Terrorsikring i Roskilde bymidte: "Vi skal ikke have døde i gaderne"

Politikerne i Roskilde skal beslutte, om Roskilde bymidte skal terrorsikres for 1,5 millioner. Det ville være "galimatias" ikke at gøre det, mener politiker.

Bymidten i Roskilde kan meget vel komme til at ændre udseende hen mod sommeren 2018.

Byrådet skal snart tage stilling til, om de vil bruge 1,5 mio. kr. på en ny og mobil terrorsikring i form af blomsterkasser og siddemøbler og lignende.

quote Vi skal ikke have døde mennesker i gaderne, parkerne eller på Dyrskuepladsen

Lars Christian Brask, næstformand i Plan- og Teknikudvalget, Venstre

Oprindeligt skulle de 1,5 mio være brugt på noget helt andet, nemlig en analyse af detailhandelens vilkår, men med de terrorhændelserne, der har været i Europa, er der altså opstået et skærpet behov for at sikre byens rum i hverdagen og ved særlige begivenheder, mener Teknik- og miljøudvalget i Roskilde.

Lars Christian Brask, der er næstformand i Plan- og Teknikudvalget, Venstre, mener, at pengene er godt givet ud, og han er temmelig sikker på, at resten af Roskilde Byråd er enige med ham. 

- Man skal bruge de penge, der er nødvendigt. Om det beløb er fem eller ti millioner, det ved jeg faktisk ikke på nuværende tidspunkt, men vi skal ikke have døde mennesker i gaderne, parkerne eller på Dyrskuepladsen, siger han.

Tror du, at de detailhandlen er skuffede over, at man bruger pengene på denne måde?

- Hvis de også kigger sig selv i spejlet, så vil de nok også hellere have levende handlende end døde handlende ude foran deres butik, siger han og kalder det "galimatias", hvis det ikke stemmes igennem.

- Jeg kommer ikke til at gamble, når politiet siger, at det her er vigtigt, og det bør vi få løst. Det kommer jeg ikke til at gamble med, det ville være helt uforsvarligt, siger han.

I sagsfremstillingen står der, at forvaltningen samarbejder med politiet om en plan for den mobile terrorsikring.

"Som at skyde med kanoner på gråspurve"

Roskilde Torv blev også terrorsikret i december med såkaldte blomsterkummer og træstammer.

Det er lignende løsninger, som byrådet nu vil bruge flere penge på - om det så er godt givet ud, er der delte meninger om:

- Jo mere terrorsikring, der kommer jo mere utryg bliver jeg faktisk. Jeg synes måske, det er at skyde gråspurve med kanoner. Jeg synes, det ville være langt bedre, hvis man kunne vise, at vi lever i et åbent og frit samfund, og det vil vi blive ved med at gøre, siger Knud Vestbjerg Madsen fra Thune. 

Der er uenighed på gaden i Roskilde om den måske kommende terrorsikring.

- Men den dag det går galt, kommer man måske og siger: ”Der kan I se, hvad vi sagde, vi skulle have gjort det”, siger han. 

Annette Sørensen fra Kirke Hyllinge er uenig:

- Det ville være betryggende for os, hvis vi fik terrorsikring. Vi havde også terrorsikring til jul, [med blomsterkummer og træstammer red.] og det fungerede fint. Det ville være fint at gøre det sådan, så er vi mere rolige, siger hun.

Roskilde Dyrskue blev sidste år sikret mod terror med betonklodser, så inden terrorister kunne køre gæsterne ned. Også Roskilde Festival skruede sidste år op for terrorsikringen for at beskytte de 130.000 festivalgæster.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik