Roskildes sorte dag: 50-året for historisk brand markeres

I år er det 50 år siden, Roskildes kendte vartegn gik op i flammer, og det markeres med øjenvidneberetninger og historiske filmklip i Domkirken.

Domkirken brænder!

Sådan lød det da Roskilde Brandstation tilbage i 1968 modtog et opkald fra en lokal journalist fra Roskilde Tidende, der fra sit kontor kunne se røg fra Domkirkens tag. 

- Jeg så et lysglimt, som om en tændstik blev strøget omkring Margrethespiret. Det gik vanvittigt hurtigt. På et øjeblik var taget et flammehav, fortæller en af de første, der så branden til Politiken den 27. august 1968.

Søndag den 26. august er det præcis 50 år siden, at det historiske vartegn brændte, og det markeres ved en  mindedag med øjenvidneberetninger og gamle filmklip. 

Fra kl. 13 åbner domkirken dørene til en speciel dag, hvor man blandt andet kan møde nogle af dem, der bekæmpede ilden, og blive klogere på, hvilken betydning branden har haft for kirken. 

En historisk tragedie 

I tiden efter fyldte branden meget både i medier og folkemunde. Aviserne var fyldt med detaljer om branden og beskrivelser af lokale borgere, der så til med tårer i øjnene. 

''En ufattelig katastrofe for hele landet'' skrev Dagbladet og i en reportageserie døbte BilledBladet dagen ''Roskildes sorte dag''.

Branden medførte skade indeni kirken og udenpå, hvor det oprindelige Margrethespir og en klokke fra middelalderen gik tabt. Foto: Roskilde Domkirke
Branden medførte skade indeni kirken og udenpå, hvor det oprindelige Margrethespir og en klokke fra middelalderen gik tabt. Foto: Roskilde Domkirke

- Meldingen om branden vendte op og ned på det kendte vartegn i Roskilde, og enhver ældre roskildenser kan den dag i dag huske, hvor vedkommende befandt sig, da ilden rasede”, udtaler menighedsrådsformand Anne Rosenda

Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden,og to af dem er pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker og vicepolitikommisær Tom Hjort Andersen, der begge vil komme med deres beretninger på mindedagen den 25. august. 

Roskilde Domkirke har gennem århundreder fungeret som kongefamiliens gravkirke og blev i 1995 optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

På tidslinjen her kan du blive klogere på Roskildes historiske vartegn. 

Program for dagen