Roskilde hæver skatten og laver besparelser for at lappe økonomisk hul

Tre partier indgår budgetforlig, der indeholder serviceforringelser for borgerne og en stigning på ejendomsskatten. Et nødvendigt sparebudget, erkender borgmester.

I kommunalpolitik kan man lidt forsimplet sige, at der findes to slags budgetter. Der er de efterhånden sjældne investeringsbudgetter, og så er der sparebudgetter.

I Roskilde Kommune har et flertal i bestående af tre af byrådets syv partier vedtaget det sidste.

I budgettet kan borgerne således se frem til besparelser for 90 millioner kroner, som ifølge kommunens borgmester gør ondt at vedtage, men som er nødvendige for at lappe et stigende underskud i pengekassen og bringe kommunens økonomi på ret køl.

- Det er et ansvarligt forlig i forhold til at imødegå de økonomiske vanskeligheder, som Roskilde er i, siger borgmester Tomas Breddam (S) til TV 2 Lorry.

Budgettet indeholder besparelser på en bred vifte af områder i kommunen. Blandt andet på velfærdsområdet, som alt andet lige vil påvirke det serviceniveau, kommunens borgere dagligt modtager.

- Vi prøver ikke at lægge skjul på, at det er et sparebudget. Vores simple målestok i forliget er, at vi skal bruge færre penge på alle områder. Det betyder serviceforringelser, uanset hvad. Vi har forsøgt at fordele det så nænsomt som muligt, så forhåbentligt bliver det ikke alt for mærkbart, siger borgmester Tomas Breddam.

Skattestigning fik borgerlige til at gå i protest

Og så er der også en skattestigning i vente for boligejerne.

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, som står bag budgetforliget, er således enige om, at ejendomsskatten skal hæves.

- Vi har valgt at skrue på ejendomsskatten, fordi det har en god social profil, hvor de stærkeste skuldre bærer de største byrder.

Ejendomsskat og grundskyld

- Vi har ikke lagt os fast på, præcis hvor meget grundskylden skal stige. Vi er blevet enige om, at vi finder en løsning. Nu kommer der en periode, hvor vi skal afveje de forskellige scenarier, der er. Men vi er enige om, at vi laver en skattestigning på grundskyldpromillen, siger Tomas Breddam.

Uden for budgetforliget står Enhedslisten, SF, Venstre og De Konservative. De to sidstnævnte partier forlod i fællesskab budgetforliget i protest mod udsigten til en stigning i ejendomsskatten.

Borgmester Tomas Breddam (S) erkender, at budgetforliget er en spareøvelse. Men den er nødvendig, påpeger han.
Borgmester Tomas Breddam (S) erkender, at budgetforliget er en spareøvelse. Men den er nødvendig, påpeger han.
Foto: Roskilde Kommune

Skoler og dagsinstitutioner rammes: ”Det gør ondt”

I budgetaftalen kan man blandt andet læse, at dele af de 90 millioner kroners besparelser ser ud til at ramme børnefamilier særligt hårdt.

Således stiger forældrebetalingen for mad i dagtilbud hæves med 72,7 procent. Det er en stigning i taksten fra 581 kroner til 668 kroner om måneden. Samtidig forkortes åbningstiderne i dagtilbud med en time om ugen, mens der indføres to ekstra lukkedage i dagtilbud årligt, eksempelvis i påsken.

Og særligt disse besparelser gør ondt på den socialdemokratiske borgmester:

- Jeg kan da godt have ondt af den børnefamilie, som nu skal betale mere for at have sine børn i institutionen og leve med, at der er en times mindre åbningstid. Det skal jeg gerne erkende, siger Tomas Breddam.

- Men til gengæld kan borgerne kan se frem til, at kommunens økonomi bliver stabil, og at vi har styrket og investeret i bæredygtighed og miljø. Andet godt er der vist ikke rigtig at sige.

Roskilde Kommune langt fra er den eneste i TV 2 Lorrys område, hvis økonomi er presset. Flere kommuner har de seneste år været nødsaget til at vedtage omfattende besparelser i de årlige budgetter.

Du kan gå på opdagelse i Roskilde Kommunes budgetforlig her og se sparekataloget her.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Genåbning i Køge mandag d. 1. marts

Rød løber, blomster og tårer: Sådan foregik genåbningsfest i Køge

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

def_thumb,50_percent

playGodhavnsdreng vil donere sine erstatningspenge: - Det er penge til børnene

OBS - betalingsbillede!

Overraskende tal: Fraflyttende børnefamilier dæmper Københavns vækst

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere