Ny fødeklinik i Roskilde: "Ikke så klinisk som sygehuset"

Roskilde er blevet en fødeklinik rigere.

Når man står over for at udvide familien - måske for første gang - så vil mange gerne gøre det under ekstra personlige og trygge forhold.

Derfor vælger nogle fødeklinikker.

Sådan et forløb er også noget, der - som regel - løber op i mange tusinde kroner. Men ingen regler uden undtagelser:

I Roskilde har de fået en fødeklinik, der skal styrke den naturlige fødsel. En klinik, der er finansieret af Region Sjælland - og som derfor er ganske gratis.

- Her kan man føde i hjemlige omgivelser. Vi gør rigtig meget ud af, at der er tillid og tryghed, og at man kender dem, man skal føde sammen med, siger jordemoder Suzanne Lerche.

Hvert hjerte på træet symboliserer et barn, der er blevet født på klinikken.
Hvert hjerte på træet symboliserer et barn, der er blevet født på klinikken.
Foto: TV 2 Lorry

Fødeklinikken, som ligger ude på landet i Roskilde, har siden åbningen haft to fødsler igennem -  for fremtiden regner de med at have 200 fødsler årligt. 

Det overordnede mål med klinikken er at skabe flere naturlige fødsler: 

- Vi brænder for at give kvinder lov til at føde så naturligt så muligt, og få dem til at tro på, at deres krop kan føde og give dem tryghed, siger Suzanne Lerche.

Klinikken ligger lidt uden for Roskilde.
Klinikken ligger lidt uden for Roskilde.
Foto: TV 2 Lorry

Ikke nær så klinisk

En af dem som i fremtiden gerne vil føde sit barn på Roskilde Fødeklinik er Sandra Næsager, som i dag er på rundvisning i klinikken for første gang. 

Sandra Rifbjerg Næsager har fravalgt hospitalet og skal i stedet føde på Roskilde Fødeklinik.
Sandra Rifbjerg Næsager har fravalgt hospitalet og skal i stedet føde på Roskilde Fødeklinik.
Foto: TV 2 Lorry

Når Sandra skal føde om et halvt års tid, så er det særligt omgivelserne, der er vigtige for hende: 

- Jeg har et ønske om at føde på en klinik, fordi for mig gør de hjemlige omgivelser en hel masse, sådan så det ikke er lige så klinisk som på et hospital, siger Sandra Rifbjerg Næsager.

Roskilde Fødeklinik er finansieret af Region Sjælland som et alternativ til de private fødeklinikker, hvor man skal betale mange tusinde kroner for et fødsels-forløb. 

Og Sandra, hun er glad for, at regionen prioriterer et bredt udbud af fødsler:

- Det er jeg selv helt vild glad for. Også det med at man kan forebygge en masse komplikationer under fødslen, det synes jeg er rigtig positivt, siger hun.

I klinikken glæder jordemødrene sig nu til, at butikken begynder at rulle, og at babyerne begynder at komme: 

- Vores mål og drømme er, at der er en masse kvinder der får nogle gode oplevelser, og en masse familier, der får en god start i livet, og på den måde kan fortælle nogle historier om, at man også kan føde på andre måder, siger hun.

Roskilde Fødeklinik åbnede i starten af måneden. Der ligger endnu en fødeklinik i Roskilde, Storkereden. Men den er privat, og man skal derfor betale for at føde der.