Staten standser kystsikringsprojekt – borgmester raser: Meningsløst

Et byggeforbud mod opførelsen af diger ved oversvømmelsesudsatte Jyllinge Nordmark har fået Roskildes borgmester op i det røde felt.

Et stort anlagt kystsikringsprojekt med diger er blevet bremset i Jyllinge Nordmark ved Roskilde Fjord.

På baggrund af en klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet fra syv beboere i området har projektet med at opføre diger fået et byggeforbud, mens sagen behandles.

Det falder på ingen måde i god jord hos Roskilde Kommunes borgmester, Joy Mogensen fra Socialdemokratiet. Beslutningen giver faktisk slet ingen mening, mener hun:

quote For mig som borgmester giver det her slet ikke nogen mening.

Joy Mogensen, borgmester

- Der er tale om 6.000 m2 natur – eller 0,09 procent af det samlede beskyttede areal. Dette skal efter min mening holdes op imod over 500 familiers økonomiske og psykiske usikkerhed, siger borgmesteren i Roskilde Kommune Joy Mogensen og fortsætter:

- Det kan godt være, at det ikke er dette nævns opgave at foretage sådan en afvejning, men for mig som borgmester giver det her slet ikke nogen mening.

Her ses et billede af arbejdet med diget.
Her ses et billede af arbejdet med diget.
Foto: Roskilde Kommune

Kommunen klager over beslutning

Miljø- og Fødevareklagenævnet har valgt at fastholde det midlertidige byggestoppe frem til nævnets endelige afgørelse, der er garanteret inden d. 17 juni 2019.

På Roskilde Kommunes hjemmeside fremgår det, at kommunen har klaget over den midlertidige afgørelse.

Det er sket med argument om, at byggeprocessen er så fremskredet, at eventuelle natur- og miljøaktiver, som byggeriet har medført skader på, allerede er sket.

Minister trækkes ind i sagen

Beslutningen om at bremse byggeriet har fået det socialdemokratiske folketingsmedlem, Mette Gjerskov, til at trække miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) ind i sagen. Hun har stillet ministerspørgsmål omkring sagen.

- Udsættelsen er i orden, hvis det er efter reglerne. Men det er ufatteligt vigtigt for beboerne at få det dige - og at vide, at det er der, når sæsonen for efterårsstorme kommer. Det er jo en meget voldsom situation, og mange af dem er traumatiserede, har Mette Gjerskov tidligere udtalt til TV 2 Lorry.

Diget, der er klaget over, vil på de fleste strækninger være en jordvold, der bliver 40-70 cm højere, end arealet er i dag, samt en sluse over Værebro Å, der kan lukkes ved stormflodshændelser.

Fakta om digeprojektet

I 2017 var miljøministeren forbi Jyllinge Nordmark med forsikring om, at et dige bliver behandlet efter højst otte uger. Nu er diget blevet stridens kerne.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

amarminoskilt1_web

Efter flere konflikter mellem besøgende: Naturpark opfordrer nu til sikker færdsel

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere