Roskilde Bank-direktør: Bestyrelsen stoppede os ikke

Tidligere direktør i den nu krakkede Roskilde Bank, Niels Valentin Hansen, fortæller i Østre Landsret, at bestyrelsen var godt tilfreds med tingenes tilstand.

Sagen mod den tidligere ledelse i Roskilde Bank kører i øjeblikket i Østre Landsret.

I alt er 13 medlemmer fra den tidligere bestyrelse, samt den daværende bankdirektør Niels Valentin Hansen, sagsøgt for i alt en milliard kroner.

Det store søgsmål kommer fra det statstyrede selskab Finansiel Stabilitet, der overtog styringen af Roskilde Bank, da det så sortest ud, og derefter begærede banken konkurs.

Mandag fortæller Niels Valentin Hansen i Østre Landsret, at Roskilde Banks bestyrelse til enhver tid kunne have taget mere kontrol med udlånet. Men det gjorde de aldrig, for de var glade og tilfredse. Det skriver Ritzau.

Banken, der lånte massivt til ejendomssektoren, på samme tid som finanskrisen ramte Danmark med voldsom styrke, godkente ofte udlån, uden at bestyrelsen godkendte dem.

Det er bemærkelsesværdigt, da det er normal kotyme at bestyrelsen skal godkende store udlån, men det skete ikke i Roskilde Bank.

Manglende godkendelser

I stedet blev mange udlån godkendt uden om bestyrelsen, med henvisning til at de var presserende. Ved presserende udlån kan man udelade en godkendelse fra bestyrelsen, og det foregik i stor stil i Roskilde Bank.

- Jeg havde kun én interesse, og det var, at bestyrelsen synes, at det foregik på en ordentlig måde. Der var meget stor tilfredshed i bestyrelsen. Hvis de havde sagt: Det synes vi sgu ikke, vi skal gøre længere, så var det stoppet fra dag til dag, siger Niels Valentin Hansen ifølge Ritzau.

En undersøgelse foretaget af Finanstilsynet viste, at 28 af 32 store udlån, der burde have været forbi bestyrelsen, blev kategoriseret som 'presserende'.

 - Vi gjorde det, fordi vi skulle være en nem og god partner for kunderne. Derfor skulle vi være fleksible og hurtige til at opfylde kundens behov, siger den tidligere direktør og fortsætter:

- For denne type kunder (ejendomsinvestorer og udviklere, red.) var det karakteristisk, at de inden for kort tid skulle stille en bankgaranti. Det interval var ikke langt nok til, at man kunne lave en egentlig kreditvurdering, siger Niels Valentin Hansen.

Bank-krakket og finanskrisen

Sagen om Roskilde Bank udløber af dens spektakulære krak i 2008. Efter en aggressiv vækst op til finanskrisen faldt banken fra hinanden og efterlod aktionærer og ikke mindst statens skraldeselskab, Finansiel Stabilitet, med enorme tab.

Niels Valentin Hansen blev som tidligere, mangeårig bankdirektør af mange anset for at være hovedårsag til de enorme tab. Bestyrelsen blev opfattet som for svag til at stoppe ham.

Han og flere andre medlemmer af Roskilde Banks tidligere ledelse er sagsøgt for en milliard kroner plus renter af netop Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter krakket.

Niels Valentin Hansen og den tidligere ledelse er anklaget for at have svigtet i långivningen ved at have sat gang i en voldsom vækst, for ikke at have haft en tilstrækkelig styring af udlån og for ikke at have fulgt Finanstilsynets advarsler.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik