Sjællandske landmænd vil give insekter en hjælpende hånd

Sjælland skal have mange flere vilde blomster - til gavn for bier og andre insekter

Insekterne er under pres, og der bliver færre af dem.

Sådan har det lydt bekymret fra både danske og udenlandske forskere i de senere år, og mange bilister mener, at de ved selvsyn kan se det, når de kører rundt ude på landet i deres biler.

I gamle dage skulle forruden vaskes efter en køretur, for den var fyldt med udsplattede insekter. Men nu er forruden stadig ren efter køreturen.

Den plettede forrude er næppe brugbar som videnskabelig dokumentation, men alligevel forsøger en række sjællandske landmænd nu at give insekterne bedre levevilkår. Derfor har de skabt projektet Sjælland Summer, og i front for det står Ole Christiansen, der er landmand i Gadstrup ved Roskilde.

 

- Jeg er blevet inspireret af et lignende projekt - Bornholm Blomstrer. For danske landmænd udnytter alle kvadratmetre til fulde, men vi vil gerne tage bolden op og gøre noget for naturen, for vi er jo sådan set afhængige af den, siger Ole Christiansen til GV 2 lorry.

Derfor har han taget initiativ til Sjælland Summer, der går ud på, at ledige arealer - det kan være striber langs vejene, hjørner af kornmarker, der alligevel ikke bruges effektivt eller private haver, skal tilsås med vilde blomster.

- I samarbejde med Dansk Planteværn har vi fået udviklet en frøblanding af vilde blomster, og nu opfordrer vi alle kolleger og haveejer til at så frøene, der hvor der er plads, siger han. 

Du kan være med

For at skyde Sjælland Summer i gang, så kan interesserede møde op hos Ole Christiansen på Dalsagervej 4, 4621 Gadstrup fra klokken 15 til 17 nu på fredag, den 3. maj.

 

Her fortæller han mere om etablering af blomsterstriber, og fremmødte kan få udleveret frø i poser á to kilo - som hver rækker til et areal på 1000 kvadratmeter.

 

Et lignende arrangement afvikles på Munkholmvej 377, 4060 Kirke Såby fra klokken 11 til 13.

 

Og hvis man ikke har mulighed for at være med, så kan man for 110 kroner få tilsendt frøblanding og materiale fra frøfirmaet DSV. Man kan læse mere og tilmelde sig her.

 

Ole Christiansen siger, at han ikke er sikker på, at den der med forruderne på biler og manglen på udsplattede insekter holder.

- Det er vist mere et spørgsmål om, hvornår man kører i sin bil. Til gengæld tror jeg, at klimaforandringerne har givet insekterne andre livsforhold, og det er det, vi gerne vil være med til at gøre noget ved med Sjælland Summer, siger han.

Ole Christiansens egen gård er et planteavlsbrug med korn og dyrkning af græsfrø på 250 hektar.

Tiltaget får positiv modtagelse hos organisationen Plan Bi, der kæmper for vilde biers forhold.

- Vi er positive og glade over for den velvilje, vi faktisk ser i landbruget, siger journalist og stifter af Plan Bi, Nina Launbøl Hansen til TV 2 Lorry.

Frøblandingerne, der udleveres i forbindelse med Sjælland Summer er flerårige, og det er vigtigt for Nina Launbøl Hansen.

- Andre steder har vi set, at det er et-årige frøblandinger.  Og så sker der desværre det, at for eksempel jordbier lægger deres æg i jorden. Og hvis den så bliver pløjet op næste år, så går de til. Derfor er det dejligt, at der her er tale om en flerårig frøblanding, siger hun.

Også i Danmarks Naturfredningsforening er der ros til projektet.

- Vi er jo selv med til at dele blomsterposer ud - så den slags bakker vi generelt op. Men det kan ikke stå alene, for det i sig selv redder ikke bier og insekter ude i landområderne. Man skal så de rigtige planter de rigtige steder, og så skal man helst kunne forbinde de udyrkede områder. Men det er en start, så vi kan slet ikke tillade os at være negative, siger Thyge Nygaard, der er seniorforsker i DN.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik