Ny teknologi i Roskilde Brandvæsen skal redde liv

Roskilde Brandvæsens nyindkøbte drejestige er hurtigere og nemmere at navigere med end den gamle.

Tim Witzner er operativ chef i Roskilde Brandvæsen. Han glæder sig over beredskabets nye, højteknologiske drejestige. Foto: Tobias Schiøler / TV 2 Lorry

Der er ingen tid at spilde, når først en ildebrand er i gang.

Og netop tiden er det, som nyindkøbt teknologi i fremtiden skal hjælpe Roskilde Brandvæsen med at få bragt ned.

Roskilde Brandvæsens nye højteknologiske vidunder er en 32 meter lang drejestige med en række splinternye redningsfunktioner. En stige, der har kostet over fire millioner kroner.

Samlet set er det et serviceløft, som borgerne nok aldrig opdager, at de har fået.

Rasmus Storgaard, beredskabsdirektør i Beredskab Øst.

Den nyindkøbte drejestige har blandt andet en optage-funktion, der kan kopiere dens bevægelser, en vandkanon styret fra førersædet, en ny knæk-teknik og fastmonterede iltflasker.

- Hvis jeg siger, at vi halverer tiden, fra vi ankommer, til vi er oppe hos den tilskadekomne i forhold til, hvad vi kunne før, så er det ikke overdrevet, siger operativ chef i Roskilde Brandvæsen, Tim Witzner.

Roskilde Brandvæsens nyindkøbte drejestige har en knækfunktion, som gør det muligt at komme om på bagsiden af etageejendomme. Foto: Tobias Schiøler / TV 2 Lorry

Læs også Stod til at miste mandskab: Nu får by lov til at beholde brandmænd

Flere redningsmuligheder 

Roskilde Brandvæsen gik inden årsskiftet sammen med fem andre beredskaber om at købe nye drejestiger.

I TV 2 Lorrys område har Beredskab Øst i Gladsaxe og i Ballerup, og Nordsjællands Brandvæsen i Hørsholm også fået nyt gear.

- Det betyder, at borgerne får et bedre værktøj, som er hurtigere for os at stille op. Samlet set er det et serviceløft, som borgerne nok aldrig opdager, at de har fået, siger beredskabsdirektør i Beredskab Øst, Rasmus Storgaard og fortsætter:

- Men hvis de en dag får brug for hjælp, vil vi kunne redde dem hurtigere og mere sikkert ud. 

Christian Bernth er beredskabsmester i Roskilde Brandvæsen, og sammen med kollegaerne har han i den seneste tid trænet i at bruge drejestigen til perfektion. 

Læs også Michaels kollega faldt om: Ringede 1-1-2 og blev bedt om at filme

- Hvis nu man forestiller sig, at vi har et tag, hvor muren går højt op, og vi gerne vil ned bagved. Så er det klart en fordel, at vi kan komme ned via stigens knækfunktion, forklarer beredskabsmester i Roskilde Brandvæsen, Christian Bernth. 

- Der er nogle gader i Roskilde, hvor der er meget smalt, og hvor vi nu kan køre stigen op og operere på bagsiden af bygningen. Det har vi ikke kunnet tidligere. Og vi kan tage folk ombord på selve stigen fra fronten. Det har vi heller ikke kunnet tidligere, siger Tim Witzner.

Den nye drejestige optager stigens bevægelser de seneste to minutter, så den automatisk kan køre op og ned, hvis der bliver brug for det. Foto: Tobias Schiøler / TV 2 Lorry

Afgørende tidsforskel 

Roskilde Brandvæsen rykkede i 2019 ud til 440 anmeldelser om brand. Her kom drejestigen i brug i 54 tilfælde.  

Det er teknik og hurtighed, som er afgørende, og det kan vi præstere med den her.

Tim Witzner, operativ chef i Roskilde Brandvæsen.

Ifølge den operative chef er det realistisk, at den dobbelt så hurtige stige vil komme til at præge udfaldet af fremtidens redningsaktioner.

- I alt der hedder brand, hvor vi har folk, som er i fare, eller folk som skal reddes, så er det tiden, som er det afgørende. Så kan vi gøre en stor forskel, hvis vi kan skære i tiden, så det tager os at komme frem til branden, forklarer operativ chef, Tim Witzner.

Læs også Raser over angreb på brandfolk nytårsnat: "De er skidesure"

Det er særligt stigens evne til at kunne gentage dens tidligere bevægelser, som beredskabsmesteren i Roskilde ser frem til at bruge, når det i fremtiden bliver alvor. 

- Hvis det sker, at brandmanden i stigekurven får en genstand i hovedet, og vi gerne vil have ham retur, men ikke kan se, hvor han er kørt hen, og han ligger bag et tag. Så husker stigen de sidste to minutter, så vi kan køre præcis den samme vej tilbage igen, fortæller Christian Bernth. 

Spørger man den operative chef i Roskilde Brandvæsen, kan den nye teknologi give et sikkerhedsløft til borgerne i Roskilde.

- Jeg vil sige, at borgerne kan føle sig rigtig trygge, fordi det er teknik og hurtighed som er afgørende, og det kan vi præstere med den her, siger Tim Witzner.

Roskilde Brandvæsen regner med, at man kan bruge drejestigen i aktion om seks ugers tid.

Læs også Brandmænd skal tage bad og undgå kræftsygdomme

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik