Ny klageregn over ildelugtende virksomhed

Det lugter stadig fra kompostvirksomheden Solum i Roskilde. Den seneste måned har kommunen modtaget hele 94 klager over virksomheden.

Der er travlt i miljøafdelingen i Roskilde kommune. Her vælter det nemlig ind med lugtklager fra kommunens borgere, som - igen, fristes man til at sige - retter skytsene mod kompostvirksomheden Solum, som mange sikkert husker som arnestedet for sidste efterårs storbrand.

Solum producerer vækstmedier - altså for eksempel muldjord til fodboldbaner, golbaner og haveejere i meget store mængder - 250.000 tons om året.

Produktionen medfører dog lugtgener, der angiveligt er så slemme, at der er blevet klaget 94 over Solum inden for den seneste måned.

Siden marts har kommunen to gange set sig nødsaget til at indskærpe over for virksomheden, at de skal overholde deres miljøgodkendelse.

quote Vi skal finde en vej, så vi kan sameksistere. Og det er udfordringen lige nu

Karim Friis Arfaou (S), formand for Klima- og Miljøudvalget i Roskilde Kommune

Opfordrer til rummelighed

I Klima- og Miljøudvalget i Roskilde Kommune er politikerne opmærksomme på problemet. Det fortæller formanden for udvalget, Karim Friis Arfaoui (S), til TV 2 Lorry.

- Som kommune kan vi gøre to ting: Vi kan skærpe, hvad virksomheden må, eller vi kan finde et alternativt sted til materialet. 

Solum modtager komposterbart materiale fra kommuner og genbrugsstationer. Og så tager det to år, før det er færdigkomposteret. Virksomheden er Danmarks største producent af vækstmedier og har omkring 40 ansatte.


Det er jo ikke et nyt problem, har I gjort nok?

- Vi har haft konsulenter ude, som er kommet med deres anbefalinger til, hvad vi kan gøre, og dem har vi lyttet til, siger Karim Friis Arfaoui.

- Kunne vi have gjort mere? Ja, det kunne vi nok. Men det handler også om, at vi ikke må overregulere, så private virksomheder som Solum lukker. Det handler om balance, siger han yderligere.

quote Vi er flere gange vågnet om natten ved lugten - og så må vi op og lukke alt, hvad der er åbent, for vi kan simpelthen ikke holde lugten ud.

Helle Genske, nabo til Solum

Ifølge sn.dk, der også har bragt historien om den seneste tids klageregn, mærkes det ikke mindst i Trekroner, hvor nogle af beboerne finder situationen uholdbar.

- August og september har været virkelig slemme. Det er så kvalm en lugt, at ingen har lyst til at have et vindue åbent eller at sidde ude på altanerne, når stanken rammer, lyder det fra John Birkemose-Andersen til sn.dk.

Han bor i Akacielunden og har rundt regnet klaget 40 gange over lugtgenerne i løbet af de seneste seks år.

Udvalgsformand Karim Friis Arfaoui opfordrer dog borgerne til at udvise forståelse.

- Vi skal finde en vej, så vi kan sameksistere. Og det er udfordringen lige nu. Solum skal gøre, hvad de kan. Men borgerne skal også give line, siger Karim Friis Arfaoui.

Helle Genske kan ikke holde lugten fra Solum ud.
Helle Genske kan ikke holde lugten fra Solum ud.
Foto: TV 2 Kosmopol

Langvarigt problem

Det er dog langt fra et nyt problem, at det lugter nær Solum. I september 2019 kunne vi her på TV 2 Lorry berette, hvordan naboer blev voldsomt generet af den rådne og sødlige lugt fra virksomheden.

- Vi er flere gange vågnet om natten ved lugten - og så må vi op og lukke alt, hvad der er åbent, for vi kan simpelthen ikke holde lugten ud, sagde nabo til Solum, Helle Genske, dengang til TV 2 Lorry.

Sidste år eksploderede lugten. Det skete, da der udbrød kæmpebrand i en affaldsbunke hos virksomheden. Og selvom brandvæsenet først estimerede, at det ville tage en uge at slukke branden, så gik der over ti ildelugtende uger, før de fik bugt med den. Til stor gene for naboerne.

Sådan så det ud sidste efterår, da der udbrød kæmpebrand i en affaldsbunke hos Solum.
Sådan så det ud sidste efterår, da der udbrød kæmpebrand i en affaldsbunke hos Solum.
Foto: Daniel Tronholm/Privatfoto

Politianmeldt

I november sidste år førte branden - foruden lugtgener - også til, at Økonomiudvalget i Roskilde Kommune besluttede at politianmelde Solum

Kommunen havde nemlig mistanke om, at virksomheden havde opbevaret brændbart materiale uden at ansøge om tilladelse, og at reglerne om brandsikkerhed derfor ikke var overholdt. Og det mente man kunne være årsagen til, at branden var så omfattende og langvarig.

- Virksomheder skal - ligesom alle os andre - overholde de regler og rammer, der er for deres virke. Brandvæsenet kan konstatere, at Solum har opbevaret alt for store mængder brændbart materiale uden at have tilladelse, sagde borgmester i Roskilde Kommune, Tomas Breddam (S), dengang.

Solum var dog af en anden overbevisning. Og derfor oplyste de kort tid efter i en  pressemeddelelse, at "politianmeldelsen bygger på forkerte konklusioner." 

- Solum overholder alle de regler, som vi skal overholde - og vi søger og har søgt de tilladelser, vi skal. Vi har flere gange gjort opmærksom på, at vi under corona har modtaget helt vilde mængder have- og parkaffald, ligesom vi har spurgt Roskilde Kommune, om de har et andet sted i kommunen til os. Desværre oplever vi, at vi får tæt på nul hjælp når vi beder om den. I stedet mødes vi med påbud og politianmeldelser – i øvrigt påbud og anmeldelser, som vi gang på gang kan tilbagevise, sagde Christian Christensen, direktør i Solum, dengang. 

Politianmeldelsen er endnu ikke færdigbehandlet.

TV 2 Lorry har kontaktet Solum for at få dem til at forholde sig til den seneste tids mange klager. Virksomheden er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse. 

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik