Trods affredning og dødsdom: Vikingeskibshallen får alligevel lov at bestå

Længe var det givet, at det brutalistiske betonmuseum skulle jævnes med jorden. Men nu er museum og kommune kommet på andre tanker for Vikingeskibsmuseets fremtid.

Afholdt af arkitekter, uønsket af tidligere borgmester og kulturminister og især Dansk Folkeparti.

Vikingeskibshallen, der udgør hovedbygningen i Vikingeskibsmuseet i Roskilde, har siden 2018 haft sin skæbne beseglet.

Her blev betonbygningen fra slut-60’erne affredet af Kulturministeriet med det specifikke formål, at den kunne rives ned – til stor ærgrelse hos blandt andet internationale arkitektsammenslutninger.

Men nu ser det ud til, at vartegnet trods et flerårigt ophold på dødsgangen går fri af bulldozerne.

I et oplæg til dele af rammerne for en kommende arkitektkonkurrence om et nyt Vikingeskibsmuseum i Roskilde er museet og kommunen i fællesskab blevet enige om, at der skal bygges en spritny og moderne udstillingsbygning til museets uvurderlige vikingeskibe, men at denne – i modsætning til tidligere antagelser og ønsker – ikke skal erstatte den eksisterende vikingeskibshal.

I stedet skal museets nye udstillingshal opføres for sig selv et andet sted på pladsen ud mod Roskilde Fjord. Det fremgår af et notat på Roskilde Kommunes hjemmeside.

Dermed skal Erik Christian Sørensens hal fra slutningen af 1960’erne alligevel ikke jævnes med jorden, som det ellers længe var planen.

Får en ny chance

Tinna Damgård-Sørensen, der er museumsdirektør på Vikingeskibsmuseet, ønsker ikke at svare ja eller nej til spørgsmålet om, hvorvidt det omdiskuterede vartegn skal rives ned, men siger i stedet til TV 2 Lorry:

- Det er ikke vores intention at rive den ned, og vi arbejder ikke frem mod en nedrivning af vikingeskibshallen.

Det fremgår dog i oplægget til rammerne for arkitektkonkurrencen, at den gamle vikingeskibshal fortsat skal være en del af museets fremtid.

- Når nu bygningen ikke længere skal beskytte vores 1000 år gamle skibe, kan den få en ny chance. Vi anerkender fuldt ud, at det er et bygningsværk, der har særlig status blandt arkitekter, og at der er en grund til, at den har været fredet. Det er også vigtigt at lade bygningen indgå i et fremtidigt museum, fordi den også er en del af museets historie, uddyber Tinna Damgård-Sørensen.

Politisk ønske om nedrivning

Det er nye toner, for længe har der været endda meget konkrete ønsker om at jævne betonhallen med jorden.

Da den daværende kulturminister Mette Bock (LA) i sensommeren 2018 var med til at få ophævet fredningen af bygningsværket fra 1969, skete det netop med henblik på nedrivning.

Museumshallen, der huser de fem vikingeskibe fra Skuldelev i Roskilde Fjord, er nemlig ikke rustet til at beskytte skibene i situationer med stormflod og forhøjet vandstand i fjorden.

Især ved stormen Bodil i 2013, men også ved andre stormfulde lejligheder siden da, har de gamle skibe nemlig været i overhængende fare.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

I slutningen af januar i år var skibene i udstillingshallen igen i fare for naturens rasen, da stormen Malik gav forhøjet vandstand i Roskilde Fjord.
I slutningen af januar i år var skibene i udstillingshallen igen i fare for naturens rasen, da stormen Malik gav forhøjet vandstand i Roskilde Fjord.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

- Jeg er jo helt enormt lettet, men samtidig er jeg lidt vemodig på vegne af den bygning, sagde Tinna Damgård-Sørensen dengang til Politiken.

Samtidig udtrykte flere politikere glæde over, at bygningen nu kunne blive jævnet.

Den velvilje kunne også aflæses ved finanslovsaftalen senere på året, hvor der specifikt på Dansk Folkepartis foranledning blev øremærket 150 millioner kroner i statstilskud til et nyt museum.

- Det er en stor dag for Vikingeskibsmuseet og for Danmark. Kommunen og museet får nu mulighed for at rive museet ned. Nu kan de få bygget et nyt museum, som kan blive et ikonisk stykke arkitektur, som sikrer skibene langt bedre, end de er i dag, hvor der er fare for, at museet bukker under i en storm, sagde Dansk Folkepartis daværende kulturordfører, Alex Ahrendtsen, i den forbindelse.

- Nu kan vi få revet den upraktiske betonklods ned og få bygget et moderne, klimasikret og brugervenligt hus til vores fælles kulturarv, lød det fra Mette Gjerskov (S), der er valgt i Roskildekredsen, i forbindelse med affredningen.

”Et mesterværk”

Der gik dog ikke længe fra affredningen og finanslovsbevillingen til, at eksperter udtrykte deres bekymringer.

I oktober 2018 fik nedrivningsplanerne en international sammenslutning af arkitekter med hovedsæde i Chicago, der arbejder med kulturarv i bygninger og fungerer som ekspertorgan for FNs verdensarvskomité, til at råbe op.

I et brev til Vikingeskibsmuseets bestyrelse og kulturministeren opfordrede organisationen til bevaring af Erik Christian Sørensens hal, der i brevet blev kaldt for 'et mesterværk'.

- Hvis de beslutter sig for at rive den ned, så kan man ende med at stå og ærgre sig over, at Roskilde kunne have haft endnu en bygning som verdensarv. Lige nu ser de revnerne og manglerne i stedet for at se mulighederne og fornuften, sagde Søren Vadstrup, der er lektor på Kunstakademiets Arkitektskole og var med til at sende brevet.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Eksperter har tidligere fremhævet, at Erik Christian Sørensen ved at bygge et museum for objekter i træ helt uden at bruge netop træ i konstruktionen var med til at fremhæve modsætninger og kontraster.
Eksperter har tidligere fremhævet, at Erik Christian Sørensen ved at bygge et museum for objekter i træ helt uden at bruge netop træ i konstruktionen var med til at fremhæve modsætninger og kontraster.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Et års tid senere blev bygningen fra 1969 tilmed inkluderet på en liste over de 100 mest bevaringsværdige betonbyggerier i Europa fra det 20. århundrede.

Men også i den forbindelse udtalte museets leder, at bygningen ikke stod til at kunne reddes.

- Vi mener ikke, at bygningen er i stand til at beskytte de skibe, der står inden i den. Jeg er også ærgerlig over, at det er kommet dertil. Men det er desværre bare en realitet, sagde Tinna Damgård-Sørensen dengang.

Vikingeskibshallens historie

Vikingeskibshallen blev tegnet af Erik Christian Sørensen og færdiggjort i 1969 som en udstillingshal for de 5 skibsvrag, der var blevet sænket ved Skuldelev i Roskilde Fjord som en søspærring i slutningen af vikingetiden.


Allrede samme år, som museet åbnede, modtog arkitekten Erik Christian Sørensen den hæderfulde Træprisen betonbygningen.


Vikingeskibshallen blev bygningsfredet i 1997 som én af de første modernistiske bygninger i Danmark med under 50 år på bagen.


Bygningen har været hårdt ramt af særligt storme og stigende vandstande. Vikingeskibshallen blev blandt andet hårdt ramt under stormfloden i december 2013. I oktober 2017 var den atter truet af vandmasserne fra stormen Ingolf.


I 2017 forsøgte Vikingeskibsmuseets at få bygningen affredet. Dette blev dog afvist af Slots- og Kulturstyrelsen. Museet påklagede herefter styrelsens afgørelse til Kulturministeriet, som den 30. august 2018 traf afgørelse om ophævelse af fredningen.

Udskriver konkurrence til efteråret

Siden fulgte nogle år, der blandt andet bød på en verdensomspændende pandemi og en krig i Europa, men ikke kastede nyt af sig i forhold til museets fremtid.

I forsommeren 2022 kom der dog hvid røg op fra skorstenen ved Roskilde Havn, og Vikingeskibsmuseet kunne annoncere, at finansieringen til et nyt museum var kommet på plads.

Med 135 millioner fra tre forskellige fonde, 25 millioner fra Roskilde Kommune og de 150 millioner fra den føromtalte finanslov var museet nu klar til at transformere det store udflugtsmål ved fjorden, lød det fra Vikingeskibsmuseet i slutningen af juni måned.

Efter planen udskriver Vikingeskibsmuseet en arkitektkonkurrence for det nye vikingeskibsmuseum til efteråret.

Her skal arkitekterne komme med forslag til en helhedsplan for kulturinstitutionen ved Roskilde Havn, der ud over at omfatte en ny udstillingshal til vikingeskibene samt en velkomstbygning altså også skal omfatte planer for restaurering og klimasikring af Erik Christian Sørensens brutalistiske hal.

Dermed er betonvartegnet reddet – medmindre en stormflod gør det af med bygningen inden da.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik