Strømlinet: Roskilde vil kun have elbusser

Politikerne i Roskilde har været på studietur til Gøteborg for at lade sig inspirere af svenskernes store succes med elbusser.

02:40

"De findes i stor stil i europæiske byer som London, Gøteborg og Luxembourg. Men her i hovedstadsområdet halter vi noget bagefter, når det kommer til el-busser. Det skal der ændres på med det samme - mener politikerne i Roskilde - der nu går til kamp for, at de gamle, osende diesel-basser, bliver udskiftet med el-busser"

De findes allerede massivt i London, Louxemborg og Gøteborg, men her i hovedstadsområdet halter vi stadig bagefter, når det kommer til el-busser.

Det er dejligt at køre i elbus. Både for os chauffører og for passagererne.

Fadil Aliti, driftsleder og chauffør, Arriva Danmark.

- Det er dejligt at køre i elbus, både for os chauffører og for passagererne. Det er rigtig dejligt, at de er så lydløse. Meget behageligt, siger Fadil Aliti, der er driftsleder og chauffør hos Arriva Danmark. 

I dag er bus 201A i Roskilde den eneste elbus uden for Københavnsområdet, men politikerne i Roskilde vil nu kæmpe for, at alle busserne i kommunen udskiftes til elbusser.

Læs også 33 buslinjer skal lægges om: Overborgmester vil have el

Elbussen på linje 201A blev indviet i midten af august, men inden for den nærmeste fremtid kan endnu flere elbusser altså være på vej til Roskilde.

- Vi vil gerne have nogle tidsvarende busser. Nogle moderne busser, som ikke støjer og sender møg ud i atmosfæren, siger Torben Jørgensen, der er formand for Plan- og Teknikudvalget i Roskilde Kommune.

Vi har et ønske om at kunne lave en decideret linje elbusser, 

Torben Jørgensen, Formand Plan- og Teknikudvalget, Roskilde Kommune

Efter indvigelsen af kommunens første elbus, var Plan- og Teknikudvalget på studietur til Göteborg. Her skulle de lære fra svenskerne, som med stor succes har omlagt mange busruter til eldrift.

- Den rute, vi var oppe og se havde ved endestationen sådan en smart stander, som den bliver ladet op ved. Ligesom på et s-tog eller en sporvogn, siger Torben Jørgensen.

I 2018 skal Roskilde Kommune have nye bustyper. Torben Jørgensen håber, at kommunen vil lade sig inspirere af nabolandet.

- Vi har et ønske om at kunne lave en decideret linje elbusser, siger han.

Læs også Besparelser: Sådan bliver buslinierne ramt

Og spørger man passagererne, så lyder den plan meget fornuftig.

- Jeg synes, det lyder som en rigtig rigtig god idé. Især fordi jeg selv er meget miljøbevidst, siger Camilla Christensen, der lige har fået fri fra skole.

For tiden er denne bus i Roskilde den eneste elbus uden for Københavnsområdet. Foto: Emil Enemark Sørensen

- Det er bedre end de her dieselbusser, som forurener så meget, siger Gurli Holmstrøm, som ærgede sig over, at hun ikke skulle køre med elbussen i dag.

- Jeg synes, det lyder super fedt, faktisk. Det er rigtig godt alternativ med elbusser, og så er det meget mere miljøvenligt, siger Marcus Bjørnby.

Jeg synes, det lyder super fedt, faktisk. 

Marcus Bjørnby, Buspassager, Roskilde.

Elbusserne er støjsvage og gavner klimaet både med hensyn til CO2-udledning og partikelforurening. Tilgængæld kan de ikke køre i døgndrift, da de en gang i mellem skal oplades på endestationerne.

Busserne elforbrug er også dyrere i SKAT end diesel og afgiften er 200 gange dyrere sammenlignet med tog. Alligevel mener Torben Jørgensen, at elbusser er den bedste løsning.

Læs også København har fået sine første elbusser

- Vi har jo de her ret store busser kørende i vores gamle middelalderby, som Roskilde er. Ind i mellem husene, der generer det rigtig meget støj. Og derfor er det vigtigt også, at vi får fremmet endnu mere af sådan nogle lydsvage busser, som de her er, siger han.

Mens Roskilde håber på elbusser i 2018 har Københavns overborgmester Frank Jensen tidligere udtalt, at alle busser i hovedstaden skal være elbusser indenfor 10-15 år.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik