Valg i Roskilde: Socialdemokratiet skal finde nye ben at stå på med nye kandidater

Socialdemokratiet i Roskilde har mistet en perlerække af kandidater siden sidste valg, og Tomas Breddam (S) skal derfor arbejde for at bevare partiets styrke i den gamle domkirkeby.

Som en af landets ældste og største kommuner har det altid været forbundet med prestige at sidde med borgmesterkæden i Roskilde. Der var derfor både begejstring og stolthed hos Socialdemokratiet, da de efter valget i 2017 kunne mønstre et absolut flertal i byrådet i Roskilde Kommune. 

Men siden da er det absolutte flertal forsvundet, og det er et fingerpeg om, at Socialdemokratiet og borgmester Tomas Breddam kommer på arbejde i valgkampen. 

Hvad er der på spil?

Tomas Breddam fra Socialdemokratiet har siddet som borgmester i Roskilde siden 2019, hvor han fik overdraget titlen af den enormt populære daværende borgmester, Joy Mogensen, der blev udpeget som kulturminister. 

Men selvom han fik overdraget et byråd med absolut flertal, så markerede Joy Mogensens afgang også starten på opbrud i partiet i byrådet, som bliver en udfordring ved dette valg .

 • Joy Mogensen fik intet mindre end 14.961 personlige stemmer ved sidste valg, hvilket var stærkt medvirkende til, Socialdemokratiet fik 16 mandater og absolut flertal. 
 • Siden er to byrådsmedlemmer hoppet til andre partier, mens tre udvalgsformænd og partiets næststørste vælgermagnet ikke genopstiller.
 • Tomas Breddam har haft en række store udfordringer i sin korte tid i borgmesterstolen - lige fra voldsomme budgetoverskridelser til håndtering af corona.


Hvem er favoritten og hvorfor?

Tomas Breddam (S) er oplagt favorit til også at sidde som borgmester efter valget.

 • Socialdemokratiet står historisk set stærkt i Roskilde, og sammenholdt med ‘borgmestereffekten’ står Breddam med et stærkt udgangspunkt.
 • Borgmesteren har et stærkt samarbejde med SF og Enhedslisten, hvilket betyder, der skal ske et decideret jordskredsvalg, før det røde flertal er truet.
 • Roskilde er et ‘must win’ for Socialdemokratiet, og der vil derfor formentlig være stor hjælp at hente fra partiet for at blive genvalgt.


Hvor mange kandidater har S mistet siden sidste valg?

Listen over socialdemokratiske kandidater fra valget i 2017, der ikke ønsker at genopstille, er bemærkelsesværdig lang. Og selvom de har forskellige bevæggrunde for at trække sig, så har de til fælles, at de besidder mange års politisk erfaring og har trukket tusindvis af stemmer ved tidligere valg. 

 • Joy Mogensen. Stoppede som borgmester  i 2019, hvor hun blev kulturminister. Tegnede sig alene for 30 procent af alle afgivne stemmer i Roskilde ved valget i 2017. 
 • Morten Gjerskov. Formand for Social- og Sundhedsudvalget. Fik næstflest stemmer ved valget i 2017. Meddelte så sent som september, at han ikke genopstiller. Begrundede det blandt andet med besparelser på ældreområdet.
 • Karim Friis Arfaoui. Formand for Klima- og Miljøudvalget. Meddelte i januar, at han ikke ville genopstille. 
 • Daniel Prehn. Tidligere formand for Plan- og Teknikudvalget. Forlod byrådet i 2020. 
 • Poul Lindor Nielsen. Tidligere borgmester i Roskilde, der stopper efter 48 år i lokalpolitik.  
 • Poul Andersen. Viceborgmester og kortvarigt borgmester efter Joy Mogensens afgang. 
 • Kaj V. Hansen. Overtog den ledige plads i byrådet efter Joy Mogensens afgang. Blev første gang valgt ind i byrådet i Roskilde i 1994. Begrundede sin afgang med, at han ikke følte sig hørt i byrådsgruppen.
 • Torben Jørgensen. Valgt ind i byrådet første gang i 2001 og senere formand for Teknikudvalget. Skiftede i september 2020 til SF, hvilket han blandt andet begrundede med, han ikke følte sig værdsat i den socialdemokratiske gruppe.
 • Pierre Kary. Blev valgt ind i 2017 men skiftede senere til Konservative, som han nu opstiller for. Begrundede afgang med utilfredshed over stigende skatter og besparelser.


