Skandaleombrust folkeskole bliver delt i to efter faldende trivsel

Den nye Nordskolen i Jyllinge, der er en sammenlægning af to tidligere skoler, bliver nu delt op efter massiv kritik, rod i økonomien og mistrivsel blandt elever og lærere.

Et fornuftsægteskab ser nu ud til at ende med en separation, hvor parret er blevet enige om at blive i boligen med fællesøkonomi, men flytte ind på hver sit værelse og oprette hver sin datingprofil.

Sådan vil kritikere af Nordskolen i Jyllinge sikkert udlægge teksten, efter at Roskilde Kommune tirsdag meddeler, at den nye, sammenlagte folkeskole fremover opdeles i to selvstændige skoleafdelinger med hver deres identitet.

Ifølge kommunen sker opdelingen efter tilbagemeldinger fra forældrebestyrelsen på skolen om faldende trivsel blandt elever og lærere.

- Når jeg får sådan en henvendelse fra en skolebestyrelse, så tager jeg den alvorligt. På baggrund af dialogen med skolebestyrelsen har vi nu indgået en politisk aftale, der gør, at medarbejdere og elever kan få en frisk start, udtaler borgmester Tomas Breddam (S) på Roskilde Kommunes hjemmeside.

Omdiskuteret fra starten

Men problemerne på Nordskolen stikker dog dybere end bare mistrivsel.

Journalisterne på SN.dk har flittig afdækket, hvordan Nordskolen - siden den upopulære tilblivelse i 2019 som en fusion af Jyllinge Skole og Baunehøjskolen i en kommunal spareøvelse - har været omdrejningspunkt for flere kontroverser.

Avisen har blandt andet fortalt om økonomisk kaos på skolen med et tordnende underskud på 15 millioner, der skulle lappes af den i forvejen slunkne kommunekasse.

Skolefusionen har også døjet med faglige problemer, hvor den har indtaget den lidet eftertragtede plads som den i kommunen med den dårligste undervisningseffekt – en udregning af, hvor godt eleverne klarer sig fagligt ud fra forventningerne fra deres socioøkonomiske baggrund.

Det faglige bundskrab har blandt andet fået den konsekvens, at specialklasser er blevet flyttet væk fra skolen, fordi ”kvaliteten ikke har været stærk nok i forhold til det, de børn havde behov for”, har skoleleder Brian Venneberg udtalt til SN.dk.

Det – og så altså den stigende mistrivsel blandt elever og lærere – fik i 2019 en gruppe forældre til at tage initiativ til en ny privatskole i Jyllinge, der kunne komme på tale, hvis der ikke blev rettet op på problemerne.

Sammen - hver for sig 

Men nu forsøger Roskilde Kommune altså at afværge implosionen ved at spalte Nordskolen.

Med aftalen, som Socialdemokratiet har landet med støtte fra Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre, får Nordskolens ledelse, medarbejdere, elever og forældre mulighed for at udvikle to selvstændige skoleafdelinger med hver deres identitet.

Der vil fortsat være én skoleleder og en skolebestyrelse for den samlede skole. En daglig leder på hver matrikel varetager de daglige opgaver i afdelingen i samarbejde med to afdelingsledere. De to afdelinger vil tilsammen udgøre ét skoledistrikt.

Skolens økonomiske rammer bliver tildelt efter samme model som de øvrige skoler i Roskilde Kommune, og de to afdelinger fordeler herefter budgettet.

De kommende måneder skal de to kommende afdelinger af skolen arbejde frem imod at formulere værdigrundlag og kerneopgave, så Nordskolen fra skolestart efter sommeren 2021 kan tilbyde to afdelinger med hver sin identitet.

Det siger de andre politikere i forliget:

Jette Tjørnelund (V):

- Jeg tror på, at eleverne trives bedst, når der er så kort som muligt mellem elever, forældre, medarbejdere og ledelse og hvor alle virkelig føler, at skolen tilhører dem fra 0. - 9. klasse. Forhåbentlig giver beslutningen om, at skolerne kan udvikle hver deres profil og en daglig ledelse på hver skole et godt skub i den retning.


Gitte Simoni (DF):

- Der har været rigtig meget uro omkring Nordskolen og det er ingen tjent med. Nu får skolerne mulighed for den udvikling, inden for rammerne, som de har efterlyst, samtidig med at vi sikrer, at der også er midler til al den anden kernevelfærd, som kommunens borgere har brug for.


Lars Lindskov (K):

- Det er afgørende, at elever og medarbejdere trives, så der er rum til læring. Jeg håber, at vores beslutning giver arbejdsro til konstruktive løsninger.


Jeppe Trolle (RV):

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi i det Radikale Venstre hellere så en løsning med en fælles skole med indskoling på den ene matrikel og udskoling på den anden. Men vi accepterer, at der er flertal for en løsning med to selvstændige afdelinger.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik