Nu bliver behandlingen gratis: Borgere sparer tusindvis af kroner

Et flertal i Sundheds- og Omsorgsudvalget har besluttet, at det fremover skal være gratis for borgere at komme til genoptræning efter sygdomsforløb.

Tidligere kostede det 137,50 kroner i døgnet at være indskrevet på et af Roskilde Kommunens rehabiliteringsophold, men nu har et flertal i Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttet, at det skal være ganske gratis.

Egenbetalingen gik blandt andet til mad, sengetøj og tøjvask, men nu skal det altså være slut, og for borgeren giver det i gennemsnit en konkret besparelse på 3066,25 kroner.

- Jeg er glad for, at der var flertal i byrådet for forslaget om at ophæve kravet om egenbetaling for rehabiliteringspladserne. Genoptræning efter et hospitalsophold er så vigtigt, fordi borgerne hurtigst muligt skal have deres hverdag tilbage, siger Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Det rehabiliteringsophold på akutplads, som initiativet drejer sig om, er et tilbud til mennesker, der efter et hospitalsophold har brug for genoptræning, inden de kan tage vare på sig selv, eller til personer, der lider af længerevarende problemer, og som har brug for hjælp. Opholdet skal sikre, at borgerne hurtigst muligt får sine færdigheder tilbage, så de kan klare sig selv.

En bekostelig affære

Men det er ikke gratis at drive de cirka 40 pladser kommunen har til rådighed. Hver plads koster årligt op mod 600.000 kroner, og det nye tiltag gør dem ikke billigere. Faktisk kommer det i 2019 til at koste 1,6 millioner kroner ekstra - penge der ellers var afsat til et mobilt sundhedslaboratorium.

- Det er et ønske, vi længe har haft, og jeg er meget glad for den løsning, vi har fundet. Jeg har ligeledes en forventning om, at vi vil blive kompenseret pengene af staten, men indtil nu har vi som udgangspunkt fundet pengene til 2019, og så regner vi med, at de kommer igen. Hvis ikke det sker, så kan vi risikere at stå i en situation, hvor det kan koste jobbet for fire social- og sundhedshjælpere eller sygeplejersker, og det ser vi meget nødigt, siger Morten Gjerskov.

Grunden til Roskilde Kommunes forventninger til kompenseringen ligger i, at regeringen og Dansk Folkeparti indgik en aftale omkring et stop for egenbetaling i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

60_percent

playFørstegangsfødende på Hvidovre Hospital skal alligevel ikke hjem efter 8 timer

Praktiserende læge Peder Reistad. Han er også formand for PLO-Hovedstaden.

playFlere patienter har fået adgang til en læge: "Det er en god nyhed"

25_seconds

playGamle epidemifilm fundet frem i gemmerne giver coronahåb

Untitled collage

playEn opfindelse lige i øjet: Region Hovedstaden sparer millioner

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere