Socialdemokratiet vil lave en national kystsikringsfond

Socialdemokratiet kommer med løsningsforslag til de beboere, der er i risikozonen for stormflod i Jyllinge Nordmark.

Beboerne i Jyllinge - og havneområdet i Roskilde bliver bange hver gang, der bliver varslet om storm i Danmark. Husene i det område har nemlig længe været i risikozonen for oversvømmelse.

Men det tyder på, at de snart kan ånde lettet op. Socialdemokraternes Mette Frederiksen besøger tirsdag eftermiddag den midlertidige kystsikring i Jyllinge Nordmark ved Roskilde sammen med Roskildes borgmester Joy Mogensen. 

Her vil Mette Frederiksen præsentere et nyt udspil om blandt andet en national kystsikringsfond. Fonden skal være med til at finansiere kystbeskyttelsesindsatser, der hvor det giver samfundøkonomisk mening.  

- Det kræver en mere ambitiøs kystsikring end den, vi har i dag. Undlader vi at handle nu, bliver skaderne større og dyrere i fremtiden. Det skriver Socialdemokratiet i en pressemeddelelse. 

Jyllinge Normark altid hårdt ramt

I pressemeddelsen står der desuden, at kystsikringen fortsat er kommunernes ansvar i tæt samarbejde med borgerne, men at opgaven også er så stor og vigtig, at staten er nødt til at tage et medansvar. 

Det samme siger hun til Ritzau.

- Det er stadig delvist kommunernes opgave. Jeg vil bare gerne have et større statsligt engagement, for det er ikke fair at lægge opgaven ud lokalt til den enkelte husejer og den enkelte kommune, siger Mette Frederiksen til Ritzau.

Hun afviser, at det vil få nogle kommuner til at skære ned for indsatsen, når de ved, at de har mulighed for at få en del af fondens penge.

- Ingen kommuner vil se husejernes hjem oversvømmes, siger hun.

Hun afviser at pege på, hvor finansieringen skal komme fra, før behovet for finansiering er kendt.

I januar stemte Socialdemokratiet nej til et lignende forslag fra Alternativet og Enhedslisten med samme forklaring. De to partiers forslag ville skaffe op mod 400 millioner kroner gennem en forhøjelse af skadesforsikringsafgiften. Men Socialdemokratiet stemte nej i Folketingssalen, fordi behovet skal kendes først.

Borgere betaler op mod 300 kroner om måneden

Borgerne i Jyllinge Nordmark har ad flere omgange kæmpet med massive vandmasser, når der har været stormflod. Derfor har man fra politisk hold forsøgt at finde en løsning, så beboerne kan få en bedre stormflodssikring. Beboerne i området har dog også selv måtte punge ud, mens Roskilde Kommune har betalt resten. 

Borgerne skal af med omkring 100-300 kroner om måneden for at sikre deres hjem mod stormflod. Senest satte stormen Ingolf sine spor i området og fyldte gaderne med vand. 

Tilbage i 2013 da stormen Bodil ramte Danmark, var Jyllinge Nordmark også hårdt ramt med 219 huse, der var oversvømmet. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20191107-180758-5-1920x1280we

Partier kræver brev i fredningssag tilbagekaldt: "Retssikkerheden er på spil"

Lejlighed altaner

Det kan blive sværere at få en altan i København

luftfoto-hampelandskolen

Gale tal bag skolelukning: To borgere tvinger kommune tilbage til regnemaskinen

ole bjørstorp

Vraget borgmester kan skabe sensationen med nyt parti, vurderer kommentator

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere