Rektor måtte trække glædelig nyhed i land: Trods lav smitte må gymnasie ikke genåbne

Trods lav smitte i sogn og kommune kan Himmelev Gymnasium ikke åbne yderligere, som det først troede. Det får gymnasiets elevrådsformand til at undre sig.

"Der var dejlige nyheder her til morgen: Fra på onsdag den 21. april kan vi udvide den gradvise genåbning af Himmelev Gymnasium, således at afgangseleverne nu må være på skolen til fysisk undervisning 80 procent af tiden."

Sådan lød den glædelige nyhed i et facebook-opslag fra Himmelev Gymnasium i fredags.

quote Det er os unge, der mistrives mentalt, som ikke kan mærke, at vi bliver prioriteret, når vi ikke er en del af genåbning

Emilie Krageskov, 3.g'er og elevrådsformand på Himmelev Gymnasium.

Men blot to døgn senere måtte gymnasiets rektor, Johnny Vinkel, trække den gode nyhed i land og sende SMS’er ud til gymnasiets elever med meldingen om, at den yderligere genåbning var aflyst.

- Jeg blev kontaktet af en rektorkollega, der ville høre, om jeg vidste, hvorvidt vi var med eller ikke med i genåbningen. Da jeg havde undersøgt ministeriets hjemmeside et par gange, kunne jeg i løbet af lørdagen konstatere, at vi ikke var med i genåbningen, siger Johnny Vinkel til TV 2 Lorry.

- Jeg var simpelthen lidt for hurtig på aftrækkeren i forhold til mine elever, og så måtte jeg trække i land igen.

Trods lave smittetal i Himmelev Sogn og Roskilde Kommune er gymnasiet ikke inkluderet i den udvidede genåbning, der betyder, at afgangselever på ungdomsuddannelser i nogle dele af landet fra onsdag må møde ind til fysisk undervisning 80 procent af tiden .

Det skyldes, at gymnasiet ifølge Undervisningsministeriets model hører til Østsjælland, som altså ikke må genåbne yderligere.

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at vi ikke kunne være med, fordi smittetrykket i Roskilde er meget lavt. Men sådan er det med coronaretningslinjerne. De tåler ikke altid et logisk eftersyn, men jeg kan også godt forstå, at myndighederne har sine kvaler med at sætte grænserne.

Sådan må afgangselever på FGU og gymnasiale uddannelser gå i skole

"Vi unge bliver negligeret"

En af de elever, der søndag modtog den skuffende nyhed, er 19-årige Emilie Krageskov, som går i 3.g. og er elevrådsformand på Himmelev Gymnasium.

- Jeg blev enormt frustreret, vred og rigtig ked af det, da jeg læste den. Jeg var ved at sætte mig og se passivt til, men besluttede at vende det til handling. Som elevrådsformand har jeg en mulighed for at bruge min stemme til at sætte fokus på, at vi unge - og særligt afgangselever - lider i øjeblikket, siger hun til TV 2 Lorry.

Hun er uforstående overfor, at afgangseleverne ikke må møde ind til mere fysisk undervisning i de sidste to måneder af deres gymnasie-tid, når caféer og restauranter gerne må åbne.

- Jeg er udmærket klar over, at der er en restaurationsbranche, som bløder. Men det undrer mig, at vi unge er blevet negligeret i denne her genåbning. Det er os unge, der mistrives mentalt, som ikke kan mærke, at vi bliver prioriteret, når vi ikke er en del af genåbning.

I sidste uge blev blandt andet Gefion Gymnasium i København og Avedøre Gymnasium ramt af automatisk nedlukning, fordi de to gymnasier ligger i sogne, hvor der er konstateret for høj smitte.

Formålet med de automatiske nedlukninger af sogne og/eller kommuner er, at man hurtigt og effektivt kan bremse smitten.

Men nedlukningsmodellen har fået flere til at råbe op, fordi de mener, at modellen rammer skævt.

Emilie Krageskov melder sig i koret af undren. Hun spørger nemlig sig selv, hvorfor den automatiske nedlukning af sogne ikke også tages i betragting den anden vej rundt.

- I Himmelev sogn er der én smittet. Derfor mener jeg også, at man bør se den vej i forhold til genåbning og ikke kun i forhold til nedlukning.

Fakta om sognenedlukning

Uvished giver usikkerhed og stress-symptomer

Som gymnasieelev, kammerat og elevrådsformand mærker hun da også, hvad de skiftende udmeldinger, coronarestriktioner og det sidste års store mængde online undervisning har gjort.

- Der er selvfølgelig nogle, som ikke mærker noget, men jeg ser også, at folk får stresselignende symptomer, som jo er klart, når man lever i så stor usikkerhed og med en sorg over det, man har mistet og går glip af.

- Vi ser ind i to måneder, som jeg på ingen måde kender til. Normalt ville vi være i gang med at planlægge galla, fester og så videre. Lige nu håber vi bare på, at vores studenterkørsel bliver gennemført. Resten har vi sådan set opgivet, fordi vi godt ved, at vi ikke kan regne med noget.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

20210513-223800-2-1920x1401we

Smitten stiger markant blandt de danske unge – i Norge har man rykket de unge frem i vaccinekøen

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

Borgmester, Hørsholm Kommune, Morten Slotved (Kons)

playHørsholms borgmester kræver genåbning: "Vi har inddæmmet smitten"

d32c631c-0a7e-42df-aa4e-4dbf0bc80e99

playMor fra Nordsjælland: Jeg mistede mit barn til corona

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere