Støvskyer giver festivalgængere øjen- og luftvejsproblemer

Sådan ser det ud på festivalen, når en vindpust blæser ind over campingområdet. Foto: Torben Christensen - Ritzau Scanpix

Det tørre og blæsende vejr, hvirvler store mængder støv op i luften i Roskilde Festivals campingområde. Støvet sender massevis af gæster til samaritteltene.

Tusindvis af gæster har indtaget festivalen, som har lange udsigter til regn og mudder denne gang. Ifølge vejrtjenesterne skal der ikke falde en eneste dråbe regn den næste uge.

Jeg har det ikke så godt. Jeg har rigtig ondt i halsen, og det gør ondt at synke.

Emma, patient i samaritteltet på Roskilde Festival

Til gengæld er der masser af sol og varme - det betyder, at campingområdet er fuld af støv, som går i gæsternes luftveje.

Derfor kæmper rigtig mange lige nu med øjen- og luftvejsinfektioner, og det kan mærkes i festivalens samarittelte. 

- Når det er tørt, varmt og med meget vind, så er det meget støvet på pladsen. Og så ser vi mange irriterede øjne,  irriterede ører, næse, hals og øvre luftvejsproblemer, siger Jesper Gyllenborg, der er læge ved Det Medicinske Beredskab ved Roskilde Festival.

Læs også Beredskabsdirektør: Trods tørke skal du ikke frygte teltbrande på Roskilde

En af dem er festivalgængeren Emma, der taler med en meget rusten stemme.

- Jeg har det ikke så godt. Jeg har rigtig ondt i halsen, og det gør ondt at synke, fortæller hun.

02:02

Roskilde-gæsten Emma døjer ligesom med mange andre festivalgængeremed ondt i halsen på grund af støvet.

Luk video

Undgå støvet

Patienter som Emma er meget typiske på år, hvor det er varmt og tørt. 

Roskilde Festival har i år fået nedlagt grusgraven, og et nyt campingområde, F, er skudt op. Her står støvet højt. Foto: Lars Laursen - Ritzau Scanpix

- Hun er jo dybets set ikke syg, men hun reagerer på omgivelserne, som er varme og støvede, og det generer luftvejene helt enormt. Og så kommer de ind til os og spørger, om man kan gøre noget ved halsbetændelse. Og det kan vi dybest set ikke med medicin, men vi kan rådgive til, hvordan man passer bedst på sig selv ude på festivalpladsen, siger Jesper Gyllenborg.

Selvom han er læge på et sted, hvor folk er mere berusede end normalt, er arbejdet det samme.

- Jeg går til patienterne, som jeg plejer at gøre. Men man må tage højde for, at der er et særlig miljø herude, der forklarer deres gener, siger han.

Prøv at undgå det værste støv, selvom det er svært ude på pladsen.

Jesper Gyllenborg, læge ved Det Medicinske Beredskab ved Roskilde Festival

Efter undersøgelsen er lægen klar med en dom over Emmas ømme hals.

- Du skal sørge for rigeligt med væske - altså vand eller sodavand. Og prøv at undgå det værste støv, selvom det er svært ude på pladsen, lyder det.

Læs også To tons isterninger på tre dage: Se de mest populære varer på varm festival

Samaritterne får derudver besøg af festivalgængere, der lider af faldskader, vridskader, vabler, flænger eller skrammer. Derudover har man et observationsafsnit for gæster, der har drukket til den gode side.

Generelt opfordrer samaritterne gæster til at passe godt på hinanden, tage solcreme på, drikke vand og søge skygge. Ellers kan man risikere at få hedeslag i varmen. 

Sådan ser det ud på festivalen, når en vindpust blæser ind over campingområdet. Foto: Torben Christensen - Ritzau Scanpix