Hvem er førsteudfordreren, og har hun en chance?

Jette Tjørnelund fra Venstre må som partiets spidskandidat regnes som stærkeste kandidat til at fravriste borgmesterposten fra Socialdemokratiet. 

En række omstændigheder gør det muligt - omend det stadig må regnes som opsigtsvækkende, hvis det sker.

 • Ved valget i 2017 mistede Venstre tre mandater, mens S gik frem med samme antal. Det samme kan godt ske igen med omvendt fortegn.
 • De resterende blå partier skal samtidig opleve en tilpas klar fremgang, før man kan nærme sig 16 mandater.


Men hvad kommer så til at blive afgørende for valget?

Joy Mogensen var en af de borgmesterkandidater på landsplan, der fik flest personlige stemmer ved sidste valg, og det kan Tomas Breddam formentlig ikke gentage. Derfor er en række andre ting formentlig afgørende. 

 • Socialdemokratiet: Der er en lang række nye og for vælgerne ukendte kandidater. De skal være i stand til træde i karakter i forbindelse med valgkampen.  
 • Støttepartierne: Både Enhedslisten og SF blev hørt ved budgettet for 2022, hvilket formentlig kun øger deres villighed til at bakke ham op. 
 • Oppositionen: Selvom Venstre og Konservative skulle opnår fremgang ved valget, vil det stadig blive meget svært for dem at nå op på de krævede 16 mandater. 


Hvordan gik det ved valget i 2017?

Socialdemokratiet gik frem med tre mandater og fik fik 16 af 31 mandater og dermed absolut flertal. De konstituerede sig efterfølgende med Enhedslisten, Konservative, SF og Radikale Venstre. Omvendt mistede Venstre tre mandater og røg ned på seks pladser i byrådet.


Hvordan har byrådet fordelt pengene ved de seneste budgetter?

Roskilde Kommune har haft store udfordringer med økonomien, og derfor har de seneste budgetter også været præget af besparelser på en række områder. 

I budgettet for 2020 skulle der spares 90 millioner kroner, hvilket blandt andet ramte børn og deres familier hårdt. Forældrebetalingen for mad i dagtilbud blev med godt 70 procent, mens åbningstiderne i dagtilbud blev nedsat med en time om ugen, ligesom der blev indført to ekstra lukkedage i dagtilbud årligt. 

Derudover blev ejendomsskatten også hævet. 

Siden er det lykkedes at stabilisere økonomien i rimelig grad, så kassebeholdningen er kommet op på de krævede 300 millioner kroner, og det lykkedes derfor at landet et budget for 2022 uden besparelser. 


Hvem har indgået valgforbund?

 • Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Kristendemokraterne, Venstre
 • Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti
 • SF, Veganerpartiet, Enhedslisten, Alternativet


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Hvad er ellers værd at lægge mærke til?

 • Pierre Kay fra Konservative har tidligere været borgmester i den canadiske by Saint-Lazare.
 • Alternativet fik 1165 stemmer ved valget i 2017, hvilket ikke var nok til at komme ind. Men fordi de var valgforbund med S, var deres stemmer med til at sikre partiet sit absolutte flertal. Og det har partiet siden fortrudt. 
 • Da Joy Mogensen gik af som kulturminister, fandt hun sin første nye beskæftigelse i Roskilde. Her blev hun nemlig partner i det lokale vandrehjem sammen med Jens Müller, som hun tidligere har dannet par med.  


Forudsigelsen:

Tomas Breddam (S) er sandsynligvis også borgmester efter valget. Socialdemokratiet nyder historisk set stor opbakning i Roskilde, og selvom han er udfordret af at miste en hel del rutine og kendte ansigter hos de socialdemokratiske kandidater, så vil det formentlig ikke blive en stor nok udfordring til for alvor at bringe store rystelser mandaterne. 

Samtidig er han begunstiget af, han nyder rimelig opbakning fra partierne i rød blok, mens de borgerlige partier skal bevæge sig markant frem for at kunne blive en udfordring. 

Det bliver dog formentlig samlet set til en tilbagegang for Socialdemokratiet i Roskilde. 
Sådan har vi gjort

Her er kandidaterne i Roskilde Kommune: