Skole kæmpede med tårnhøjt fravær blandt elever: Nu har særlig indsats ændret det

Trekronerskolen i Roskilde har fået vendt en truende udvikling med høje fraværsprocenter på hovedet i en trebenet indsats. Nu er trivslen i top.

Hver femte elev på Trekronerskolen i Roskilde havde i december 2020 et fravær på mere end 10 procent. Og samlet havde skolen en fraværsprocent på 6,7 procent. Markant højere end både landsgennemsnittet på 5,2 procent og kommunens andre skoler.

I dag er det hele vendt på hovedet med en helt speciel indsats, som ikke kun sikrer mindre fravær. Den har også øget trivslen for både elever og lærere. Det fortæller Jon Lissner, der er  skoleleder ved Trekronerskolen.

Chokeret over problemets omfang

- I stedet for at angribe fraværet, når det fandt sted, vendte vi det om ved at lave en tidligere indsats for at forhindre fremadrettet fravær.

Han var dog noget chokeret, da han fandt ud af, hvor stort problemet egentlig var.

- Det var overraskende at erfare, hvor stor en andel af eleverne, der faktisk samlet set havde et fravær på over 10 procent. Der trak vi lige vejret, siger Jon Lissner til TV 2 Lorry.

I samarbejde med en konsulentvirksomhed valgte han derfor at kaste alle bolde op i luften for at få fraværet bragt ned. Og gennem det seneste år har skolen gjort fraværsdata lettilgængelige, så det eksempelvis er hurtigere for lærere at analysere mønstrene for deres elever.

Ændret fokus

På den måde bliver fokus flyttet fra at kigge snævert på enkelte fraværstyper til at se på det samlede billede.

quote Det var overraskende at erfare, hvor stor en andel af eleverne, der faktisk samlet set havde et fravær på over 10 procent. Der trak vi lige vejret

Jon Lissner, skoleleder, Trekronerskolen

- Når vi har vores egne registreringer og sammenholder dem med den kvalitative viden, som lærerne har, så får vi en meget mere nuanceret viden om den enkelte elev, siger Jon Lissner og fortsætter:

- Med en mere konkret indgang kunne vi få en langt bedre dialog og dermed et samarbejde med hjemmet, der mærkbart løftede elevernes trivsel, uddyber Jon han.

Lærerne og pædagogerne er samtidig blevet klædt på med viden om fravær og mistrivsel, så de nu har en større forståelse for fraværets mange facetter og hurtigt kan spotte tegnene.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen).

Fakta: En trebenet fraværsindsats

Markant lavere fravær

Indsatsen har i første omgang været målrettet 2. til 4. klasse. Her har 64 procent fået en lavere fraværsprocent, mens der samlet set er sket en reduktion af fraværet på 2.3 procent.

Samtidig er elevernes faglige og sociale trivsel også - ifølge skolen - øget, mens samarbejdet med forældrene er forbedret.

- Nu vil vi se på, om vi eksempelvis skal udvide tiltaget ved at lave en tidlig indsats allerede i 0. klasse, så man kan forhindre et potentielt fremtidigt fravær, siger Jon Lissner til TV 2 Lorry.


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget