Nu efterlyser museum personlige fortællinger om kæmpe affaldsbrand

Roskilde Museum vil inddrage borgernes personlige historier om affaldsbranden i Solum. Historierne skal indgå i en udstilling om affaldsbranden.

Er der noget, du særligt husker fra de 10 uger, hvor en kæmpemæssig affaldsbrand rasede på affaldsmodtagepladsen Solum i Roskilde? 

Så er det nu, du skal skrive til Roskilde Museum. 

Museet efterlyser personlige fortællinger om oplevelsen af branden til udstillingen "Forvandlinger - fortællinger om affald", der udstilles netop nu. En udstilling om branden, men også en udstilling, der skal sætte affald i et andet perspektiv.

quote Solum-branden gjorde, at Roskilde-borgerne fik deres affald tilbage i hovedet som en boomerang

Dorthe Godsk Larsen, museumsinspektør

- Affaldsbranden var hele afsættet for udstillingen. Branden fyldte - både i medierne, og i næse og svælg, og det satte gang i en masse tanker om, hvordan vi håndterer affald, siger museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Vi er vant til, at affaldet forsvinder ud af vores liv, når vi smider det i skraldespanden - men Solum-branden gjorde, at Roskilde-borgerne fik deres affald tilbage i hovedet som en boomerang.

Vil høre roskildensernes historier

Særudstillingen om affald har været vist frem siden slutningen af september i år, men nu er det - ifølge museet - tid til at bygge et lag mere på.

Roskilde Museum er på udkig efter private fotos, fortællinger og refleksioner, og de bedste bidrag kan se frem til at indgå i udstillingen - ligesom der vil være en lille præmie til den bedste fortælling.

- Det er en del af et bymuseums væsentligste opgaver at inddrage byens borgere. Og derfor vil vi gerne invitere folk i Roskilde og omegn til at skrive til os med deres egne fortællinger.

- Vi er nysgerrige efter at se billeder og høre de personlige historier, der knytter sig til branden, som er blevet en del af byens nyere historie, siger Dorthe Godsk Larsen.

Museet oplyser desuden, at det blot drejer sig om 5-10 linjer som skal være sendt til museet inden udgangen af dette år.


Uenighed om, hvis ansvar branden var

Da branden brød ud natten til den 19. september sidste år, var den første melding, at den ikke ville være brændt ud, før der var gået en uge. Det skulle dog vise sig, at branden varede i 10 uger og først var slukket den 2. december.

Alt imens røg- og lugtgener generede Roskildes beboere, begyndte beskyldninger at flyve mellem Solums ledelse og Roskildes borgmester.

Fra dronebilleder var det nemlig tydeligt, at den affaldsbunke der var gået ild i, var meget større end det, lokalplanen tillod. Faktisk var bunken mange gange større i bredden og dobbelt så høj, som det var tilladt.

Ifølge Solums kommercielle direktør Morten Strandlod var det nemlig Roskilde Kommune, der havde presset Solum til til at tage imod det ekstra haveaffald der blev genereret på grund af corona. 

Det, selvom affalsmodtagepladsen ifølge Morten Strandlod allerede oplevede pladsmangel og havde søgt om tilladelse til at opbevare affald flere steder på grunden.

Den påstand afviste Roskilde Kommunes borgmester Thomas Breddam (S) dog blankt, og i brandens 8. uge valgte kommunen at politianmelde virksomheden.

Herunder kan du se et galleri af billeder, der blev taget, mens branden rasede.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik