Plastikaktivister modtager hæder: Nu venter international konkurrence

Et plastikprojekt fra Roskilde er blevet tildelt en fornem pris. Det handler ikke kun om forskning, men involverer også de lokale borgere ved fjorden.

- Sådan nogle som dem her finder vi rigtig mange af.

I Jyllinge fjerner Helle Clark endnu en plastikskruelåg, der ligger og skæmmer i vandkanten ved Roskilde Fjord.

Nogle af fundene fra Roskilde Fjord. 
Nogle af fundene fra Roskilde Fjord. 
Foto: TV 2 Lorry

Et skruelåg blandt mange andre skruelåg. Og et skruelåg blandt meget andet affald, der havner i naturen: Dåser, sugerør, menstruationsbind. Plastik i alle afskygninger.

Helle Clark går ikke bare og rydder op som privatperson. Hun går der også som et led i projekt Plastfri Roskilde Fjord.

Projektet handler om at kortlægge og finde årsagerne til forureningen i og omkring fjorden, og det har netop vundet den danske udgave af prisen Energy Globe Award. Samtidig er det gået videre i den internationale konkurrence sammen med projekter fra 181 andre lande.

Alle kan være med 

Det er miljøorganisationen Plastic Change, der står bag projektet, der blandt andre også involverer forskere fra RUC. 

Plastik flyder langs vandkanten eller ender som mikroplast i fjordvandet eller i det slam, der ender på markerne.

- Det vil formentlig komme fra lokale kilder, fra det lokale rensningsanlæg og fra de forskellige aktiviteter omkring fjorden, fortæller biolog og projektleder Claudia Sick fra Plastic Change.

quote Her kunne jeg gøre noget. Her kunne jeg gøre noget som borger uden at være forsker eller noget - men som almindelig hverdagsaktivist.

Helle Clark

Projekt Plastfri Roskilde Fjord handler ikke dog ikke kun om forskning, men lige så meget om at få de lokale kræfter til at spille med.

Det gælder lokalpolitikerne fra kommunerne langs fjorden, altså Frederikssund, Halsnæs, Lejre og Roskilde. Men det gælder i lige så høj grad også de lokale borgere. Borgere som Helle Clark:

- Så sagde jeg ”yes!”. Her kunne jeg gøre noget. Her kunne jeg gøre noget som borger uden at være forsker eller noget - men som almindelig hverdagsaktivist, kan man kalde det.

Hun har et klart mål:

- Jyllinge skal blive Danmarks reneste by.

De lokale borgere samler affald igen søndag den 24. juni.