Strandjægere i Roskilde: Redningsvesten er altafgørende

Der sker desværre for mange dødsfald i forbindelse med ulykker på vandet, mener de i Roskilde Strandjagtforening. De satte i dag fokus på sikkerhed på vandet.

Det er ikke uden grund at den tykke, orange vest hedder en redningsvest. For redningsvesten er alfa omega, hvis man falder i vandet alene langt fra vand.

- Redningsvesten hører ikke til under skibsbænken. Den skal sådan set være på kroppen, siger Anders Larsen, bestyrelsesmedlem i Roskilde Strandjagtforening.

Men det er ikke alle, der er lige gode til at huske sikkerhedsreglerne, når de opholder sig på vandet. Ifølge Søfartsstyrelsens opgørelse over sejl- og bådrelaterede drukneulykker fra 2017 omkom i alt 19 mennesker på vandet - og i ingen af tilfældene bar vedkommende en korrektsiddende redningsvest. 

Roskilde Strandjagtforening mener, der sker for mange dødsfald til søs, og de har derfor taget initiativ til arrangementet i dag, hvor sikkerheden blev sat på dagsordenen.

quote Jeg har lært, at redningsvesten er altafgørende, når man er ude på vandet.

Bertil Schmidt, strandjæger

- Vi har valgt at lave et arrangement, der inddrager alle havnens brugere. Lige fra kitesurfere til lystbådesejlere og kajaksejlere til at snakke om sikkerhed til søs – for at undgå de her tragiske dødsfald, vi ser fra år til år, siger Anders Larsen, bestyrelsesmedlem i Roskilde Strandjagtforening. 

Ingen redningsvest kan være fatalt

Der var både oplæg omkring de fem sejlråd, en helikopterredningsaktion og praktiske øvelser, hvor deltagerne på egen krop skulle opleve, hvor farligt det kan være at falde i vandet med forkert påklædning og uden redningsvest – især i koldt vand.

- Jeg synes, det er helt vildt lærerigt. Det er superfedt, vi får delt nogle erfaringer og har fundet ud af, hvad man skal passe på og ikke passe på, siger Bertil Schmidt, strandjæger i Roskilde Strandjagtforening. 

Nogle havde redningsvest på, mens andre ikke havde i de praktiske øvelser. 
Nogle havde redningsvest på, mens andre ikke havde i de praktiske øvelser. 
Foto: TV2 Lorry

Bertil Schmidt var selv kun iført vaders og jakke, da han skulle svømme efter sin båd og kæmpe sig op af vandet. Og det var ikke let.

- Nu har jeg almindelige vaders på, og de bliver fyldt med vand, og derfor er det virkelig svært at svømme og holde sig oppe, når man ikke har en redningsvest på, siger Bertil Schmidt, strandjæger.

De fem sejlråd

Og dagens arrangør håber, at informationerne og aktiviteterne i dag, kan være med til, at vandglade folk tænker sig om en ekstra gang, inden de drager til søs.

- Vi håber på, at det her arrangement kan skabe noget opmærksom omkring sikkerhed til søs, og at aktivitet på vandet er noget af det rareste, vi kan foretage os, men det kræver man tænker sig godt om, tjekker sit udstyr og kender sine begrænsninger, siger Anders Larsen, bestyrelsesmedlem i Roskilde Strandjagtforening. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sport

F C Nordsjælland

FC Nordsjælland får ny udenlandsk ejer

Alexander Aslak Nørgaard

Birkerød-svømmer sætter dansk svømmerekord i DM-triumf

Viktor Fischer, FCK

Smitteudbrud hos FCK: Nu er seks spillere ude med corona

Jonas Wind

FCK-profiler testet positive for coronavirus

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere