Svends hus er omringet af grusgrave og usælgeligt: Nu vil politikerne se på lovændring

En ny gravetilladelse gør det svært for Svend Olsen at få noget for sit hus, hvis han vil sælge. Flere politikere peger på, at råstofloven skal opdateres.

- Der kommer grusgrav på tre sider af mit hus både den vestlige, nordlige og østlige retning, lyder det fra Svend Olsen, der er en af de Vindinge-borgere, som snart får en grusgrav som nabo.  

Tidligere på ugen godkendte Regionsrådet i Region Sjælland nemlig en ansøgning fra Nymølle Stenindustrier, der giver firmaet en ny gravetilladelse.

I den får de lov til at udvide den sydlige del af den såkaldte Hedehusene Grusgrav, der ligger op til Vindinge.

quote Jeg tror, at man skal i loven anerkende, at der er gener forbundet med råstofudvinding. Det gør den ikke, som den er nu. 

René Christensen (DF), udvalgsformand, Miljø- og Fødevareudvalget

En tilladelse der formentlig stavnsbinder 76-årige Svend Olsen.

- Jeg tror ikke, at vi kan sælge det nu. Så er det hvert fald til en pris, der er så meget i bund,  at jeg ikke engang vil kunne købe noget andet, fortæller Svend Olsen, der har boet på landejendommen siden, han blev født.

Begrænset af råstofslov

Ifølge Jens Ravn (V), der er regionsrådmedlem og næstformand for Regional Udvikling i Region Sjælland, var mulighederne få, da de godkendte ansøgningen.

Han opfordrer derfor politikerne inde på Christiansborg til at se nærmere på lovgivningen.

- Jeg synes, der er behov for, at vi får set på råstofsloven. Jeg kunne godt have tænkt mig, at vi havde flere værktøjer i værktøjskassen til at regulere det her. Og jeg kunne især godt have tænkt mig, at vi havde haft mulighed for at give kompensation, siger han.

Lige nu får borgere nær grusgrave ikke kompensation.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Området med den hvide kant er den nuværende Hedehusene Grusgrav syd. Det område der er markeret med orange er den nye del, der nu bliver til grusgrav. Og i den blå cirkel ligger Svens Olsens hjem.
Området med den hvide kant er den nuværende Hedehusene Grusgrav syd. Det område der er markeret med orange er den nye del, der nu bliver til grusgrav. Og i den blå cirkel ligger Svens Olsens hjem.

Naboer til vindmøller får erstatning - men ikke naboer til grusgrave

Forslaget bliver bakket op af flere folketingspolitikere, der peger på det paradoksale i, at naboer til vindmøller bliver kompenseret, mens naboer til grusgrave ikke gør.

- Om vi laver energi eller udvinder råstoffer, så går begge dele til fællesskabet. Når vi snakker grusgrav, er der blandt andet støj og transport, som man skal leve med i mange år. Så vi bør kigge på, hvordan vi får en ordentlig dialog og kompensation, siger udvalgsformand for Miljø- og Fødevareudvalget, René Christensen (DF).

- Jeg tror, at man skal anerkende i loven, at der er gener forbundet med råstofudvinding. Det gør den ikke, som den er nu, siger han.

quote Jeg ved, at ministeren faktisk er i gang med at se på konsekvenserne af både støj, drift og transport for naboer, der bor i et grusgravsområde.

Mette Gjerskov (S), miljøordfører

Det bakker miljøordfører for Venstre Jacob Jensen op om.

- Vindinge er et eksempel på, at der gælder en række regler, der sætter systemet før mennesket, siger Jacob Jensen (V) og fortsætter:

- Råstofsloven er ikke god nok, som den er nu. Vi skal som minimum få indarbejdet erstatning, så husejeren kan vælge en erstatning, hvis vedkommende bliver boende eller få muligheden for at lade sig opkøbe til eksproprierende vilkår.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Hedehusene Grusgrav er Danmarks største og en vigtig ressourcekilde til nærområdet og hovedstaden.
Hedehusene Grusgrav er Danmarks største og en vigtig ressourcekilde til nærområdet og hovedstaden.
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Minister er på sagen

Ifølge miljøordfører Mette Gjerskov (S), der selv bor i et grusgravområde i Roskilde, skulle der have været afholdt en råstofkonference tidligere på året. Den blev aflyst på grund af corona. 

- Så snart corona-reglerne på Christiansborg bliver ændret igen, så skal den afholdes. Det er vigtigt, siger hun. 

quote Hvis muligheden ligger der, så man kan få oprejsning for værditabet, så vil jeg selvfølgelig være positiv overfor det, ellers ville jeg være et skarn.

Svend Olsen, snart nabo til grusgrav

Hun kan også oplyse om, at miljøminister Lea Wermelin (S) er ved at undersøge råstofsområdet.

- Jeg ved, at ministeren faktisk er i gang med at se på konsekvenserne af både støj, drift og transport for naboer, der bor grusgravsområder. Og hun er i dialog med regionen om, hvad der er tåleligt, og om der er behov for ændring af loven, fortæller hun.

Hun afventer derfor ministerens afgørelse, før hun vil bakke op om en kompensations-løsning. Men allerede nu har hun et forbehold. 

- Jeg synes, man skal passe på med at lave kompensationer på alle naboskabsproblemer, for det skruen uden ende, siger hun og henviser til, at man som nabo til en grusgrav kan gå til en domstol og få vurderet om en tilladelse er over en fastsat tålegrænse.

(Artiklen fortsætter under billedet)

For Svend Olsen er der mere på spil end penge.
For Svend Olsen er der mere på spil end penge.
Foto: Schannie Nyholm - TV 2 Lorry

Mere end penge på spil

For Svend Olsen handler det ikke om pengene. Hedehusene Grusgrav er Danmarks største grusgrav og er delt op i en sydlig og nordlig del.

Han havde derfor håbet, at man kunne have lukket og reetableret noget af den eksisterende grusgrav, før en ny tilladelse blev givet.

- Jeg går ikke efter erstatningen, men et renere miljø med mindre støv. Jeg har dårlige lunger, så jeg lidt bekymret for støvet, siger han.

- Men hvis muligheden ligger der, så man kan få oprejsning for værditabet, så vil jeg selvfølgelig være positiv overfor det, ellers ville jeg være et skarn, siger Svend Olsen.

Vi har brug for sand og grus

Ifølge René Christensen (DF) skal vi huske på, at råstofferne skal komme et sted fra, så tilladelserne er nødvendige.

- Vi skal jo bruge det her grus til eksempelvis at bygge huse, og der kan være forskel på grus, så der kan være et behov for at udvinde flere steder samtidig, forklarer han. 

Men spørger man Jacob Jensen (V), der også er politiker i regionsrådet i Regions Sjælland, så bør regionen have muligheden for at afvise en ansøgning på et graveområde.

- Lige nu kan regionen ikke kræve, at en udvinder først skal udgrave og reetablere ét sted i et udvalgt graveområde, før man går i gang md et nyt. Det bør indgå i loven, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik