Nedgravede sten lagrer energi: "Det er banebrydende"

Sten, der opvarmes til 600 grader kan bruges som et batteri, der aldrig nedbrydes.

- Det er så simpelt, at man kan undre sig over, at det ikke er sket før!

Ordene kommer fra Ole Alm, der er udviklingschef i energiselskabet SEAS-NVE.

Virksomheden står bag et projekt, der går ud på, at overskydende strøm fra for eksempel vindmøller, kan bruges til at opvarme sten, der ligger isoleret i et underjordisk lager.

Stenene skal opvarmes til cirka 600 grader, og hvis massen er stor nok, så holder de så længe på varmen, at den igen kan bruges som energi.

Den dag vindmøllerne ikke producerer strøm nok, kan man i stedet bruge energien fra stenene.

Mandag blev et anlæg i lille målsestok indviet på Forsøgsstation Risø i Roskilde, og allerede nu er der håb om, at der kan komme et eksporteventyr ud af opfindelsen.

- Vi ser først og fremmest eksportmuligheder, men man kan selvfølgelig også udvide lagringskapaciteten i Danmark. Også andre steder - så vi kan tilbyde vores kunder at lagre den vedvarende energi, siger Jens Brandt Barring, der er forretningschef i rådgivningsvirksomheden Niras.

Og stenene vil være et miljørigtigt lager.

- Det er banebrydende. Det kan gøres billigt, og når det først er bygget, så skal der ikke fyldes flere sten på, og der er ingen kemikalier. Det er også billigt i drift. Batterier - som i for eksempel telefoner - bliver dårligere med tiden. Det gør det her ikke, siger Ole Alm fra SEAS-NVE.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik