Omstridt digeprojekt ét skridt tættere på at blive færdiggjort

Snart afgøres det, om digebyggeriet ved Jyllinge Nordmark genoptages. Indsigelsesfristen udløber nemlig ved midnat.

Forestil dig at vågne op til vand, der vælter ind i dit hjem.

Den frygt har beboere i Jyllinge Nordmark levet med i en lang årrække. Faktisk siden stormen Bodil hærgede området i 2013. Dengang mistede flere hundrede mennesker både hjem og ejendele.

Siden da har både beboere og politikere kæmpet for et dige, der kan beskytte området mod lignende storme og oversvømmelser.

Kampen om diget har dog både været lang og sej, og flere gange er projektet blevet skudt til hjørne - og senest flere år tilbage i processen.

quote Vi har rigtig mange borgere her i Jyllinge Nordmark, som hver vinter lider under truslen om en ny oversvømmelse. Det skaber en frygt hos folk.

Tomas Breddam, borgmester, Roskilde Kommune, Soc.dem.

Frist for indsigelser

I maj vedtog et flertal i Folketinget en ny lov, der skal sikre, at enkelte borgeres indsigelser og klager ikke længere automatisk kan bremse projekter af stor samfundsmæssig interesse.

Det gælder blandt andet digebyggeriet ved Jyllinge Nordmark, som siden foråret 2019 har stået stille, mens klager fra syv beboere omkring byggeriets miljøtilladelse blev behandlet.

I april benyttede Roskilde Kommune, sammen med Frederikssund Kommune og Egedal Kommune, sig af den nye lov ved at sende en ansøgning til miljøminister Lea Wermelin (S) om at få fjernet klageadgangen i Jyllinge Nordmark-projektet.

En ansøgning som ministeren har sat i høring i lokalområdet. Og en høring, som slutter ved midnat. 

- Vi har sendt en afgørelse i høring, som imødekommer kommunernes ansøgning. Og lovforslaget har jo også baggrund i erfaringerne her fra Jyllinge Nordmark, fordi vi gerne vil være med til at hjælpe kommunerne med at sikre den beskyttelse mod vandmasserne, som man jo har haft rigtig svært ved at håndtere, siger miljøminister Lea Wermelin (S) til TV 2 Lorry.

Frygt blandt borgere

Roskildes socialdemokratiske borgmester Tomas Breddam håber, at der snart falder en endelig afgørelse om digets fremtid. En fremtid, der har stor betydning for beboerne i området. 

- Vi har rigtig mange borgere her i Jyllinge Nordmark, som hver vinter lider under truslen om en ny oversvømmelse. Det skaber en frygt hos folk, siger Tomas Breddam til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Og når så miljøministeren kommer forbi, har vi en god anledning til at få mindet hinanden om, at vi lige om lidt kan få genoptaget byggeriet.

quote Det kan godt være, at der er enkelte familier, der ikke er tilfreds med den løsning og hellere havde set det på en anden måde. Men vi bliver også nødt til at tage hensyn til de mange i den her situation.

Tomas Breddam, borgmester, Roskilde Kommune

Lang kamp 

Der er da heller ikke noget at sige til, at Roskildes borgmester håber på afklaring. Digets fremtid har nemlig været en lang kamp.

Efter stormen Bodils hærgen i området, havde Roskilde Kommune i 2016 en plan for kystsikring klar. To år efter gik de i gang med digebyggeriet, men protester mod byggeriet fra enkelte borgere satte i marts 2019 projektet på standby.

Digeprojekt i modvind

  • Anlægsprojektet blev igangsat i oktober 2018. Da projektet blev indstillet den 11. marts i år, var vækst- og muldlag afrømmet på hele fjorddigets udstrækning, og der er udført stabilisering af undergrunden samt bygget spunsvægge for sluse og pumpestation.
  • Projektet mangler færdiggørelse af diget og opsætning af sluse og pumpestation.
  • Der har været udgifter til nedlukning af byggepladsen på 0,9 mio. kr., og der vil være en årlig omkostning til opmagasinering af sluse og pumper på ca. 0,35 mio. kr.
  • Når anlægsarbejderne starter igen, skal der forventes udgifter på ca. 0,5 mio. kr. til opstart af byggepladsen. Samlet set er der en fordyrelse på ca. 1,75 mio. kr. hvis projektet bliver et år forsinket.

 

Kilde: Roskilde Kommune

Siden da er der kommet en ny lov til. Og selvom der formentligt stadig er modstandere af digebyggeriet, så håber Tomas Breddam, at diget snart får lov til at blive færdigbygget.

- Det kan godt være, at der er enkelte familier, der ikke er tilfredse med den løsning og hellere havde set det på en anden måde. Men vi bliver også nødt til at tage hensyn til de mange i den her situation, slutter Tomas Breddam.

Miljøminister Lea Wermelin lover en endelig afgørelse i løbet af meget kort tid. Hvis byggeriet får grønt lys, forventes det færdigt til foråret. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik