Trods statslig støtte: På tre år er plan om nyt museum endnu ikke blevet færdigfinansieret

På finansloven i 2018 blev der afsat 160 millioner kroner til opførelsen af et nyt Vikingeskibsmuseum i Roskilde.

Der var lettelse og stor begejstring, da først en affredning og siden en finansiering på 160 millioner kroner i 2018 banede vejen for et nyt Vikingeskibsmuseum i Roskilde.

Men nu - tre år senere - er Vikingeskibsmuseet ikke nået i mål med finansieringen af projektet, hvor den nuværende bygning skal rives ned og erstattes af et nyt museum.

Det bekræfter Kristoffer Birkebæk Kejser, der er Vikingeskibsmuseets chef for samlinger, viden og nyt museum, overfor TV 2 Lorry.

- Vi er nok halvandet til to år forsinkede, i forhold til det vi havde planlagt tilbage i 2018, siger han og tilføjer:

- Vi er i god dialog med en række fonde om medfinansiering, men vi har ikke fået nogen konkrete tilsagn endnu.

Får forlænget fristen for statslige midler

Som et led i finansloven for 2019 blev der øremærket 160 millioner kroner til opførslen af et nyt Vikingeskibsmuseum i Roskilde.

Mens ti millioner skulle bruges på forundersøgelser, var det planen, at staten skulle tilføre 75 millioner kroner årligt i 2021 og 2022 under den forudsætning, at museet til den tid havde skaffet midler til at gennemføre byggeriet.

Dengang blev det anslået, at de resterende omkostninger ville løbe op i omkring 350 millioner kroner, som Vikingeskibsmuseet skulle skaffe gennem fondsmidler.

Men på grund af forsinkelsen i museets arbejde med at skaffe penge til et nyt museum, har staten nu været nødsaget til at forlænge fristen for udbetalingen af de penge, der blev øremærket på finansloven.

- Status er, at vi er i god dialog med en række fonde, i forhold til at få fundet den restfinansiering der skal til at supplere de 150 millioner kroner, forklarer Kristoffer Birkebæk Kejser til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Indtil videre har vi ikke fået bekræftet medfinansieringen fra yderligere fonde. Det skyldes ikke mindst, at corona også har påvirker den proces. Så det er aftalt, at pengene fra ministeriet udbetales senere.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen).

Vikingeskibshallens historie

  • Tegnet af Erik Christian Sørensen og færdiggjort i 1969 som en udstillingshal for de 5 skibsvrag, der var blevet sænket ved Skuldelev i Roskilde Fjord som en søspærring i slutningen af vikingetiden.

  • Allerede samme år, som museet åbnede, modtog arkitekten Erik Christian Sørensen den hæderfulde Træprisen betonbygningen.

  • Vikingeskibshallen blev bygningsfredet i 1997 som én af de første modernistiske bygninger i Danmark med under 50 år på bagen.

  • Bygningen har været hårdt ramt af særligt storme og stigende vandstande. Vikingeskibshallen blev blandt andet hårdt ramt under stormfloden i december 2013. I oktober 2017 og januar 2022 var den atter truet af vandmasserne fra stormene Ingolf og Malik.

  • I 2017 forsøgte Vikingeskibsmuseets at få bygningen affredet. Det blev først afvist af Slots- og Kulturstyrelsen, inden den daværende kulturminister Mette Bock (LA) omstødte beslutningen. 

Lang kamp

Gennem en længere årrække var det et stort ønske at renovere eller bygge et nyt vikingeskibsmuseum i Roskilde, fordi den gamle bygning med sin placering ved Roskilde Fjord, var udsat i forbindelse med storme og stigende vandstande.

Vikingeskibshallen blev blandt andet hårdt ramt under stormfloden i december 2013. I oktober 2017 var den atter truet af vandmasserne fra stormen Ingolf, hvilket ligeledes var tilfældet i januar i år, da stormen Malik raserede.

- Vi har vand under vores gulv hver eneste dag. Vi har enorme problemer ved stormflod. Og vores primære fokus er, at sikre de fem vikingeskibe, der står i Vikingeskibshallen, udtalte Tinna Damgård-Sørensen, der er direktør på Vikingeskibsmuseet, til TV 2 Lorry i 2018.

(Artiklen fortsætter efter billedet).

Særligt ved forhøjet vandstand er Vikingeskibsmuseet i overhængende fare for at lide stor skade Særligt ved forhøjet vandstand er Vikingeskibsmuseet i overhængende fare for at lide stor skade - her i  forbindelse med stormen Ingolf i 2017.
Særligt ved forhøjet vandstand er Vikingeskibsmuseet i overhængende fare for at lide stor skade Særligt ved forhøjet vandstand er Vikingeskibsmuseet i overhængende fare for at lide stor skade - her i forbindelse med stormen Ingolf i 2017.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix og Nordsjællands Politi

I 2017 forsøgte Vikingeskibsmuseets at få bygningen affredet. Det blev dog først afvist af Slots- og Kulturstyrelsen, inden den daværende kulturminister Mette Bock omstødte beslutningen i august 2018.

Senere samme år blev der øremærket 150 millioner kroner på finansloven, og det vakte dengang stor glæde.

- Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal ønske mig til jul nu. Alle mine ønsker er blevet opfyldt, sagde Roskilde Kommunes daværende borgmester og bestyrelsesformand for museet, Joy Mogensen (S), i den forbindelse.

Den eventuelle nedrivning af den ikoniske bygning har undervejs også mødt en del modstand.

Således udtalte en international sammenslutning af arkitekter i 2018, at man burde bevare bygningen, der så sent som i 2019 blev inkluderet på en liste over de 100 bedste byggerier fra 1900-tallet.

"Vi står et stærkere sted"

Selvom begejstringen fra visse kredse var stor, da først affredningen og senere finansieringen blev tildelt, så er tilblivelsen af et nye vikingeskibsmuseum altså ikke gået så hurtigt, som man havde håbet.

- Vi havde jo også selv håbet på, at tingene var gået hurtigere. Vi havde også været længere, hvis vi ikke havde fået en coronapandemi indover,  siger Kristoffer Birkebæk Kejser

- Den har i den grad udfordret både museets daglige drift og samarbejdet omkring det (finansieringen, red.), som er blevet vanskeliggjort, siger han og henviser til, at pandemien har vanskeliggjort samarbejdet med blandt andet konsulenter.

Tomas Breddam er både er socialdemokratisk borgmester i Roskilde og bestyrelsesformand for byens vikingeskibsmuseum. Han mener ikke kun, at det er en ulempe, at coronapandemien har vanskeliggjort projektet.

- Forsinkelse eller ej, det er ikke sådan, at man ikke har arbejdet. Jeg føler i virkeligheden, at vi står et stærkere sted, end før coronaen ramte, fordi vi nu har en mere robust plan, hvor vi også ved, hvad en pandemi gør ved museet.

- Nu er vi på vej ud af coronapandemien, og vi har arbejdet rigtig grundigt med strategien og planerne på de indre linjer. Nu er vi klar til at komme ud og tale med andre om, hvordan museet kan blive. Tingene går i den rigtige retning. Det er det, jeg har været meget optaget af, siger han til TV 2 Lorry og uddyber: 

- Der er fuldt ud styr på processen omkring fondsfinansieringen. En fondsfinansiering af et projekt i denne størrelsesorden og med så stor kompleksitet tager altid tid. Vi er derfor glade for, at vi nu er i god dialog med en række fonde og har en forventning om at kunne tilvejebringe den nødvendige finansiering. Siden det seneste prospekt blev præsenteret i 2019 er der blevet arbejdet systematisk med at uddybe og konkretisere projektets fundament på baggrund af fondenes tilbagemelding. Samtidig har Vikingeskibsmuseet indarbejdet erfaringerne fra Coronapandemien i for hold til formidlingsformer og forretningsmodeller.

Forventer arkitektkonkurrence i 2022

Hvornår et eventuelt nyt museum vil stå klar, har man endnu ikke et endeligt overblik over. 

Men Kristoffer Birkebæk Kejser fortæller, at man forventer at kunne udskrive en arkitektkonkurrence om det nye museum sidst på året.

- Vi forventer, at vi vil have fået nogle supplerende fondsmidler, inden vi udskriver konkurrencen. På den måde forventer vi at leve op til de forudsætninger, som de midler (150 millioner fra ministeriet, red.) bliver givet under. Men det er rigtigt, at vi ikke gør det i 2021 men 2022 i stedet for, siger han og afrunder

- Jeg kan lige tilføje, at vi jo faktisk følger den oprindelige aftale omkring de statslige midler i og med, at vi forventer at få den krævede fondsfinansiering på plads i 2022.

Af tidslinjen herunder kan du få et overblik over, hvordan sagen udspillede sig. 

Fem nedslag: Forstå sagen kort


Kilder: TV 2 Lorry

  • Vikingeskibsmusset vil af med fredning

    September 2016

    Vikingemuseet sender en anmodning til Slots- og Kulturstyrelsen og Det Særlige Bygningssyn om at få ophævet fredningen af bygningerne. Det skyldes blandt andet, at en gennemgribende renovering af hallen vil koste 75 millioner kroner.

  • Styrelse afviser fredning

    December 2017

    Slots- og Kulturstyrelsen har beslutter at fastholde fredningen af Vikingeskibsmuseet i Roskilde. I afgørelsen understreges det, at Vikingeskibsmuseet både vil kunne restaureres og samtidig få mulighed for at gennemføre en udvidelse

  • Kulturminister sløjfer fredning af Vikingeskibsmusseet

    30. august 2018

    Daværende kulturminister Mette Bock (LA) omstøder sine egne embedsmænds beslutning om, at Vikingeskibsmuseet ikke kunne affredes. Beslutningen vækker glæde hos blandt andet museets direktør.

  • Internationale eksperter slår alarm: Riv ikke Vikingeskibshallen ned

    24. oktober 2018

    Man skal ikke river Vikingeskibshallen ned for enhver pris, lyder budskabet fra en international sammenslutning af arkitekter, der betragter hallen som et uomtvisteligt mesterværk.

  • 160 millioner kroner øremærkes til nyt Vikingeskibsmuseet

    November 2018

    160 millioner kroner bliver på Finansloven øremærket opførelsen af et nyt Vikingeskibsmuseum i Roskilde. Mens ti millioner skal bruges på forundersøgelser, så vil staten tilføre 75 millioner kroner årligt i 2021 og 2022 under den forudsætning, at museet til den tid har skaffet midler til at gennemføre byggeriet


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik