Rod i kemo-behandling: Jørgen spilder sin sidste tid på at vente

Kræftpatienter i Region Sjælland mangler klar besked om, hvornår de skal modtage behandling.

quote Hvis det bliver forskudt, så vælter det også lige pludselig.

Jørgen Jensen

68-årige Jørgen Jensen fik for halvandet år siden konstateret tarmkræft. Sygdommen har spredt sig, og ifølge lægerne kan han ikke blive rask. Men kemobehandlingen kan gøre, at sygdommen spreder sig langsommere.

Jørgen Jensen og hans hustru Annemarie kan ikke rejse, fordi de ikke ved, hvordan Jørgen skal have kemo.
Jørgen Jensen og hans hustru Annemarie kan ikke rejse, fordi de ikke ved, hvordan Jørgen skal have kemo.
Foto: Leif Danielsen - TV 2 Lorry

- Det hedder livsforlængende, det jeg får. Så den tid, hvor jeg er frisk, betyder endnu mere for mig, fordi det er til at se en ende på, siger Jørgen Jensen til TV 2 Lorry. 

Han plejede at få en ny tid til kemo-behandlig, hver gang han var på onkologisk afdeling på Roskilde Sygehus. Men for nylig blev han sendt hjem uden en ny tid. Beskeden var, at problemer med Sundhedsplatformen og manglende personale gjorde, at personalet ikke kunne booke en ny tid. I stedet ville man ringe, når de kunne passe ham ind.

- Jamen, så sidder jeg jo bare derhjemme og venter, siger han. 

Jørgen er ikke den eneste

Ifølge Region Sjællands patientvejledning er Jørgen Jensen langt fra den eneste.

- Efter påske har vi haft nogle henvendelser fra patienter, der er utrygge, fordi de ikke kan få de faste tider, som de plejer at gå ud af døren med, siger Dorrit Verding, som er patientvejleder i Region Sjælland.

Nu har de påtalt sagen overfor ledelsen.

Ifølge Mads Nordahl Svendsen, ledende overlæge på onkoligisk afdeling, skyldes udfordringerne manglende personale og problemer med Sundhedsplatformen. 

-  Vi har haft en række opsigelser på en gang. Eet er vi jo desværre ikke selv herre over. Vi står i en situation, hvor vi har en meget lille bufferkapacit - altså et meget lille overskud at arbejde med, siger Mads Nordahl Svendsen, ledende overlæge i Region Sjælland til TV 2 Lorry. 

Hør Region Sjællands forklaring på problemet her.

De sidste dage kan ikke udnyttes

Jørgen og hans kone Annemaries store passion har altid været at rejse. De kan lige passe en tur ind i de dage, hvor Jørgen er frisk. Men det kræver en fast plan for, hvor han er i behandling

- Hvis det bliver forskudt, så vælter det også lige pludselig, siger han.

Jørgen får kemobehandling hver 14. dag. Efter behandlingen er han typisk svækket de første otte dage.

Når Jørgen ikke kan planlægge, har han svært ved at udnytte de dage, har han tilbage. Hvor mange det er, kan lægerne ikke sige:

- Det ligger ikke rundt om hjørnet, det var det nærmeste, de kunne komme det. Det var den besked, jeg fik for et år siden, siger han. 

På vej op igen

Sundhedsplatformen blev taget i brug i Region Sjælland i november sidste år og er siden - ligesom i flere andre regioner - blevet kritiseret for at give alvorlige udfordringer.

Problemerne med at kunne booke kemobehandling fra gang til gang skyldes blandt andet, at mange ressourcer er gået til at starte Sundhedsplatformen op.

- Vi var egentlig godt på vej op igen efter implementeringen, men så blev vi ramt af det her. Det er vi selvfølgelig kede af, men vi er godt på vej ud af det igen også, siger Mads Nordahl Svendsen.

Ifølge den ledende overlæge vil problemerne blive løst indenfor kort tid:

- Jeg vil mene, at vi har fået genetableret den her enhed i Roskilde indenfor et par måneder, siger Mads Nordahl Svendsen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik