Roskilde-borgmester var milevidt fra tidligere bydronning

Tidligere Roskilde-borgmester Joy Mogensen fik knap 15.000 personlige stemmer i 2017. Afløser fik under 4500.

Tomas Breddam (S), som trods massiv tilbagegang for Socialdemokratiet i Roskilde Kommune beholder borgmesterposten, fik med 4231 personlige stemmer væsentlige flere, end han gjorde tilbage ved 2017-valget.

Dengang fik han blot 306 personlige stemmer.

De 4231 personlige stemmer er dog milevidt fra de knap 15.000 personlige stemmer, som tidligere Roskilde-borgmester Joy Mogensen (S) fik i 2017. Da hun blev minister i 2019, overtog Breddam borgmesterposten.

'Joy-effekten' udeblev

Efter tirsdagens kommunalvalg står det fast, at Socialdemokratiet går 17,8 procentpoint tilbage i Roskilde Kommune. Dermed taber S sit absolutte flertal i det første kommunalvalg efter Mogensens farvel.

Alligevel kunne Tomas Breddam ånde lettet op i nat efter flere timers intense forhandlinger, hvor han endte med at gøre krav på borgmesterposten her i landets 14. største kommune.

I løbet af aftenen så det sandsynligt ud, at borgmesterkæden ligeså godt kunne lande i blå blok som i rød. Og i tilfælde af at blokkene ellers holdt fast i deres formationer så det ud til, at Radikale Venstre blive tungen på vægtskålen med spidskandidat Jeppe Trolle som kongemager.

Sådan blev det dog ikke.

For selvom de blå partier var tæt på at sikre et blåt flertal, kunne de i sidste ende ikke blive enige med De Radikale om, hvem der skulle besidde borgmesterposten.

DF havde i mellemtiden talt med Socialdemokratiet, og her blev de resten af natten. Derfor blev det borgerlige byråd en blindgyde. Og siden blev der indgået en konstituering uden om De Radikale.