kristendemokraterne, Venstre
  • Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti
  • SF, Veganerpartiet, Enhedslisten, Alternativet


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Valgforbund:

Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til mandater.

Overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet et mandat - eller et ekstra mandat.

Hvert parti kan kun indgå ét valgforbund. Valgforbund indgås typisk mellem lister og partier, der står hinanden politisk nær, men de er ikke forpligtet til at støtte hinanden, når der skal findes flertal bag en borgmester.


Konstituering:

Når valgresultatet er kendt på valgaftenen og valgnatten, vil de forskellige borgmesterkandidater forsøge at finde et flertal blandt de øvrige partier. Hvis ét parti alene har flertal, kaldes det absolut flertal. Når en borgmesterkandidat har fundet flertal, vil parterne typisk underskrive en konstitueringsaftale.

En konstitueringsaftale er ikke juridisk bindende og kan ikke håndhæves. Kommunalbestyrelsens konstituering sker på det konstituerende møde, der som regel finder sted et par uger efter valget. Her vælges blandt andet borgmester, viceborgmestre og udvalgsformænd.



Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet og TV 2 Lorry

Hvad er ellers værd at lægge mærke til?

  • Pierre Kay fra Konservative har tidligere været borgmester i den canadiske by Saint-Lazare.
  • Alternativet fik 1165 stemmer ved valget i 2017, hvilket ikke var nok til at komme ind. Men fordi de var valgforbund med S, var deres stemmer med til at sikre partiet sit absolutte flertal. Og det har partiet siden fortrudt. 
  • Da Joy Mogensen gik af som kulturminister, fandt hun sin første nye beskæftigelse i Roskilde. Her blev hun nemlig partner i det lokale vandrehjem sammen med Jens Müller, som hun tidligere har dannet par med.  


Forudsigelsen:

Tomas Breddam (S) er sandsynligvis også borgmester efter valget. Socialdemokratiet nyder historisk set stor opbakning i Roskilde, og selvom han er udfordret af at miste en hel del rutine og kendte ansigter hos de socialdemokratiske kandidater, så vil det formentlig ikke blive en stor nok udfordring til for alvor at bringe store rystelser mandaterne. 

Samtidig er han begunstiget af, han nyder rimelig opbakning fra partierne i rød blok, mens de borgerlige partier skal bevæge sig markant frem for at kunne blive en udfordring. 

Det bliver dog formentlig samlet set til en tilbagegang for Socialdemokratiet i Roskilde. 




Sådan har vi gjort

TV 2 Lorry har skrevet denne analyse på baggrund af research, en lang række skriftlige kilder og samtaler med en stribe af kilder med kendskab til de politiske forhold i kommunen.  

Her er kandidaterne i Roskilde Kommune:


Valgforbund

  • Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Kristendemokraterne, Venstre
  • Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti
  • SF, Veganerpartiet, Enhedslisten, Alternativet


Liste A - Socialdemokratiet

Tomas Breddam, Roskilde

Gitte Kronbak, Roskilde

Jens Børsting, Roskilde

Jette Henning, Roskilde

Claus Larsen, Jyllinge

Camilla Vilby-Mokvist, Roskilde

Troels Toft, Roskilde

Bente Dieckmann, Roskilde

Thomas Bach Jørgensen, Viby

Anne Marie Wulff Hedenborg, Roskilde

Frank Hvid, Trekroner

Chili Preisler-Andersen, Roskilde

Henrik Bundgaard, Trekroner

Anne-Dorte Nygaard, Viby

Tuncay Yilmaz, Roskilde

Anna-Catharina Röper, Trekroner

Yalcin Dogan, Roskilde

Filiz Sarah Thunø, Jyllinge

Samir Salameh, Roskilde

Jana Nelth Drejer, Roskilde

Line Kjærside, Roskilde


Liste B - Radikale Venstre

Jeppe Trolle, Viby

Maren Ottar Hessner, Trekroner

Jeppe Fransson, Roskilde

Cevri Ocak, Roskilde

Helena Tjørnelund, Roskilde

Annemette Birk, Roskilde

Johanne Nowack, Svogerslev

Jette Tidgen Houtved, Sankt Jørgensbjerg

Lotte Nowack, Svogerslev

Anders Rohde, Roskilde

Lasse Fogh, Roskilde

Emilie Holm Johansen, Himmelev

Jens Erik Ørum, Jyllinge

Henrik Skov, Jyllinge


Liste C - Det Konservative Folkeparti

Lars Lindskov, Jyllinge

Trine Borre, Roskilde

Mogens Hallager, Jyllinge

Jesper Kejlhof, Roskilde

Pierre Kary, Svogerslev

Berit Kristensen, Trekroner

Mikkel Grøndahl, Himmelev

Kathja Børsting Jensen, Darup

Lasse Guldberg, Viby

Nicolai Føns Lomholt, Gundsølille

Ann Buch, Østrup

Jane Lerke, Svogerslev

Klaus Aare Bang, Jyllinge

Brian Hornuff, Roskilde

Kåre Søderberg, Viby

Carsten Helge Nielsen, Roskilde

Anne Fabricius Murmann, Trekroner


Liste D - Nye Borgerlige

Lars Holst Kruse

Christian Vestergaard

Sussie Banke Skovdal

Palle Thrane Mortensen

Louise Holst Kruse

Daniel Louis Knudsen

Kim Lindberg


Liste F - SF

1. Tina Boel, Roskilde

2. Torben Jørgensen, Roskilde

3. Mads Chr. Præstegaard, Viby

4. Jeanne Bergmansen, Roskilde

5. Kirsten Bjelke, Roskilde

6. Rita Thorsen, Viby

7. Maja Møllnitz Lange, Roskilde

8. Kim Raben, Trekroner

9. Røskva Laksø, Jyllinge

10. Marianne Kargaard, Roskilde

11. Elin Stegmann Christensen, Jyllinge


Liste G - Veganerpartiet

1. Sus Enebo

2. Tina Nolsø


Liste I - Liberal Alliance

Lars-Christian Brask

Knud Damgaard

Nikolaj Vester

Lizzi Tvede Waagstein

Christian Arendorf

Hans Eiler Hammer

Lisa Ditlevsen

Niels Sejer

Hans Petter Dalen

Lasse Søkilde

Lars Tonø


Liste K - Kristendemokraterne

1. John Haugegaard

2. Sergio Fox

3. Per Kristensen


Liste M - Michael Philip Hansen-listen

1. Michael Philip Hansen, Roskilde

2. Heidi Fog Hansen, Hyrdehøj


Liste O - Dansk Folkeparti

Merete Dea Larsen

Jan Herskov

Karsten Lorentzen

Benny Skjoldborg

Gitte Simoni

Jeanett Rasmussen

Birgith Hyldgaard

Preben Markvardsen


Liste V - Venstre

Jette Tjørnelund, Viby

Bent Jørgensen, Svogerslev

Jacob Søegaard, Ågerup

Evan Lynnerup, Jyllinge

Rasmus Hylleberg, Himmelev

Marianne Ø Kiærulff, Tågerup

Maria Kongsaa, Jyllinge

Fleming Friis Larsen, Himmelev

Frederikke Kiærulff-Skytte, Musicon

Linda Frehr Holm, Vor Frue

Niels Jørgen Hansen, Roskilde

Jakob Bo Berthelsen, Roskilde

Kim Jeppe Wass, Roskilde

Torben Svendsen, Veddelev


Liste Ø - Enhedslisten

1. Anna Bondo Nielsen, Roskilde

2. Birgitte Baktoft, Himmelev

3. Jonas Paludan, Trekroner

4. Danny Nielsen, Roskilde

5. Henning Bentzen, Himmelev

6. Lucia Carriere, Roskilde

7. Thomas Toft, Viby

8. Ester Beha Baunsgaard, Roskilde

9. Gert Petersen, Himmelev

10. Michael Larsen, Jyllinge

11. Theresa Maria Folke Olesen, Roskilde

12. Ditte Stage Kroman, Roskilde

13. Per Lindholm, Roskilde

14. Susanne Nielsen, Roskilde

15. Jørgen Aafalk, Roskilde

16. Leni Grundtvig Nielsen, Roskilde

17. Jesper Mobeck, Himmelev

18. Tine Færch Hansen, Viby

19. Per Nielsen, Gadstrup

20. Bodil Kjærum, Roskilde

21. Lars Schjørring Pedersen, Roskilde

22. Birgit Lynggård Hansen, Roskilde

23. Peder Pedersen, Vor Frue

24. Åge Skovrind, Roskilde

25. Anne Haarløv, Roskilde

26. Pernille Espersen, Roskilde


Liste Å - Alternativet

1. Lene Bjerrum

2. Danny Pedersen

_