Storm og høj vandstand i Roskilde - og diget er stadig ikke færdigt

Søndag aften og nat blæste vinden mod nord og pressede vandet ud af Roskilde Fjord. I dag holder borgere og beredskab vejret og håber, at vandstanden normaliseres uden uventede skvulp.

Mandag holder borgere og beredskab i Roskilde-området vejret.

Resterne efter stormen Claire, der huserede over Storbritannien i slutningen af den forgangne uge med store ødelæggelser til følge, gjorde nemlig indtog over Danmark i løbet af søndag.

Men ved Roskilde Fjord er situationen dog en anden.

Her er vandstanden nemlig lavere, end den plejer at være.

Men kun for en tid. Det kraftige blæsevejr har presset vandet ud af fjorden, og nu venter borgerne og beredskabet i Roskilde på, at vandstanden igen stiger – og stiger til over normalen.

Beredskabsdirektør i Roskilde Kommune, Lars Robetje, fortæller, at man holder nøje øje med, hvordan tilstanden udvikler sig.

- Vi ser lige nu på hvilke konsekvenser, det kan have for vores områder, når vandet kommer retur. Men som det ser ud lige nu, er der hverken risiko i Jyllinge eller den indre fjord i Roskilde, siger han til TV 2 Lorry.

Ingen grund til panik

De seneste prognoser lyder på, at vandstanden i fjorden stiger til 89 centimeter over normalen. Alligevel er der ingen grund til bekymring, lyder det fra beredskabsdirektøren.

- Det bliver først kritisk ved 1,2 meters højde i Jyllinge – og det er stort set det samme i inderfjorden, siger han og forklarer at ”kritisk” dækker over, at man her vil nærme sig huse i området, som skal sikres mod vandmasserne.

For flere år siden byggede borgere, kommunen og beredskabet et såkaldt beredskabstrache, der er en slags midlertidigt dige af jordvolde. Det fungerer fortsat efter hensigten, og derfor er det kun et lille område, der skal sikres, hvis vandstanden mod forventning når over 1,2 meters højde.

- Hvis det sker, er der ét sted, hvor vi skal have lagt watertubes. Og det område er kun omkring 50 meter, lyder det fra beredskabsdirektøren.

Beredskabet har dog allerede nu tjekket op på materiel for at sikre, at alt er klart, hvis uheldet mod forventning skulle være ude.

Borgere venter på dige

Imens venter borgerne i Jyllinge Nordmark på, at det efterhånden sagnomspundne dige langs fjorden bliver en realitet.

Det er dog så godt som sikkert, at projektet ender med at blive gennemført, efter regeringen og et bredt flertal af partier i december præsenterede en aftale, som skulle sikre, at den enkelte borgers klageret i tilfælde, hvor der vurderes større samfundsmæssige hensyn, ikke kan have opsættende virkning på kystbeskyttelsesprojekter.

Siden har Roskilde Kommune igangsat en ny VVM-redegørelse, som er i høring frem til 19. februar.

Herefter skal tilladelsen både behandles, kommunen skal forholde sig til klager, og VVM-redegørelsen skal slutteligt vedtages i byrådet.

Imens afventer kommunen den endelige vedtagelse af et nyt lovforslag til kystbeskyttelsesloven, som Miljøministeriet lige nu arbejder med at få formuleret efter høringsfristen for bemærkninger er udløbet.

Derefter skal lovforslaget behandles på Christiansborg ad flere omgange, indtil det bliver stemt igennem og effektueret.

- Vi presser på, for at vi kan være færdige med diget til oktober eller november 2020, oplyser Roskilde Kommune til TV 2 Lorry.

Digeprojekt i modvind

  • Anlægsprojektet blev igangsat i oktober 2018. Da projektet blev indstillet den 11. marts 2019, var vækst- og muldlag afrømmet på hele fjorddigets udstrækning, og der er udført stabilisering af undergrunden samt bygget spunsvægge for sluse og pumpestation.
  • Projektet mangler færdiggørelse af diget og opsætning af sluse og pumpestation.
  • Der har været udgifter til nedlukning af byggepladsen på 0,9 mio. kr., og der vil være en årlig omkostning til opmagasinering af sluse og pumper på ca. 0,35 mio. kr.
  • Når anlægsarbejderne starter igen, skal der forventes udgifter på ca. 0,5 mio. kr. til opstart af byggepladsen. Samlet set er der en fordyrelse på ca. 1,75 mio. kr. hvis projektet bliver et år forsinket.

Kilde: Roskilde Kommune


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik