Shopping med god samvittighed: Her deler medlemmer klædeskab og sparer på tøjet

Hos Det Kollektive Klædeskab kan man ikke købe tøj for penge, man skal være medlem og bytte sit tøj for point, man kan shoppe for.

Det er butikken, hvor man aldrig behøver at finde pengene frem ved kassen. 

Her skal man være medlem for at få lov til at købe tøjet. Medlemmerne betaler 169 kroner om måneden, og så afleverer de tøj, som de ikke selv får brugt, i butikken. Tøjet bliver forvandlet til point, som medlemmerne så kan bruge på tøj i butikken.  

quote Det ligner også noget, vi er vant til, men vi kan gøre det med god samvittighed.

Louise Kingo Liokouras, Det Kollektive Klædeskab

- Jo bedre tøj, man afleverer, jo flere point får man, forklarer Lene Bro Olesen, der er butiksindehaver i Det Kollektive Klædeskab både i Roskilde og på Vesterbro. 

Idéen startede hos Louise Kingo Liokouras, der ville gøre op med overforbruget af tøj. Hun ville gerne lave et bæredygtigt koncept, der også kunne løbe rundt økonomisk. 

Hun så et potentiale i at skabe et fællesskab, hvor man skulle melde sig ind og dermed blive dedikeret til at bytte mere og samtidig skabe et stabilt fundament for en forretning. Hun åbnede den første butik på Vesterbro i 2015. 

- Det ligner almindelig shopping. Så det ligner også noget, vi er vant til, men vi kan gøre det med god samvittighed, siger Louise Kingo Liokouras.

I dag er der ni butikker, og den 10. er på vej, og det er lykkedes at få alle butikkerne til at løbe rundt. 

Når du afleverer tøj, optjener du point, som du kan købe for i butikken.
Når du afleverer tøj, optjener du point, som du kan købe for i butikken.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol

Frivillige lægger timer

Butikkerne ligger i Odense, Svendborg, Sorø, Aarhus og flere steder i København, og i december 2020 åbnede Det Kollektive Klædeskab butik i Roskilde. Både en butik for voksne og Det Lille Klædeskab, hvor medlemmerne kan finde tøj til børn.

Hver butik har en indehaver og en række frivillige, der dækker to vagter om måneden og får et medlemskab og i høj grad et stort fællesskab til gengæld. 

- Vi har et fællesskab, hvor man snakker og hygger sig, og dem, der er medlemmer, bliver veninder eller venner, fordi de møder hinanden her, siger Louise Kingo Liokouras.

I begyndelsen var det ikke frivillige, der stod i butikkerne, men de har fundet ud af, at konceptet og fællesskabet bliver stærkere, når det er de frivillige, der står bag disken.

- De kommer ind med et kæmpe drive, fordi de kun er her to gange om måneden, siger Lene Bro Olesen.

Da skulle åbne butikken i Roskilde, væltede det ind med beskeder fra folk, der ønskede at blive frivillige.  

- Jeg måtte lave to infomøder med frivillige, der gerne ville være med, fordi de synes, at det bare er et fedt projekt, fortæller Lene Bro Olesen.

Det Kollektive Klædeskab

Består af ni, snart 10 butikker

I vores område er der butikker i Roskilde og flere steder i København

Det koster 169 kr. pr. måned at være medlem

Man kan kun handle for point, som man tjener ved at aflevere tøj

På landsplan er der cirka 1.500 medlemmer

Tøj i cirkulation

Det er godt at tænke i at cirkulere tøjet, så andre kan få glæde af det, man ikke selv får brugt, mener Forbrugerrådet TÆNK, der i 2020 lavede to kampagner mod tøjspild for at sætte fokus på det massive forbrug af tøj. 

- Tøj og tøjspild er et vigtigt område, dels er produktionen af tøj rigtig krævende - den er på top fem over de mest miljøforurenende sektorer - og så er det et område, der er relativt overset, forklarer Vibeke Myrtue Jensen, Politisk rådgiver, miljø og transport, Forbrugerrådet TÆNK.

- Vi forventer, at der er en stigning frem til 2030 på 63 procent i vores forbrug af tøj og sko. Der er altså nødt til at ske noget, i stedet for, at vi bare køber og køber, siger Vibeke Myrtue Jensen. 

Hun peger på, at det netop giver rigtig god mening at holde sig til genbrugstøj og at sørge for, at det tøj, man ikke får brugt, bliver givet videre, så andre kan få glæde af det. 

 - Budskabet er ikke, at man ikke skal have nyt tøj, men man skal sørge for at cirkulere tøjet. 

- Man kan købe andres fejlkøb, købe brugte varer og finde unikke ting i genbrugsbutikker, som man kan skifte ud med. Men det vigtige er, at hvis man ikke får det brugt selv mere, så skal man sørge for at få det videre til andre, der kan få det brugt, siger  Vibeke Myrtue Jensen.

I anledning af Copenhagen Fashion Week

I uge fem afholdes der en digital version af Copenhagen Fashion Week.

I den anledning har vi kigget på fænomenet Slow Fashion.

Også på modeugen er der øget fokus på bæredygtighed.

Vi har talt med en række folk, der på hver deres måde gør op med overforbruget af tøj.

Du kan møde dem her

Det gode mellemtøj

Indholdet og kvaliteten i butikkerne afhænger helt og holdent af medlemmerne. For det tøj, de indleverer, kommer jo op på bøjlerne og skal videre til andre medlemmer. 

Derfor 'opdrager' de også hele tiden på medlemmerne, så kvaliteten på tøjet, der bliver afleveret i Det Kollektive Klædeskab, er høj nok.

- Vi kommunikerer også, at nede i bunden af klædeskabet, der har vi alle sammen en pose med ting, der skal til genbrug, det er ikke det tøj. I skal kigge op, og så skal det være det, der bare sidder mærkeligt på dig. Det er det gode mellemtøj, siger Louise Kingo Liokouras

Nogle medlemmer er hardcore på overhovedet ikke at købe nyt tøj, mens andre supplerer nyt og brugt. Eksempelvis hører de fra nogle medlemmer, at de får råd til at købe bedre ting i højere kvalitet, når de ellers sparer penge på tøjbudgettet.

- Ud over de 169 kroner om måneden, bruger jeg ikke penge på tøj, så nu har jeg været ude og købe et par lækre vinterstøvler til 2.000 kroner, som er godt produceret, og som jeg måske ellers ikke havde råd til, siger Lene Bro Olesen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik