Udskældte skilte på festival skal sætte fokus på overvågning

Kontroversielle skilte på Roskilde Festival er usande og del af temaet 'Stand Up For Your Rights'.

'Vi forbeholder os retten til at indsamle og opbevare beskeder og opkald til evig tid'. 

Den tekst kan man læse på flere skilte på Roskilde Festival, og det har fået flere festivalgængere op i det røde felt.

Læs mere: Roskilde Festival: Vi gemmer dine beskeder og opkald

Mandag eftermiddag afslører festivalen dog, at den stramme datapolitik er et PR-stunt, og at skiltene er en del af et kunstprojekt, som aktivistgruppen The Yes Men og den amerikanske whistleblower Edward Snowden står bag. 

Idéen med skiltene er skabe debat og mere viden om (konsekvenserne af) digital overvågning, skriver Roskilde Festival på sin hjemmeside.  

- Vi er klar over, at vi har taget debatten og vores gæsters og mediernes tillid til grænsen. Det var en risiko, som vi valgte at løbe. Mange er blevet fortvivlede eller vrede, og jeg skal ærligt indrømme, at det har været hårdt at følge med på de sociale medier undervejs. Men projektet er forløbet nøjagtigt, som The Yes Men og Edward Snowden planlagde i forvejen, siger Roskilde Festivals talskvinde Christina Bilde siger om projektet.

Festivalen sætter i år fokus på lighed og menneskerettigheder under parolen 'Stand Up For Your Rights", og tirsdag vil The Yes Men gennemføre et live-interview med Edward Snowden via en satellitforbindelse fra Moskva. 

Edward Snowden lever i dag i eksil efter at have afsløret, at den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA overvåger borgere, politikere og stater i USA.

Festivalgængere kan med andre ord roligt tale i telefon og sende sms'er uden at frygte, at de bliver overvåget - eller kan de?

Du kan læse, hvad Roskilde Festival selv skriver om stuntet, på festivalens hjemmeside.