Stor glæde i Jyllinge Nordmark efter grønt lys til dige: - Det kommer til at hjælpe os enormt

Der er stor glæde i Jyllinge Nordmark, efter et lovforslag i Folketinget nu giver tilladelse til at færdiggøre et dige i området og dermed undgå oversvømmelser.

02:38

Et stort flertal af Folketingets partier har tirsdag præsenteret en aftale, der gør det muligt at færdiggøre digebyggeriet ved Jyllinge Nordmark.

Et stort flertal i Folketinget præsenterede tirsdag en aftale, der gør det muligt at færdiggøre digebyggeriet ved Jyllinge Nordmark i Roskilde Kommune, inden næste stormsæson rammer i 2020. 

Og det var til stor glæde hos de 500 familier i området, der har kæmpet en lang kamp for at få etableret diget og dermed undgå at få deres hjem oversvømmet.

Læs også Bredt flertal sikrer dige ved Jyllinge Nordmark

- Det er ligeså stort, som den største julegave vi overhovedet kan drømme om. Det er fantastisk, og det kommer til at hjælpe os enormt, fortæller Phillip Lange Møller, formand for Jyllinge Nordmark og Tangbjerg Digelag, til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter under billedet

Phillip Lange Møller har længe kæmpet for at få diget færdiglavet. Foto: Jan Christiansen / TV 2 Lorry

Klager satte en stopper for diget

Folketingets aftale gør det muligt for kommuner at kystsikre på trods af klager. Med ændringen kan kommuner i helt særlige tilfælde søge om lov til at fjerne klageadgangen i forbindelse med kystbeskyttelsesprojekter. Derfor kan man i Jyllinge Nordmark gå i gang med at bygge diget færdigt.

Læs også Aftale i næste uge: Dige ved Jyllinge Nordmark kan være færdigt før næste stormsæson

- Det er godt, at vi kun skal have den her stormflodssæson med. Det havde været ubærligt at skulle se det gennem flere sæsoner, siger Phillip Lange Møller.

Byggeriet af diget i Jyllinge Nordmark begyndte i september sidste år med det formål at sikre, at beboerne ikke længere skulle frygte for oversvømmelser i stormsæsonen.

Men klager fra enkelte beboere i området over digets størrelse satte processen på pause i marts. Derfor er det en glad borgmester, der nu har fået grønt lys til diget.

Artiklen fortsætter under billedet

Roskildes borgmester mener, det var nødvendigt at ændre i lovgivningen. Foto: Jan Christiansen / TV 2 Lorry

- Det er en nødvendighed, at vi arbejder med klimasikring på en lange række fronter, og der skal vores lovgivning ændres, siger Tomas Breddam, borgmester i Roskilde Kommune for Socialdemokratiet, til TV 2 Lorry.

Klar til næste sæson

Fremover kan miljøministeren afvise klager over kystbeskyttelsesprojekter, hvor der er samfundsmæssige hensyn på spil.

Læs også Borgmester om dige-aftale i Jyllinge Nordmark: Nervøs for, om det holder vand

Bag dagens lovforslag er Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Det Konservative Folkeparti, Alternativet og Liberal Alliance.

Og med lovforslaget vedtaget vil Roskilde Kommune gøre alt for at få diget klar til næste sæson.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik