Nu begynder retssagen mod Roskilde Bank

Roskilde Bank blev drevet uforsvarligt risikabelt, påstår Finansiel Stabilitet i retssag, som vil vare i to år.

Uforsvarlig adfærd. Det er det stempel, som Finansiel Stabilitet svinger med i en retssag om enorme tab i Roskilde Bank.

Direktionen, bestyrelsen og revisionen skal tilsammen erstatte tab på en milliard kroner, lyder kravet i sagen, som begynder mandag formiddag i Østre Landsret.

Den store regionale bank kollapsede i sommeren 2008, og tusinder af kunder og aktionærer mistede penge.

Sammenbruddet skete efter en hidsig vækst i bankens forretninger. Kenneth Schwartz Thomsen og andre spekulanter blev ydet enorme kreditter.

Men direktør Niels Valentin Hansen, andre chefer samt bestyrelsen var eller burde have været klar over 'det ekstraordinært og uforsvarligt risikable ved satsningen, hævder Finansiel Stabilitet. Og på sidelinjen forsømte Ernst & Young at gribe ind over for den faretruende udvikling, lyder påstanden.

I 2008 var mange pengeinstitutter udsat for et voldsomt stormvej på grund af den internationale finanskrise. Og et af de afgørende spørgsmål under advokaternes opgør i landsretten vil netop dreje sig om, hvorvidt tabene, som tvang Roskilde Bank ud over kanten, kom indefra eller udefra.

Beløbsmæssigt er der tale om den største af de i alt syv retssager, som Finansiel Stabilitet har anlagt.

Den første sag blev foreløbigt afgjort i oktober. Tre chefer i Capinordic Bank blev af Østre Landsret dømt til at betale 90,5 millioner kroner. Men afgørelsen lå et godt stykke fra Finansiel Stabilitets påstand om 400 millioner kroner.

De øvrige sager retter sig mod topfolkene i Amagerbanken, Ebh Bank, Eik Bank Danmark, Eik Bank Færøerne og Løkken Sparekasse.

Landsretten ventes at afsige dom i Roskilde Bank-sagen i efteråret 2017. Forinden skal dommerne igennem en stor del af de i alt 30.000 sider bilag.

Både dette og de øvrige komplicerede retsopgør koster enorme summer at få gennemført. Således har Finansiel Stabilitet til og med sidste år brugt 148 millioner kroner på advokater.

Men flere gange har direktør Henrik Bjerre-Nielsen sagt, at han tror, at omkostningerne vil blive dækket. Og i øvrigt bør man ifølge ham ikke kun stirre på de store advokatregninger.

- At føre sagerne har også en værdi i sig selv, fordi det kan bidrage til at skærpe agtpågivenheden hos bankledelser, sagde han i oktober til Ritzau.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

nabohjælp

Historisk lavt antal indbrud og tyverier: Sådan ser det ud i din kommune

20180802-143300-2-1920x1333we

Genåbning giver affald: "Vi har brug for jeres hjælp"

Artikelfoto01

playIdrætsklub starter 'rollator-træning' og skaber livsglæde: "Det kan redde en hel dag"

3

playHelga og Lars sælger Valby-villa for at bygge drømmehus på 43 kvadratmeter

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere