To nye storkeunger er kommet til verden: - Vi er rigtig glade, men vi er samtidig lidt skuffede

I storkereden i Gundsølille er det ikke længere kun storkeparret, der løber med alt opmærksomheden fra storkeentusiaster – der er nemlig kommet to nye storkeunger.

Der er stor glæde at finde i Gundsølille nær Roskilde, hvor storkeparret Emil og Ida har fået travlt.

Storkeparret har nemlig fået travlt med at passe deres to nye storkeunger. Storkeungerne er blevet født for to uger siden, men først i går havde man mulighed for at flyve en drone derop og få bekræftede, hvor mange unger der er. 

Det oplyser storkeekspert og bestyrelsesformand for storkene.dk, Jess Frederiksen, til TV 2 Lorry.

- Vi er rigtig glade, men vi er samtidig lidt skuffede, fordi der kun er to storkeunger. Det her storkepar er et gammelt par, og det plejer som minimum at få tre storkeunger, så derfor havde vi håbede på mere, siger han.

Jess Frederiksen oplyser, at han tror, det er på grund af det kolde forår, at der kun er to unger tilbage. Der har været for mange kolde nætter, og det har gjort, at storkeparret ikke har kunne holde de resterende storkeunger varme, og ungerne er derfor gået bort.

- De to unger ser til gengæld rigtig fine ud. Jeg håbede, at der var flere, men vi er selvfølgelig glade for, at der er nogle. Hvert et storke-liv tæller meget, siger han.

Det vides endnu ikke, hvilket køn storkene har, men det gør man om to uger, hvor der bliver taget en fjerprøve, som viser kønnet på de to storkeunger.

 

Der er få storke i Danmark

Storken er en truet fugleart, og der er få storke at finde i Danmark. Det varmer derfor Jess Frederiksen, at der er kommet nye storkeunger.

- Jo flere storkeunger jo bedre er det. Hvis vi skal have flere storke, der yngler på Sjælland og i vores område, så er det rart, at der kommer nogle flere unger ud. Det skyldes, at ungerne trækker andre storke med sig til Danmark, siger han.

Vi skal helt tilbage til 1993, hvor Danmark sidste gang husede så mange storke. Det oplyser Dansk Ornitologisk Forening i en pressemeddelelse.

Storkeparret i Ganløse blev mødt med jubel

Men det er ikke kun i Gundsølille, at man i disse dage kan opleve et storkepar. Det samme kan man i Ganløse i Egedal Kommune, hvor storken Susanne og hendes gemal holder til. Det viser sig, at hendes gemal faktisk er hendes bror fra et andet kuld.

- Det sker ofte i fugleverden, at søskende finder sammen. Parret i Ganløse kommer ikke til at yngle i år, da det er for sent, at parret kom tilbage til Danmark, siger han.

Storken Susanne vendte igen hjem for nogle uger siden, efter hun havde været sydpå og fundet sig en gemal. Det er det første trækkende storkepar, der har slået sig ned på Sjælland siden 1965.

Her ses storkeparret der er flyttede ind hos Christian Friis Bach på hans gård i Ganløse. 
Her ses storkeparret der er flyttede ind hos Christian Friis Bach på hans gård i Ganløse. 
Foto: Merete Carøe - Storkene.dk

Og det har storkeparret valgt at gøre på Christian Friis Bachs gård, hvor han de sidste 12 år har prøvet at få danske storke til at vende hjem til Danmark, efter de har været sydpå. 

- Det har jeg virkelig drømt om i 12 år, og nu er storkene rimeligt stabile. I år ser det endelig ud til, at der sker noget positivt i forhold til det med, at danske storke kommer hjem igen. Jeg under foreningen storkene.dk det arbejde, de gør for storkene, siger han. 

På gården hos Christian Friis Bach har storkeparret fået kendskab til gårdens andre dyer.
På gården hos Christian Friis Bach har storkeparret fået kendskab til gårdens andre dyer.
Foto: Merete Carøe - Storkene.dk

Christian Friis Bach er tidligere radikal minister for udviklingsbistand i regeringen under Helle Thorning-Schmidt, og selv da han sad med en indbakke fyldt med store samfundsanliggender, så var det alligevel mailen fra foreningen storkene.dk, der blev åbnet først. 

- På trods af at jeg har skulle tage mig af store problemer, så har det her bare været et rigtig dejligt og positivt projekt at gå tilbage til. Nu har vi en coronakrise, og det er ikke, fordi jeg er overtroisk, men storken er et lykkebringende tegn. Jeg synes, at det er en dejlig oplevelse at få i den her tid, siger han.

Storkeparret fra Ganløse tager sig nogle ture, og parret har fornyligt fløjet til Tingbjerg i den nordvestlige del af København og Tåstrup på den københavnske vestegn. 

Siden 2004 har der kun været ét storkepar på Sjælland – Ida og Emil, men så valgte storken Susanne og hendes gemal at rette kurs mod Danmark. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik