Peters kæreste måtte ikke komme tilbage til Danmark: Udlændingestyrelsen erkender fejl

Efter at være blevet kontaktet af TV 2 Lorry ombestemte Udlændingestyrelsen sig, og gav visum til en thailandsk kvinde.

Peter Kjær Rasmussen sidder mutters alene i en kolonihave i Roskilde og savner sin kæreste, Virin, fra Thailand.

På grund af corona er de daglige video-samtaler på Messenger den eneste kontakt, de har haft i et år og ni måneder.

- Hun skulle jo have været her. Denne sommer, ligesom hun plejer, men vi har fået afslag på visumansøgning, siger hendes kæreste, Peter Kjær-Rasmussen til TV 2 Lorry.

"Du har ikke penge nok på kontoen." 

Sådan lød Udlændingestyrelsens begrundelse for, at Virin - efter gentagne tilsvarende besøg - pludselig blev nægtet at rejse ind i Danmark.

Og Peter Kjær-Rasmussen har mere end svært ved at begribe, hvorfor Udlændingestyrelsen pludselig afviste at udstede et turistvisum.

- Jeg synes, det er meget tarveligt, at de sidder og behandler sagerne - i mine øjne - så lemfældigt, siger han.

Krav om bestemt pengebeholdning

For overhovedet at komme i betragtning til et turistvisum skal ansøgeren indsende en bankudskrift. 

Det gør kæresten Virin, men hun får afslag på visum.

quote - Jeg synes, det er meget tarveligt, at de sidder og behandler sagerne - i mine øjne - så lemfældigt.

Peter Kjær-Rasmussen

- De mener ikke, hun har penge nok.

Hvad har I gjort tidligere? 

- Nøjagtig det samme, som de tre gange hun har været her tidligere. I 2016, og 2017 og 2019, siger Peter Kjær-Rasmussen.

Kæresten havde 50.000 thailandske Baht til en værdi af 10.000 danske kroner på kontoen.

I det oprindelige afslag skrev Udlændingestyrelsen:

"En visumansøger skal ved indrejsen have 500 kr. pr. døgn, hvis der er tale om hotelophold, 350 kr. pr. døgn, hvis visumansøgeren bor på vandrehjem eller lignende, mens et mindre beløb kan være tilstrækkeligt, hvis der er tale om privat indkvartering, hvor værten har påtaget sig at indestå for alle udgifter."

Men i ansøgningen har Peter Kjær-Rasmussen netop påtaget sig det økonomiske ansvar ved kæresten Virins ophold.

Så Peter Kjær-Rasmussen kontaktede Udlændingenævnet for at klage over afslaget fra Udlændingestyrelsen, og får at vide, at han kan vente op mod 14 måneder på en afgørelse.

- Udlændingenævnet sætter sig lidt ind i det og siger, at det lyder som om det må være en fejl. Så siger jeg, hvad gør jeg så? Ja, du kan jo klage, men det vil nok være at skyde gråspurve med kanoner. I stedet bad de mig om at kontakte Udlændingenævnet igen og henvise til dem og bede dem genoptage sagen, siger Peter Kjær Rasmussen.

Virin og Peter savner forståeligt nok hinanden. Privatfoto.
Virin og Peter savner forståeligt nok hinanden. Privatfoto.

Afviste først at se på sagen igen

Men Udlændingestyrelsen giver også afslag på at genoptage sagen - og henviser nu til, at ansøgeren - selv hvis en privat vært betaler og indestår for opholdet skal være i besiddelse af 350 kr. i døgnet.

Altså helt andre oplysninger end i det første afslag.

- For mig at se bliver tingene selvfortolket, og det kan jeg jo godt være nysgerrig på - hvordan kan tingene udvikle sig sådan inde i Udlændingestyrelsen. At nu skal man pludselig have det samme beløb som en turist, siger Peter Kjær-Rasmussen.

TV Lorry kontakter Udlændingestyrelsen for høre om årsagen til de modstridende begrundelser. Og hvorfor 50.000 baht. (svarende til 10.000 kr.) ikke længere er tilstrækkeligt, når det har været tilstrækkeligt de øvrige gange, Peter Kjær-Rasmussens kæreste har besøgt Danmark.

Ændrede holdning efter at være blevet kontaktet af TV 2 Lorry

Og så vil Udlændingestyrelsen pludselig godt genoptage sagen:

I en mail til TV 2 Lorry skriver Udlændingestyrelsen blandt andet:

- Vi er blevet opmærksomme på, (...) at ansøgeren under tidligere problemfri visumbesøg har klaret sig for lavere beløb end det generelle udgangspunkt, og at ansøgeren derfor har haft en berettiget forventning om at kunne få visum til et tilsvarende besøg og med et tilsvarende lavere beløb til rådighed. Vi har på den baggrund besluttet at genoptage sagen med henblik på at give et visum.

Peter Kjær-Rasmussen er glad for at kæresten nu får et visum.

Men skuffet over, at det først er sket efter han kontaktede medierne.

- For mit private liv har det - jeg vil ikke sige ødelagt hele sommeren, men mine børn er jo flyttet fra reden - og det vil sige, at jeg har jo spenderet meget tid alene, fremfor vi skulle have været sammen og hygget os, siger Peter Kjær-Rasmussen.