Roskilde terrorsikrer julemarked

Roskilde gør klar til julemarked og torvedage på Stændertorvet, og i kølvandet på forskellige angreb i Europa bliver det julemarked med terrorsikring.

Når Jul på Stændertorvet slår dørene op i weekenden, bliver det med terrorsikring på den populære plads.

I Roskilde er sikringen af pladsen i gang på torvepladsen Stændertorvet, som ligger midt på gågaden. Terrorsikringen af torvet ventes færdig fredag formiddag.

 - Det er på baggrund af de tidligere hændelser rundt om i Europa, at politiet har krævet sikringen af Stændertorvet, lyder det i en pressemeddelelse fra kommunen.

Afspærringen af Stændertorvet vil blive udført med blandt andet blomsterkummer, træstammer og betonklodser, som skal kunne stoppe eventuelle angreb med køretøjer.

Flere angreb i Europa

Sidste år blev var et julemarked i Berlin udsat for et terrorangreb, hvor en lastbil torpederede en menneskemængde og dræbte adskillige. I april oplevede den svenske hovedstad et lignende angreb, hvor en lastbil kørte ind på gågaden i det centrale Stockholm.

Også den franske ferieby Nice har oplevet et dødeligt terrorangreb i 2016, hvor en lastbil påkørte en menneskemængde på landet nationaldag. 

I Roskilde bliver der dog ikke tale om en total afspærring af Stændertorvet men i stedet trafikdæmpende foranstaltninger.

Det vil stadig være muligt at parkere på Stændertorvet og at køre i Skomagergade ved varelevering, oplyser kommunen.

Sikkerhedsbranche er skeptisk

I København har man også tidligere valgt at terrorsikre julemarkeder på befærdede pladser, men i sikkerhedsbranchen er man dog skeptisk over for betonblokke og blomsterkummer, som skal sikre befærdede steder mod angreb.

Direktør i brancheforeningen SikkerhedsBranchen, Kasper Skov-Mikkelsen - mener ikke, at det gør nogen forskel.

 - Pænt eller ej, det kan stadig flyttes med selv et mindre køretøj. En lastbil som i Berlin eller Stockholm ville pløje igennem alle de her velmente tiltag så let som ingenting. De kan – stik imod manges overbevisning – hverken standse et angreb, sænke farten på køretøjet eller tvinge chaufføren til at undvige. Nogle af tingene kan pynte i byrummet, men derudover er de ubrugelige, siger han til Ritzau.

Kasper Skov-Mikkelsen mener i stedet, at man er nødt til at lave en risikovurdering for det enkelte sted, og hvis den viser at man bør terrorsikre – så må man have fat i professionel rådgivning.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20200807-120711-L-1920x1280we

Udkast til regler mod 'soundbokse' vækker vrede blandt bryggeboere: 'Det er fuldstændig håbløst'

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere