Skandaleombrust folkeskole bliver delt i to efter faldende trivsel

Den nye Nordskolen i Jyllinge, der er en sammenlægning af to tidligere skoler, bliver nu delt op efter massiv kritik, rod i økonomien og mistrivsel blandt elever og lærere.

Et fornuftsægteskab ser nu ud til at ende med en separation, hvor parret er blevet enige om at blive i boligen med fællesøkonomi, men flytte ind på hver sit værelse og oprette hver sin datingprofil.

Sådan vil kritikere af Nordskolen i Jyllinge sikkert udlægge teksten, efter at Roskilde Kommune tirsdag meddeler, at den nye, sammenlagte folkeskole fremover opdeles i to selvstændige skoleafdelinger med hver deres identitet.

Ifølge kommunen sker opdelingen efter tilbagemeldinger fra forældrebestyrelsen på skolen om faldende trivsel blandt elever og lærere.

- Når jeg får sådan en henvendelse fra en skolebestyrelse, så tager jeg den alvorligt. På baggrund af dialogen med skolebestyrelsen har vi nu indgået en politisk aftale, der gør, at medarbejdere og elever kan få en frisk start, udtaler borgmester Tomas Breddam (S) på Roskilde Kommunes hjemmeside.

Omdiskuteret fra starten

Men problemerne på Nordskolen stikker dog dybere end bare mistrivsel.

Journalisterne på SN.dk har flittig afdækket, hvordan Nordskolen - siden den upopulære tilblivelse i 2019 som en fusion af Jyllinge Skole og Baunehøjskolen i en kommunal spareøvelse - har været omdrejningspunkt for flere kontroverser.

Avisen har blandt andet fortalt om økonomisk kaos på skolen med et tordnende underskud på 15 millioner, der skulle lappes af den i forvejen slunkne kommunekasse.

Skolefusionen har også døjet med faglige problemer, hvor den har indtaget den lidet eftertragtede plads som den i kommunen med den dårligste undervisningseffekt – en udregning af, hvor godt eleverne klarer sig fagligt ud fra forventningerne fra deres socioøkonomiske baggrund.

Det faglige bundskrab har blandt andet fået den konsekvens, at specialklasser er blevet flyttet væk fra skolen, fordi ”kvaliteten ikke har været stærk nok i forhold til det, de børn havde behov for”, har skoleleder Brian Venneberg udtalt til SN.dk.

Det – og så altså den stigende mistrivsel blandt elever og lærere – fik i 2019 en gruppe forældre til at tage initiativ til en ny privatskole i Jyllinge, der kunne komme på tale, hvis der ikke blev rettet op på problemerne.

Sammen - hver for sig 

Men nu forsøger Roskilde Kommune altså at afværge implosionen ved at spalte Nordskolen.

Med aftalen, som Socialdemokratiet har landet med støtte fra Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre, får Nordskolens ledelse, medarbejdere, elever og forældre mulighed for at udvikle to selvstændige skoleafdelinger med hver deres identitet.

Der vil fortsat være én skoleleder og en skolebestyrelse for den samlede skole. En daglig leder på hver matrikel varetager de daglige opgaver i afdelingen i samarbejde med to afdelingsledere. De to afdelinger vil tilsammen udgøre ét skoledistrikt.

Skolens økonomiske rammer bliver tildelt efter samme model som de øvrige skoler i Roskilde Kommune, og de to afdelinger fordeler herefter budgettet.

De kommende måneder skal de to kommende afdelinger af skolen arbejde frem imod at formulere værdigrundlag og kerneopgave, så Nordskolen fra skolestart efter sommeren 2021 kan tilbyde to afdelinger med hver sin identitet.

Det siger de andre politikere i forliget:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Uddannelse

edl gabriel(2)

Geniale Gabriel: 9-årig dyster mod 9. klasser i stor forskerkonkurrence

Utterslev Skole udefra

play69 skoler og Falck står foran kæmpe opgave i København

80_percent

playIdrætslærer går nye veje med motionsdag fra helvede

Rosa Overgaard 2

I Køge intensiverer man kampen mod drilske bogstaver og lyde

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere